Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στις 10:30 η 4η Γιορτή Πουλιών της Χίου στο φράγμα Κατράρη, σε έναν από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους του νησιού, πλησίον του χωριού της Καλαμωτής
Εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά ταξιδεύουν αυτήν την περίοδο από την Ευρώπη προς τα χειμερινά τους καταφύγια στην Αφρική. Η BirdLife International και ο εταίρος της στην Ελλάδα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, μας προσκαλούν για άλλη μια χρονιά να ανακαλύψουμε τον υπέροχο κόσμο των φτερωτών αυτών μεταναστών μέσα από τις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών (Eurobirdwatch 2017) τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου σε όλη την Ελλάδα. Η εκδήλωση υλοποιείται εδώ και 23 χρόνια με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων από 40 περίπου χώρες.
Φέτος στη Χίο, η εθελοντική ομάδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, σε συνεργασία με το Εργαστήρι Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «βίωσε & επιβίωσε» και με την υποστήριξη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης Χίου και των Φίλων Μονοπατιών Χίου, την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στις 10:30 θα μεταφέρουν την 4η Γιορτή Πουλιών της Χίου στο φράγμα Κατράρη, σε έναν από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους της Χίου, πλησίον του χωριού της Καλαμωτής.
Το θέμα της διοργάνωσης λόγω περιόδου είναι η γνωριμία με τα μεταναστευτικά αλλά και με τα κοινά είδη πουλιών που παρατηρούμε καθημερινά στις αυλές και στις βόλτες μας. Σκοπός είναι να δοθεί το μήνυμα του πόσο σημαντική είναι η ανάγκη προστασίας των πουλιών αλλά και των περιοχών που φωλιάζουν και αναπαράγονται και των χώρων που σταματούν κατά το ταξίδι της μετανάστευσης για τροφή και ξεκούραση. Η χώρα μας είναι κομβικό σημείο για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, που ήδη αρχίζουν το ταξίδι από το Βορρά προς το Νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών προκειμένου να περάσουν το χειμώνα.
Εκτός από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά πουλιά στο μακρύ τους ταξίδι, περίπου 25 εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στις χώρες της Μεσογείου.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της BirdLife International, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση στη δεκάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης θανάτωσης πουλιών, με την εκτίμηση ότι θανατώνονται παράνομα στη χώρα μας κατά μέσο όρο 704.000 πουλιά κάθε χρόνο! Για το λόγο αυτό η BirdLife International και οι εταίροι της έχουν θέσει ως υψηλή προτεραιότητα την καταπολέμηση της παράνομης θανάτωσης των πουλιών που γίνεται με όπλα, με παγίδευση με ξόβεργες, δίχτυα, ηχομιμητικές συσκευές, δηλητηριασμένα δολώματα ή άλλους τρόπους.
Σε 1.093 οργανωμένες δράσεις ευαισθητοποίησης και παρατήρησης πουλιών που υλοποιήθηκαν το 2015 σε 41 χώρες, συμμετείχαν 32.000 άτομα, ενώ παρατηρήθηκαν και μετρήθηκαν περίπου 5 εκατομμύρια πουλιά! Ο εορτασμός της Γιορτής Πουλιών στην Ελλάδα το 2016 έγινε σε 33 περιοχές της χώρας και η συμμετοχή άγγιξε τα 7.000 άτομα!
Φέτος, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε 36 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας και περιλαμβάνουν παρατήρηση πουλιών και ενημέρωση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι φτερωτοί ταξιδιώτες. Στην Ελλάδα, οι προγραμματισμένες δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερες από 30 περιοχές, σε συνεργασία με Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σχολεία, περιβαλλοντικές οργανώσεις, Δήμους και τοπικούς φορείς.
Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «Ξεκινώντας από την αγάπη για τα πουλιά και τη φύση, θα προσπαθήσουμε να αφουγκραστούμε τη φύση, να παρατηρήσουμε όσα πιο πολλά είδη, στοιχεία και ίχνη μας προσφέρει το συγκεκριμένο υγροτοπικό σύστημα και να αναδείξουμε τη μεγάλη αξία των τοπικών μας βιοτόπων που χρήζουν προστασίας».
Η 4η Γιορτή Πουλιών στη Χίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών και θα περιλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες:
- Παρατήρηση και φωτογράφηση πουλιών
- Παιδικά εργαστήρια / κατασκευές για τα μεταναστευτικά πουλιά και τη μετανάστευση
- Περιήγηση και ενημέρωση επισκεπτών σε μονοπάτι δίπλα στη λίμνη
- Κατασκευή τροφόβεργων
- Περιβαλλοντικά παιχνίδια
Σημαντικές Πληροφορίες
- Ημερομηνία Διεξαγωγής:Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017
• Ώρα Έναρξης:10:30
• Ώρα Λήξης: 13:30
• Κόστος Συμμετοχής: Δωρεάν
• Προτεινόμενη ηλικία: 6 έως και 12 ετών
• Σημείο Συνάντησης: ο δρόμος πάνω από το Φράγμα (στέψη φράγματος), προσέγγιση είτε από την Παναγία Σικελιά, είτε από το χωριό Καλαμωτή. - Απαραίτητος εξοπλισμός: κλειστά παπούτσια, σακίδιο με νερό και σνακ.
Οι συμμετέχοντες φέρουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τυχόν ατύχημα και τραυματισμούς.
Περισσότερες πληροφορίες για τη Γιορτή στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα βρείτε στο http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=1837, ενώ μπορείτε ακόμη να επικοινωνήσετε με τις Μαριάννα Καρίβαλη (mkarivali@hotmail.com, 6973787246) καιΣοφία Τάζογλου (perivallontiki@hotmail.gr, 6932242277)
Συζήτηση1 σχόλιο
Κρίμα που μεταναστεύοντας τα πουλιά, έχουμε τους κυνηγούς που παίζουν «ξεπεράσματα» σαν παιδιά, για το ποιος «έκανε τα πιο πολλά». Ας θυμηθούν αυτοί οι …»κύριοι» ότι το κυνήγι καθιερώθηκε σε εποχές που υπήρξε πείνα. Και ότι είναι κρίμα να σκοτώνουν τα πουλιά για να προβάλουν το αντριλίκι τους, και μη έχοντας τι να τα κάνουν τα σκοτωμένα πουλιά, τα πετάνε στοιβάζοντάς τα και φωτογραφίζοντας το φοβερό κατόρθωμά τους.