γράφει ο Γιώργος Χατζελένης
Η χρονική περίοδος την οποία διανύουμε χαρακτηρίζεται για την απίστευτη ταχύτητα των εξελίξεων στα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα. Πριν προλάβουμε να παρακολουθήσουμε και να ερμηνεύσουμε ένα γεγονός, αμέσως ξεπετάγεται ένα άλλο. Ο προβληματισμός όμως διογκώνεται όταν μια-μια οι γειτονικές μας χώρες αρχίζουν να φλέγονται επικίνδυνα.
Κι ενώ στην Τουρκία, η κοινωνία κοχλάζει για την οριακή και «μαγειρεμένη» επικράτηση του ερντογανικού «ναι» και στην Βουλγαρία η εξουσία έχει καταληφθεί από εθνικιστές, ήρθε κι η σειρά των Σκοπίων να μπουν σε ακόμη πιο επικίνδυνα μονοπάτια.
Η μεγάλη σε διάρκεια ακυβερνησία της γειτονικής χώρα, έχει προκαλέσει ένα βαθύ κι επικίνδυνο χάσμα μεταξύ των Σκοπιανών και των αλβανόφωνων κατοίκων. Η αβεβαιότητα θυμίζει αρκετά την κατάσταση που επικρατούσε λίγο πριν την ένοπλη εξέγερση των Αλβανών της ΠΓΔΜ το φθινόπωρο του 2001. Αυτή τη φορά όμως υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος εμφύλιας σύρραξης και διαίρεσης της χώρας.
Μπροστά σ’ αυτό το εκρηκτικό κυβερνητικό αδιέξοδο, κάποια κόμματα αποφάσισαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλβανό αντιπρόεδρο της DUI, Ταλάτ Τζαφερί, προσφέροντάς του το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής των Σκοπίων. Οι 61 ψήφοι προήλθαν από τους βουλευτές της Σοσιαλιστικής Ένωσης, της Συμμαχίας των Αλβανών και του κινήματος BESA. Αντιθέτως οι βουλευτές του εθνικιστή Νικολά Γκρούεφσκι, όχι μόνο απείχαν από την ψηφοφορία αλλά κατέλαβαν και την έδρα του Προέδρου της Βουλής τραγουδώντας τον εθνικό τους ύμνο.
Το παραπάνω γεγονός μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορικό για την χώρα διότι είναι η πρώτη φορά που ένας Αλβανός πολιτικός εκλέγεται σε μία από τις υψηλότερες θέσεις του κράτους.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν εθνικιστές οπαδοί του Νικολά Γκρούεφσκι στο κοινοβούλιο, με αρκετούς απ’ αυτούς να εισβάλουν σ’ αυτό, χτυπώντας βουλευτές του σοσιαλιστικού κόμματος και δημοσιογράφους. Την ίδια στιγμή φουντώνουν οι φήμες για πιθανό πραξικόπημα από τη μεριά του πρότινος πρωθυπουργού και του Προέδρου της χώρας, Γκεόργκι Ιβάνοφ (ο οποίος αρνείται να δώσει εντολή για κυβέρνηση).
Μετά απ’ αυτή τη δραματική τροπή, είναι φανερός πλέον ο τερματισμός του διαλόγου ενώ παράλληλα είναι βέβαιη η είσοδο της χώρας σε επικίνδυνες εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις. Καλό όμως είναι πριν αρχίσουν κάποιοι κακεντρεχείς να πανηγυρίζουν για τις άσχημες εξελίξεις αυτής της χώρας, να αναλογιστούν πως οι πυριτιδαποθήκες των Βαλκανίων έχουν ανοίξει ξανά, κι αν γίνει έκρηξη σε μία σίγουρα οι φλόγες θα θέσουν σε κίνδυνο και τις υπόλοιπες.