Την Πέμπτη 31/3 και την Παρασκευή 1/4 ραντεβού στις 8.30 στο Ομήρειο για μια γενναία γεύση από το 18o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, με ελεύθερη είσοδο
Το αναλυτικό πρόγραμμα των ντοκιμαντέρ από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που θα προβληθούν Πέμπτη και Παρασκευή είναι το εξής:
Πέμπτη 31/03
Ανεμοδαρμένες πτήσεις (42′) της Δάφνης Τόλη
Μετέωροι άνθρωποι (28′) του Στρατή Βογιατζή και της Θέκλας Μαλάμου
Έρικ (26′) του Φαίδωνα Γκρέτσικου και του Πάνου Τράγου
Imperium (23′) του Στέλιου Οικονομίδη
Παρασκευή 01/04
Ludlow, οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα (70′) του Λεωνίδα Βαρδαρού
Αόρατες διαδρομές (24′) της Γιάννας Δελατόλα
Το πεδίον του Άρεως, η γιαγιά Νίσα και ο Αλή (27′) του Άγγελου Κοβότσου, της Αννέτας Παπαθανασίου και του Αντώνη Τολάκη
Οι προβολές στο Ομήρειο ξεκινούν στις 8:30, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.
Λίγα λόγια για τις ταινίες
Πατώντας πάνω στον τίτλο της ταινίας μεταφέρεστε στην αντίστοιχη σελίδα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Δίπλα στον τίτλο, η διάρκεια και το όνομα του σκηνοθέτη/τριας ή των σκηνοθετών, μαζί με τυχόν σχετικό φωτογραφικό υλικό ή βίντεο:
Πέμπτη 31/03
Ανεμοδαρμένες πτήσεις (42’) – της Δάφνης Τόλη
Χειμώνας στο Δέλτα του Έβρου. Χιλιάδες υδρόβια πουλιά κατακλύζουν κάθε πιθαμή του υγροτόπου. Και μαζί τους, τα 30 εναπομείναντα ζευγάρια νανόχηνας διεκδικούν το δικό τους χώρο μαζί με κυνηγούς, παρατηρητές πουλιών, αλλά και λαθροθήρες. Από τον Αρκτικό Κύκλο έως τη Μεσόγειο και από το Δέλτα του Έβρου έως τη λίμνη Κερκίνη, το ντοκιμαντέρ Ανεμοδαρμένες πτήσεις μάς προσκαλεί σε ένα οδοιπορικό συνύπαρξης πουλιών και ανθρώπου στους υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας.
Μετέωροι άνθρωποι (28’) – των Στρατή Βογιατζή, Θέκλας Μαλάμου
Οι Ρομά υπάρχουν όσο μένουν μακριά, όσο το πεπρωμένο τους δεν συναντιέται με το δικό μας, όσο τα όνειρά τους δεν συνωστίζονται με τα δικά μας. Εξόριστοι εδώ και χιλιάδες χρόνια από τις κοινωνίες με τις οποίες έρχονται σε επαφή, είναι καταδικασμένοι να ζουν στο περιθώριο, στις παρυφές κάθε κοινωνίας. Ο εξόριστος αυτός τόπος έγινε σταδιακά η πατρίδα τους, εκεί όπου ονειρεύονται, εκεί όπου θάβουν τα όνειρά τους κάτω από το χώμα. Η Σαμπιχά, μια χαρισματική γυναίκα στην καρδιά του Δροσερού, αποφάσισε να αναλάβει δράση για όλα αυτά που συνέβαιναν γύρω της, να διεκδικήσει ίσα δικαιώματα για τους Ρομά, αλλά και να αλλάξει τα κακώς κείμενα της ίδιας της κουλτούρας τους.
Έρικ (26’) – των Φαίδωνα Γκρέτσικου, Πάνου Τράγου
Ο Στράτος Παπαφιλίππου, o σωσίας του Καντονά, ζει στην Ποταμιά Θάσου, στη σκιά του θρυλικού ποδοσφαιριστή.
Imperium (23’) – του Στ. Οικονομίδη
Κατά πόσο είμαστε ελεύθεροι; Πόσο ελεύθερες είναι οι επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας; Η ταινία εξερευνά τις βασικές μορφές εξουσίας που καθορίζουν τη ζωή του ανθρώπου και ελέγχουν τη συμπεριφορά του, ασκώντας πάνω του μία δύναμη που πολλές φορές είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή.
Παρασκευή 01/04
LUDLOW, Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα (70’) – του Λεωνίδα Βαρβαρού
Ο Πόλεμος του άνθρακα του Κολοράντο είναι η πιο βίαιη και αιματηρή σελίδα του εργατικού κινήματος της Αμερικής. Σε αυτήν τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Ρόκφελερ και του συνδικάτου των ανθρακωρύχων, σημαντικό ρόλο έπαιξαν 500 Έλληνες που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του αντάρτικου στρατού που έφτιαξε το συνδικάτο για να εκδικηθεί τη Σφαγή του Λάντλοου – τις δολοφονίες 20 γυναικόπαιδων και του ηγέτη των Ελλήνων Λούι Τίκα στις 20 Απριλίου του 1914. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την άγνωστη ιστορία αυτής της σύγκρουσης, φωτίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων, μέσα από μαρτυρίες απογόνων τους στο Κολοράντο, συνεντεύξεις με Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς ιστορικούς και σπάνιο αρχειακό υλικό (βίντεο-συνεντεύξεις επιζώντων απεργών, φωτογραφίες, άρθρα εφημερίδων, κείμενα ντοκουμέντα και τραγούδια).
Αόρατες διαδρομές (24’) – της Γιάννας Δελατόλα
Ανακαλύπτουμε την πόλη της Αθήνας μέσα από τις προσωπικές ιστορίες του Γιάννη, της Μαρίας και του Λάμπρου, που είναι και οι τρεις ξεναγοί στις Αόρατες Διαδρομές (κοινωνικές περιηγήσεις που οργανώνει το περιοδικό δρόμου αστέγων «σχεδία»). Οι πρωταγωνιστές μας ταλαιπωρήθηκαν αρκετά στο παρελθόν: Η Μαρία έχασε τη δουλειά της, ο Λάμπρος έμεινε στο δρόμο και ο Γιάννης ήταν εξαρτημένος από τα ναρκωτικά. Παρά τις δυσκολίες τους, μοιράζονται μαζί μας τους αγώνες τους και την αισιοδοξία τους για ένα καλύτερο μέλλον. Τους ακολουθούμε καθώς οδηγούν τους επισκέπτες στα στενά της Αθήνας και μαθαίνουμε όχι μόνο για τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές αλλά κυρίως για τις δικές τους προσωπικές «αόρατες» διαδρομές. Είναι μια ιστορία για τρεις δυνατούς συμπολίτες μας που ποτέ δεν τα παρατάνε.
Το πεδίον του Άρεως, η γιαγιά Νισά και ο Αλή (27’) – των Άγγελου Κοβότσου, Αννέτας Παπαθανασίου, Αντώνη Τολάκη
Η γιαγιά Νισά ήρθε από το Ιράν με άλογο. Ο Αλή, διερμηνέας από το Αφγανιστάν, έρχεται στην Ελλάδα για δεύτερη φορά κυνηγημένος από τους Ταλιμπάν. Ο 17χρονος Ζεκρολά θέλει να φτάσει στην Ευρώπη από τα βορεινά σύνορα της χώρας. Όλοι με ένα κοινό θέλω: να σωθούν και να ζήσουν. Τρεις σκηνοθέτες συναντιούνται και κινηματογραφούν αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους, που αναζήτησαν την ειρήνη στο κέντρο της Αθήνας εδώ στο πάρκο που φέρει το όνομα του θεού του Πολέμου: το Πεδίον του Άρεως.