…αλλά και ηχηρή αντίδραση μελών του, μετά την επιστολή προς το Υγειονομικό με την οποία το Επιμελητήριο ζητά έλεγχο των «συνθηκών υγιεινής» στις κουζίνες
Την υγεία των προσφύγων αλλά και των εθελοντών «θυμήθηκε» αίφνης το Επιμελητήριο της Χίου, καθώς με επιστολή του τη Δευτέρα προς το τμ. Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας ζητά να ελεγχθούν οι «μη αδειοδοτημένοι χώροι παρασκευής γευμάτων που προορίζονται για πρόσφυγες».
Επικαλούμενος καταγγελίες μελών του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Γεωργούλης, που υπογράφει την ανακοίνωση, αναφέρει πως διαπιστώθηκε ότι «λειτουργούν σε διάφορα σημεία χώροι παρασκευής γευμάτων που προορίζονται για πρόσφυγες, οι οποίοι δεν διαθέτουν τις προβλεπόμενες εκ του νόμου άδειες».
«Παρακαλούμε όπως προβείτε στους προβλεπόμενους εκ του νόμου ελέγχους», προστίθεται στην επιστολή, «ώστε να διασφαλισθεί αποτελεσματικά η υγεία τόσο των προσφύγων που καταναλώνουν τα γεύματα που παρασκευάζονται στους συγκεκριμένους χώρους, όσο και των εθελοντών οι οποίοι χρησιμοποιούν εύφλεκτες ύλες (υγραέριο) χωρίς τις απαιτούμενες προφυλάξεις».
«Ιδιοτελείς σκοπιμότητες, συντεχνιακές αντιλήψεις»: Αμεση αντίδραση από τρία μέλη του δ.σ. του Επιμελητηρίου
Η πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση του Επιμελητηρίου ήρθε από τον αντιπρόεδρο και δύο ακόμα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του (Β. Παππά, Μ. Κριμιζή και Ν. Χούλη) που διαχώρισαν τη θέση τους από τη συγκεκριμένη επιστολή. Τη χαρακτηρίζουν προσχηματική, θεωρούν πως «διακατέχεται από συντεχνιακές αντιλήψεις και ιδιοτελείς σκοπιμότητες που στις παρούσες συνθήκες το μόνο που προκαλούν είναι αίσθημα ντροπής» ενώ αναρωτιούνται μάλιστα με νόημα, «αλήθεια, γιατί η ανακοίνωση στάλθηκε μια μέρα πριν συγκληθεί το Δ.Σ του Επιμελητηρίου με έκτακτο θέμα το προσφυγικό;» που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ.
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:
«Δυστυχώς βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση σαν μέλη του Δ.Σ του Επιμελητηρίου να διαχωρίσουμε τη θέση μας και να καταγγείλουμε την απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής να προβεί σε καταγγελία ενάντια στους χώρους παρασκευής γευμάτων που προορίζονται για τους πρόσφυγες, με πρόσχημα τη διασφάλιση της υγείας των προσφύγων και των εθελοντών.
Σίγουρα η συγκεκριμένη ενέργεια είναι ολοφάνερο ότι διακατέχεται από συντεχνιακές αντιλήψεις και ιδιοτελείς σκοπιμότητες που στις παρούσες συνθήκες το μόνο που προκαλούν είναι αίσθημα ντροπής».
Και καταλήγουν: «Βασιζόμενοι στον ανθρώπινο πόνο οι διαμαρτυρόμενοι επαγγελματίες θέλουν να στηρίξουν την τσέπη τους. Γιατί τίποτα από τη στάση αυτή δεν μας πείθει ότι πρόκειται για πολίτες ευαισθητοποιημένους στα ζητήματα υγείας όλων αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων, που πέρα από τραγικά θύματα των πολέμων στις χώρες τους, γίνονται και θύματα της ασυνειδησίας των εκ του ασφαλούς δρώντων πολιτών που δε θέλουν να τους βλέπουν μεν -γιατί ενοχλούνται- αλλά να τους απομυζούν δε όσο αυτό είναι δυνατό».
Η αλληλεγγύη
Να σημειωθεί πως καθώς δεν υπάρχει καμιά επίσημη κρατική μέριμνα για τη σίτιση των προσφύγων, ήδη από το ξεκίνημα των μεγάλων προσφυγικών ροών το βάρος είχε πέσει όλο στους αλληλέγγυους εθελοντές. Ενδεικτικά και μόνο, αναφέρουμε πως σε 18 ημέρες του Ιανουαρίου η Κοινωνική Κουζίνα είχε διανείμει 9.000 μερίδες φαγητό, βασιζόμενη σε προσφορές του απλού κόσμου που ξέρει πώς η αλληλεγγύη δεν χωράει σε στενά «νομικίστικα» πλαίσια.
Διαβάστε ακόμα, την απάντηση της Κοινωνικής Κουζίνας Χίου και άλλες ανακοινώσεις για το θέμα: «Ποιους εξυπηρετεί;»: Ομοβροντία αντιδράσεων στην επίθεση του Επιμελητηρίου κατά της αλληλεγγύης