γράφει ο Γιώργος Κάκαρης
Υποτίθεται ότι ως κοινωνία έχουμε αποφασίσει ότι ταιριάζει στο νησί μας η ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού. Αυτό επιθυμεί ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της Χίου, αυτό διαλαλούν σε κάθε ευκαιρία οι αρχές του τόπου, σε αυτό έχουν επενδύσει στο παρελθόν οι υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο μια σειρά από παραλείψεις δημιουργούν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών που γίνονται για την προσέλκυση πεζοπόρων, ακόμα και για το ειλικρινές ενδιαφέρον για αυτή την ήπια μορφή τουρισμού.
Όλοι θαυμάσαμε το καλαίσθητο video που δημιουργήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου θέλοντας να αποτελέσει το δέλεαρ που θα τραβήξει τουρίστες στο νησί μας στις διακοπές του Πάσχα. Για να αναδείξει τις ομορφιές της Χίου, ο δημιουργός του video -το οποίο έχει ήδη χιλιάδες προβολές στα κοινωνικά δίκτυα- χρησιμοποίησε 44 διαφορετικά στιγμιότυπα. Ούτε ένα, ούτε δύο. Κανένα όμως από αυτά δεν δείχνει ένα περιπατητή ή ένα μονοπάτι, αν και η Άνοιξη είναι η ιδανικότερη εποχή για αποδράσεις στη φύση.
Οι πιο μυημένοι στην πεζοπορία θα θυμούνται την ιστοσελίδα chioswalking.gr. Λέμε θα θυμούνται, γιατί δεν υφίσταται πια με την μορφή που γνωρίζαμε (ωστόσο, ακόμα υπάρχει παραπομπή σε αυτή από τον επίσημο τουριστικό οδηγό της Χίου chios.gr!) Περιείχε χάρτες και περιγραφές για 8 περιπατητικές διαδρομές και ήταν η μοναδική οργανωμένη πηγή πληροφοριών για όποιον ήθελε να γνωρίσει το νησί μας περπατώντας. Είχε δημιουργηθεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου και είχε κοστίσει ένα κάρο λεφτά. Παρόλα αυτά, το domain χάθηκε και το πληροφοριακό υλικό του πλέον δεν είναι προσβάσιμο στο διαδίκτυο. Πιθανώς αυτό να έγινε επειδή οι διαδρομές δεν συντηρούνται επαρκώς και δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Ωστόσο, αν ισχύει ένα τέτοιο ενδεχομένο, τότε πρόκειται για μια ομολογία αποτυχίας της μέχρι τώρα διαχείρισης, κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους μας, όλους όσους έχουμε εμπλοκή στο θέμα της ανάδειξης των μονοπατιών της Χίου.
Τέλος, στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αμανής, ο Δήμος Χίου βασιζόμενος στις άοκνες προσπάθειες του Γιώργου Χαλάτση, ντόπιων και εθελοντών, σχεδίαζε τη δημιουργία ενός δικτύου πεζοπορικών διαδρομών και στο πλαίσιο αυτό δεσμεύτηκε για τη σήμανσή του. Μετά από πολλές εργατοώρες εθελοντικής δουλειάς, τα μονοπάτια άνοιξαν ξανά και στη συνέχεια δημιουργήθηκε το αρχείο συντεταγμένων με τα σημεία στα οποία θα τοποθετηθεί σήμανση. Οι πινακίδες παραγγέλθηκαν και παρόλο που έχουν περάσει μήνες από την παραλαβή τους, παραμένουν σε κάποια αποθήκη του Δήμου.
Τελικά θέλουμε ή δεν θέλουμε πεζοπόρους στη Χίο;
ΥΓ Παρόλα αυτά, το τριήμερο 25-26 Μαρτίου θα περπατήσει στο νησί μας ένα γκρουπ μελών του Ορειβατικού – Πεζοπορικού Συλλόγου Λέσβου.
Συζήτηση1 σχόλιο
Ποσο κριμα να μην αξιοποιειται απο την τοπικη αυτοδιοικηση το δωρο στο νησι που θα μπορουσε να ονομαστει «το εργο που εχουν προσφερει ο Γιωργος Χαλατσης και η παρεα του».