Βιωματική ξενάγηση στους δρόμους του κρασιού

0

Τρύγος, πατητήρι και ιστορικό πλαίσιο για τον Αριούσιο Οίνο την Τρίτη 30 Αυγούστου στη Βολισσό και στον Εγρηγόρο

Στις πιο εκλεκτές ποικιλίες του τότε γνωστού κόσμου συγκαταλέγονταν το χιώτικο κρασί της αρχαιότητας, ο Αριούσιος οίνος. Μεγάλες ποσότητες διακινούνταν σε όλη τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, για τούτο εξάλλου ο οξυπύθμενος αμφορέας, μέσο μεταφοράς του, απεικονίζονταν ως σύμβολο στα περισσότερα χιακά νομίσματα της εποχής.

Η αναβίωση της παραγωγής του Αριούσιου, σε καθαρά επαγγελματικά πλαίσια τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τον Κύκλο Ξεναγήσεων στην Αμανή που συνδιοργανώνεται από την Κίνηση Επαγγελματιών Αμανής και το Δήμο Χίου παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία βιωματικής περιήγησης στους δρόμους του κρασιού.

Η ξενάγηση θα έχει σημείο εκκίνησης στις 11 το πρωί της Τρίτης 30/8 την Αρχαιολογική Συλλογή της Βολισσού, όπου ο Θωμάς Καραμουσλής θα αναπτύξει το ιστορικό πλαίσιο διακίνησης του Αριούσιου οίνου. Η συνέχεια προβλέπει επίσκεψη στο Κτήμα Κεφάλα, στη Βολισσό, περιήγηση στους αμπελώνες του, τρύγο, παρακολούθηση της οινοποιητικής διαδικασίας και γευσιγνωσία. Ακολούθως οι συμμετέχοντες θα τρυγήσουν σταφύλι από το κτήμα Αμπελίτης της Αριούσιος Α.Ε. και εν συνεχεία θα μεταφερθούν στην οινοποιητική της μονάδα στον Εγρηγόρο. Εκεί θα ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις της, αφού πρώτα βιώσουν τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής του κρασιού πατώντας σταφύλια στο πατητήρι. Το υπόλοιπο πρόγραμμα διαμορφώνεται στη βάση των επιθυμιών του καθενός, με δυνατότητα γεύματος στην ταβέρνα της Αριούσιος, όπως ατομική είναι και η ευθύνη μετάβασης στο σημείο εκκίνησης.

Άφησε σχόλιο