Την Παρασκευή 14/6 και το Σάββατο 15/6 διοργανώνεται το 3ο Φεστιβάλ Aντιρατσισμού και Kοινωνικής Aλληλεγγύης στην πόλη της Χίου με πρωτοβουλία της συλλογικότητας «ΛΑΘΡΑ;» και την συμμετοχή του Κοινωνικού Ιατρείου, της Πρωτοβουλίας Καρραδείου, της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου και του Εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου. Στα δύο προηγούμενα φεστιβάλ ήταν διάχυτη η διάθεση της διοργάνωσης μιας γιορτής για την κοινωνική αλληλεγγύη και κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Δεκάδες όσοι παρακολούθησαν και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις ενός διημέρου με σύνθημα «Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος» αλλά και «Κανένας χωρίς δικαιώματα…»
Πλούσιο θα είναι και αυτή την χρονιά το πρόγραμμα με συζητήσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και σκίτσου, παιδικές δημιουργίες και κατασκευές αλλά και γλέντι μετά μουσικής.
Αυτή την χρονιά οι δύο θεματικές συζητήσεις θα αφορούν τους Σύριους πρόσφυγες και την κοινωνική αντιμετώπιση τους σε Τουρκία και Ελλάδα με ομιλητές τους Piril Ercoban, Έφη Λατσούδη, J.Alhaji (Παρασκευή 14/6), αλλά και τον ρατσισμό και τις κοινωνικές αντιστάσεις με ομιλήτρια την Γιάννα Κούρτοβικ και παρουσίαση φωτογραφικού υλικού του Γιώργου Μουτάφη (Σάββατο 15/6).
Όπως πάντα δεν θα λείψουν οι δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά με εργαστήρι κατασκευής κούκλας, εικαστικές δημιουργίες αλλά και το μουσικό παραμύθι για τον “πλάτανο που βαρέθηκε να είναι κλιματιστικό…” Όσο για τις μουσικές εγγυώνται το γλέντι και το χορό σε Ελληνικό κλίμα την Παρασκευή και Διεθνές ρεπερτόριο το Σάββατο.
Στις παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ αυτή την χρονιά θα γίνει συλλογή ιατροφαρμακευτικού υλικού για το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης τόσο στο χώρο του φεστιβάλ όσο και με πρωτοβουλία του εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου κατά τις παραστάσεις του θεατρικού έργου «ΓΙΟΥΝΑΝ» στο θέατρο του Καστρομηνά (15 & 16 Ιουνίου).
Να μην ξεχάσουμε ότι τις ημέρες του φεστιβάλ θα υπάρχει χαριστικό παζάρι όπου μπορούμε να αφήσουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πλέον και να πάρουμε κάτι που θα μας είναι χρήσιμο. Επίσης, θα υπάρχει έκθεση φωτογραφιών από το ανοιχτό κέντρο υποδοχής ΠΙΚΠΑ στην Μυτιλήνη, αλλά και μεταναστευτική κουζίνα αφού λίγα είναι τελικά όσα μας χωρίζουν και περισσότερα αυτά που μας ενώνουν.
Σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία οι διοργανωτές του φεστιβάλ επιμένουν να προτάσσουν την αποδοχή και τον σεβασμό της διαφορετικότητας.. Έτσι το κεντρικό σύνθημα του φετινού φεστιβάλ επικεντρώνεται στην προσπάθεια κατανόησης και αποδοχής του άλλου γιατί «Οι άνθρωποι δεν είναι πρόβλημα. Το μίσος είναι…»
Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να το δείτε εδώ.