Αύριο Τρίτη εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και την Τετάρτη προς ψήφιση σχέδιο νόμου με τίτλο «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις»
Η «τουριστική ανάπτυξη» που προωθεί το σχέδιο νόμου βασίζεται στη μαζική δόμηση κατοικιών, αναπαράγοντας το αποτυχημένο πρότυπο άλλων χώρων, θίγοντας καθοριστικά τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη απόπειρα των υπουργείων Τουρισμού και Περιβάλλοντος να θεσμοθετήσει τις ρυθμίσεις αυτές, καθώς οι προηγούμενες δύο σταμάτησαν λόγω αντιδράσεων.
Οι επιπτώσεις από τη χωροθέτηση «οργανωμένων υποδοχέων τουριστικής δραστηριότητας» και «σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων» που προωθεί άκριτα το νομοσχέδιο θα είναι καταστροφικές, αφού δεν λαμβάνονται υπόψη οι ευαίσθητες ισορροπίες που χαρακτηρίζουν τα νησιά (σε επίπεδο τοπίου, φυσικών και πολιτιστικών πόρων) και προτείνονται παρεμβάσεις ανεξάρτητα της μέγιστης δυνατής αυτονομίας των νησιών σε φυσικούς πόρους (ενέργεια, νερό, κτλ) και της φέρουσας ικανότητας τους.
Το ότι η προστασία του περιβάλλοντος και του τοπίου δεν αποτελεί προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής Χίου είναι κάτι το οποίο έχει αντιληφθεί και ο τελευταίος κάτοικος αυτού του νησιού. Από αυτό εδώ το βήμα έχουμε πολλές φορές τονίσει ότι τα μεγαλόπνοα, εκτός κλίμακας σχέδια (πχ νέο λιμάνι στο Κοντάρι) οδηγούν στην τσιμεντοποίηση και αναπόφευκτα κάνουν άπιαστο όνειρο την βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία της Χίου.
Επειδή όμως η «προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι αποκλειστικότητα κάποιων», πεδίον δόξης λαμπρό τόσο για το Δήμο Χίου, όσο και για τους Δήμους Οινουσσών και Ψαρών να ζητήσουν από τους βουλευτές μας να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο που θα υποβαθμίσει το περιβάλλον, το τουριστικό προϊόν και εν τέλει την ποιότητα της ζωής μας, συνυπογράφοντας την επιστολή διαμαρτυρίας των 25 νησιωτικών Δήμων (ανάμεσά τους μερικοί από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς).
Συζήτηση3 Σχόλια
Eδώ μαζεύτηκαν ΟΛΟΙ οι πρωην Δημαρχαίοι κλαιγόμενοι ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ και γκρεμιστεί το παράνομο τσιμεντοκυτίο της Διακοσμητικής και ανοίξει λίγο το μάτι μας και δούμε λίγο κάστρο.. .τί λέμε τώρα.
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι ζητάνε από τα Δημοτικά Συμβούλια Χίου και Λέσβου που συνεδριάζουν σήμερα να πάρουν θέση https://www.aplotaria.gr/wp-content/uploads/2013/07/eco-greens-tourism-25.pdf
Επίσης ο Σύλλογος Φίλων Προστασίας Περιβάλλοντος ΕΛΙΞ, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος απέστειλε επιστολή προς το Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Βουλευτές Χίου στην οποία ζητάει να μάθει αν η Χίος έχει κάποιο σχέδιο αναφορικά με το χωροταξικό του Τουρισμού.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του ΕΛΙΚΑ προς τους αιρετούς της Χίου:
Προς:
Δήμαρχο Χίου, Αντιπεριφερειάρχη Χίου, Βουλευτές Νομού Χίου,
Κύριοι,
Μια μέρα πριν την κατάθεση προς ψήφιση ενός τόσο σημαντικού νομοσχεδίου όπως αυτό που αφορά «Την απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και την αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού», αναρωτιόμαστε αν η Χίος δια των εκπροσώπων της έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το σημαντικό αυτό θέμα.
Ένα πρόγραμμα ,που θα προβλέπει την ανάπτυξη εκείνων των τουριστικών επενδύσεων που θα αποτελούν ένα σημαντικό πυλώνα για την τοπική οικονομία, που θα διασφαλίζει ωστόσο το περιβάλλον, και θα αναδεικνύει την μοναδικότητα της κοινωνικής και πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας. Ένα πρόγραμμα που δεν θα ακολουθεί τα ξεπερασμένα και αποτυχημένα εν πολλοίς τουριστικά προγράμματα, αλλά θα προηγείται των εξελίξεων στο χώρο, θα προβλέπει , θα είναι προϊόν σημαντικής έρευνας από ειδήμονες του χώρου και θα αποτελεί τομή για την αειφόρο ανάπτυξη της Χίου.
Αναρωτιόμαστε αν έχετε οργανώσει τις δομές εκείνες που θα προασπίσουν το περιβάλλον, που δεν θα αλλοιώσουν την φυσιογνωμία του τόπου και δεν θα υποβαθμίσουν περαιτέρω την ποιότητα της ζωής μας.
Αναρωτιόμαστε, αν εγγυάται η συντεταγμένη Πολιτεία, ότι, δεν θα πληγεί περισσότερο το ήδη τραυματισμένο τοπίο, ότι, δεν θα δοθεί άφεση αμαρτιών σε παρανομίες του παρελθόντος, ότι , τέλος σχεδιάζει την ανάπτυξη αυτού του τόπου με το βλέμμα στο μέλλον και όχι προσβλέποντας σε βραχυπρόθεσμα οφέλη.
Με τιμή
Το Δ.Σ