21 χρόνια Euroclassica, 20 χρόνια Ομηρική Ακαδημία

0

Από 14 μέχρι και 23 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί σε Αθήνα, Χίο και Οινούσσες το ετήσιο παγκόσμιο φιλολογικό συνέδριο κλασσικών και ομηρικών σπουδών

Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές Πανεπιστημίων, διδάκτορες, ερευνητές, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και φοιτητές από ολόκληρο τον κόσμο θα συμμετάσχουν και φέτος στις εκδηλώσεις του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 μέχρι και τις 23 Ιουλίου Αθήνα, Χίο και Οινούσσες, τόπο όπου ιδρύθηκε και πρωτολειτούργησε το 1998 η Ομηρική Ακαδημία. Φέτος θα συμμετάσχουν σύνεδροι από Αμερική, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Δανία, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία. Λουξεμβούργο, Κίνα, Νορβηγία, Συρία, Τουρκία και άλλες χώρες.

Στη διάρκεια των είκοσι ενός ετών που πραγματοποιούνται οι επιστημονικές εργασίες αυτές συμμετείχαν περίπου 5000 σύνεδροι από όλον τον κόσμο, λάτρεις των κλασσικών, φιλολογικών σπουδών και της ελληνικής γλώσσας.

Φέτος οι σύνεδροι θα επισκευθούν στην Αθήνα το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ακροπόλεως, την Ακρόπολη, το Αρχαιολογικό Μουσείο και θα ξεναγηθούν από ειδικούς Αρχαιολόγους καθώς επίσης Μουσεία, Αρχαιολογικούς χώρους, τη Δασκαλόπετρα, τη Νέα Μονή, τη Βιβλιοθήκη Κοραή στη Χίο, το Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών. Θα επισκεφθούν Ιερά προσκυνήματα, της Αγίας Μαρκέλλας στη Χίο, της Ι. Μονής Ευαγγελισμού Θεοτόκου Οινουσσών, τον Άγιο Νικόλαο Οινουσσών και άλλους ιστορικούς χώρους, όπως Ανάβατο, Αυγώνυμα και άλλα και θα επισκεφθούν την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, όπου θα ξεναγηθούν και θα παρακολουθήσουν τη διαδικασία καλλιέργειας, παραγωγής και αξιοποίησης του πολύτιμου προϊόντος της Χίου, της μαστίχας.

Φέτος που είναι επετειακό έτος για τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την ίδρυση της Ομηρικής Ακαδημίας, θα πραγματοποιηθούν οι διαλέξεις και τα μαθήματα, στους φιλόξενους χώρους του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χίου, στις 17-7-2017 στην Ανώτατη Σχολή Πλοιάρχων Οινουσσών και στις 20-7-2017 στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκου».

Το κύριο θέμα στο Τμήμα των διακεκριμένων Ελληνιστών και λοιπών επιστημόνων θα είναι «Ο Όμηρος στον κόσμο». Στο Τμήμα των φοιτητών Ομηρικών και κλασικών σπουδών θα είναι «Όμηρος και παγκόσμια φιλολογία» και σε ειδικό Τμήμα το οποίο παρακολουθούν καθηγητές και φοιτητές θα είναι «Ελληνική γλώσσα και φιλολογία, ιστορία και πολιτισμός στη διαχρονικής τους ροή». Θα υπάρχει και ειδικό Τμήμα διδασκαλίας Ελληνικών παραδοσιακών χορών για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν προαιρετικά.

Στη Βιβλιοθήκη Κοραή θα ξεναγηθούν από την Δρ. Ιστορίας κ. Αθηνά Ζαχαρού – Λουτράρη, η οποία επιμελήθηκε επίσης έκθεση ομηρικών εκδόσεων τις οποίες θα παρουσιάσει στους συνέδρους. Η ίδια θα ξεναγήσει τους συνέδρους στη Δασκαλόπετρα και στη συνέχεια θα αναπτύξει θέμα για τις «Γυναίκες στα Ομηρικά ποιήματα και στην Αρχαία Χίο«. Η είσοδος για την παρακολούθηση του συνεδρίου θα είναι για όλους ελεύθερη.

Άφησε σχόλιο