Κυκλοφόρησε το μνημειώδες έργο της Αθηνάς Ζαχαρού – Λουτράρη για τον πολυσχιδή Χιώτη που έζησε από το 1840 μέχρι το 1916
Η πολυετής έρευνα της δρ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Αθηνάς Ζαχαρού – Λουτράρη στα κείμενα του Κωνσταντίνου Κανελλάκη, μετουσιώθηκε στην έκδοση ενός 7τομου έργου του αυτοδίδακτου λόγιου της Χίου με την πολύπλευρη προσφορά του στο χιακό πολιτισμό.
«Ο Κ. Κανελλάκης, ο «Σιόρ Κωστής» του Ψυχάρη, πολύπλευρη προσωπικότητα, υπήρξε «ιστορικός, γλωσσολόγος, λαογράφος, νομισματολόγος, παλαιογράφος, επιγραφικός, τοπογράφος, έμπορος έργων τέχνης, καλλιεργητής, επίτροπος των χωρικών στην πόλη και οδηγός των ξένων στα χωριά», κατά τον H. Pernot, και ακόμα συγγραφέας, παιδαγωγός, ζωγράφος και πολλά άλλα, στα οποία διακρίθηκε με σκληρή δια βίου μελέτη και εργασία.
Πρόσωπα και γεγονότα, συνήθειες και ιδεολογίες, ιστορικά συμβάντα και προσωπικές στιγμές ξεδιπλώνονται στο νέο βιβλίο της Αθηνάς Ζαχαρού – Λουτράρη και ζωντανεύοντας τη ζωή της Χίου πριν και μετά την απελευθέρωση του 1912. Το έργο, το οποίο κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από τις Εκδόσεις ΑΛΦΑ ΠΙ, χωρίζεται σε 7 τόμους:
Α΄ Βιογραφικά – Αλληλογραφία
Β΄ Το Παρθεναγωγείο Νενήτων Χίου
Γ΄ Το Γλωσσολογικό και Λαογραφικό έργο
Δ΄ Το Αρχαιολογικό και Ιστορικό έργο
Ε΄ Το Τοπογραφικό και Χαρτογραφικό έργο
ΣΤ΄ Το έργο του ως συλλέκτη και μελετητή παλαιών χειρογράφων
Ζ΄ Άγνωστα στοιχεία για τη μαστίχα κατά την τελευταία οθωμανική περίοδο
Πιο συγκεκριμένα, από τα κατάλοιπα των εγγράφων του στη Βιβλιοθήκη «Κοραής», κυρίως αλληλογραφία, φωτίζεται η ζωή, το έργο και η εποχή του (τόμος Α’). Η ίδρυση και η διεύθυνση για τριάντα χρόνια του Παρθεναγωγείου Νενήτων αποτυπώθηκε στον τόμο Β’, ενώ στον τόμο Γ’ καταγράφονται στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού της Χίου και της χιακής γλώσσας και λαογραφίας. Στον τόμο Δ’ παρουσιάζεται το πλούσιο αρχαιολογικό έργο του, καθώς υπήρξε ο πρώτος επιμελητής του Αρχαιολογικού Μουσείου του εν Χίω Γυμνασίου, ενώ εντόπισε και μελέτησε αρχαιολογικά μνημεία του νησιού. Οι τοπογραφικές του έρευνες και οι αξιοθαύμαστοι χάρτες που κατασκεύασε, αποτυπώνεται στον Ε’ τόμο. Η διάσωση πολύτιμων ιστορικών αρχείων και η αντιγραφή δυσανάγνωστων χειρόγραφων από τον Κωνσταντίνο Κανελλάκη καταγράφεται στον τόμο Στ΄ και τέλος τα στοιχεία που συγκέντρωσε για τα Μαστιχοχώρια, όπως το κατάστιχο με το φόρο κάθε καλλιεργητή μετά τις Σφαγές, παρουσιάζονται στον τόμο Ζ’.