8 γαλάζιες σημαίες – Να μετρήσουμε και τις ομπρέλες στις παραλίες;

0

Υπάρχει η βούληση να μπει ένα φρένο στις αυθαιρεσίες που αλλοιώνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού ή ήγγικεν η ώρα να αποδεχτούμε ότι οι παραλίες είναι το νέο επιχειρηματικό ελ ντοράντο της εποχής μας;

Διπλάσιος θα είναι λέει ο αριθμός των Γαλάζιων Σημαιών που θα κυματίζουν σε παραλίες της Χίου, φτάνοντας πλέον τις 8. Απόδειξη ότι οι παραλίες της Αγίας Παρασκευής, της Αγίας Φωτεινής, της Δασκαλόπετρας, της Μπέλα Βίστα, του Καρφά, της Κώμης, του Λιθίου και του Όρμου Λω έχουν εξαιρετική ποιότητα υδάτων και πληρούν δεκάδες κριτήρια που αφορούν την καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Ειδικά για τα δύο τελευταία, έχουμε πολλές αμφιβολίες, αλλά δεν είναι της παρούσης. Στο θέμα μας.

Πέρσι τον Σεπτέμβρη παρουσιάσαμε την κατάσταση όπως είχε διαμορφωθεί σε 2 παραλίες του νησιού, αποτέλεσμα όσων προβλέπει η ΚΥΑ (ΦΕΚ 1636/Β/12-5-2017) για την «απλή χρήση αιγιαλού», αλλά και όσων απαγορεύει, που ωστόσο ολοφάνερα γίνονται στην πράξη. Γράφαμε τότε για «Πάρτι αυθαιρεσιών στις παραλίες της Χίου» καθώς «επιχειρηματίες καταλαμβάνουν πολλαπλάσιο χώρο από όσο ορίζει η άδειά τους, γεμίζουν τις παραλίες με ομπρέλες, ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αποδεικνύονται ανεπαρκείς». Είχε προηγηθεί αναζήτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ των αδειών σε 3 όμορες επιχειρήσεις, παραλίας στα βόρεια της πόλης, καθώς και μιας 4ης που έχει δοθεί μετά από πλειστηριασμό σε πολυσύχναστη παραλία λίγο βορειότερα και είχαμε τοποθετήσαμε στο χάρτη τις συντεταγμένες των εκτάσεων που, σύμφωνα με τις χορηγηθείσες άδειες, έχουν δοθεί προς εκμετάλλευση.

Η έρευνα επιβεβαίωσε τις υποψίες μας, καθώς εντοπίστηκαν όχι μόνο «καραμπινάτες» παραβιάσεις των όρων παραχώρησης των παραλιών, αλλά αποδείχθηκε ότι η διαδικασία αδειοδότησης έχει «παραθυράκια» με αποτέλεσμα οι άδειες που χορηγούνται να «επιτρέπουν» την τοποθέτηση ομπρελών και τραπεζοκαθισμάτων και εκτός των προβολών της επιχείρησης στην παραλία, παρά τα όσα προβλέπει η σχετική ΚΥΑ. Απόρροια όλων αυτών, η συρρίκνωση των ελεύθερων παραλιών και η αλλοίωση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού.

Με την έναρξη της θερινής σεζόν και μια που τίποτα δεν άλλαξε σε θεσμικό ή κοινωνικό επίπεδο, όλα δείχνουν ότι η κατάσταση θα επαναληφθεί ή θα επιδεινωθεί, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια με την ανοχή όλων μας. Υπάρχει η βούληση να μπει ένα φρένο στις αυθαιρεσίες που αλλοιώνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού ή ήγγικεν η ώρα να αποδεχτούμε ότι οι παραλίες είναι το νέο επιχειρηματικό ελ ντοράντο της εποχής μας; Αν ισχύει το πρώτο, τώρα είναι η ώρα για ουσιαστικούς ελέγχους που θα βάλουν φρένο στους επιτήδειους, που δεν σέβονται το περιβάλλον, τον κοινόχρηστο χαρακτήρα των παραλιών και τους συναδέλφους τους που δεν βγαίνουν εκτός ορίων. Κακά τα ψέματα, τον Αύγουστο θα είναι πολύ πιο δύσκολος ο έλεγχος της κατάστασης, ενώ τα πρόστιμα που καταλογίζονται τον  Σεπτέμβρη, κατόπιν εορτής, προκαλούν μόνο θυμηδία. 

Βήμα του Πολιτισμού και της Πολιτικής, της Οικολογίας και της Δημιουργίας

Άφησε σχόλιο