Η «Πόκα της πλημμύρας» στην Αθήνα

0

Σε μια εκδήλωση με συγκίνηση και ζεστασιά, αλλά και με ενδιαφέρουσες μεστές προσεγγίσεις παρουσιάστηκε στο αναγνωστικό κοινό της πρωτεύουσας η συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Η πόκα της πλημμύρας» του Χιώτη συγγραφέα Κώστα Ζαφείρη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Άλφα Πι». Η παρουσίαση έγινε στον ειδικά διαμορφωμένο, πρωτότυπο χώρο του Playgound for the Arts στο Βοτανικό το βράδι της Κυριακής 19 Νοεμβρίου.

Αρχικά η συντονίστρια δημοσιογράφος Γεωργία Λινάρδου έκανε ειδική αναφορά στην καταγραφή συμβάντων και γεγονότων και χαρακτήρισε την προσέγγιση του βιβλίου ως κληρονόμο της ματιάς των συντακτών-χρονογράφων σε εφημερίδες που, δυστυχώς, δεν υπάρχουν πια.

Στην παρουσίαση της ιστορικού Γιάννας Κατσιαμπούρα (η οποία διαβάστηκε στο κοινό από τον Τάκη Χαλδαίο λόγω αδυναμίας της κ. Κατσιαμπούρα να παρευρεθεί στην εκδήλωση) τονίστηκε μεταξύ άλλων: «Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποια απ’ όλες αυτές τις ιστορίες, γιατί νομίζω ότι δεν πρέπει να ιδωθούν αποσπασματικά. Είχα διαβάσει κάποιες από αυτές μεμονωμένες, αλλά τελικά όλες μαζί συγκροτούν μια ενότητα, σαν κομμάτια μιας ενιαίας αφήγησης. Με χιούμορ, δηκτικό ώρες ώρες, με πίκρα, με θυμό, αλλά και με γέλιο. Κυρίως με γέλιο και καλή διάθεση. Φαίνεται ότι στις καταστατικές αρχές του συγγραφέα Ζαφείρη καταρχήν μπαίνει η κατανόηση. Και η συμπάθεια, με την έννοια του συμπάσχειν. Τον πειράζουν καταστάσεις τον Κώστα. Δεν παρατηρεί εκ του μακρόθεν, δεν κάνει ηθογραφία από τη μέσα πλευρά του γραφείου, πίσω από το πληκτρολόγιο. Μπαίνει μέσα στα δρώμενα, τα κάνει δικά του, τα τακτοποιεί και αναδεικνύει εκείνες τις ανθρώπινες πλευρές που αξίζει γι’ αυτόν να διασωθούν. Από το παιδικό ποδήλατο μέχρι τον Βασιλάκη που δεν χάνει καμία εκλογή αποβλέποντας στο αντίδωρο. Πόσους και πόσους Βασιλάκηδες δεν έχουμε δει στα χωριά μας, πόσες και πόσες κυρά Παρούλες… Το ταλέντο του Κώστα είναι στις μικρές του αφηγήσεις να στέκεται στα ειδοποιά χαρακτηριστικά κάθε γείτονα, κάθε φίλου, κάθε θαμώνα στο καφενείο. Και να τα συνδέει με την ιστορία των τελευταίων δεκαετιών, την καθημερινή ιστορία κυρίως, την ιστορία σε ψίχουλα. Που είναι ακόμη ζωντανή…»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος στη δική του προσέγγιση επικεντρώθηκε αρχικά στο βίωμα και στην επεξεργασία του από το συγγραφέα έτσι ώστε να αποδίδεται ατόφιο και ζωντανό στον αναγνώστη. Στη συνέχεια επισήμανε με έμφαση την «κινηματογραφική» ματιά που αναλύεται σε ζωντανές εικόνες, γεγονός που καθιστά τις ιστορίες της «πόκας της πλημμύρας» μικρά σενάρια από μόνες τους. Ακόμα έδωσε έμφαση στις αφηγηματικές τεχνικές του συγγραφέα με κύριο στοιχείο τη συγκίνηση, το χιούμορ, αλλά και τη βαθιά γνώση και ακριβή περιγραφή των χαρακτήρων παρά το μικρό μέγεθος των διηγημάτων του βιβλίου.

Αποσπάσματα διάβασε με συγκλονιστική ένταση και τρυφερότητα η ηθοποιός Μαρία Κανελλοπούλου, η οποία αναφέρθηκε σύντομα στη δική της σχέση με το βιβλίο και τα έντονα συναισθηματικά του στοιχεία.

Κλείνοντας ο συγγραφέας αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές της έκδοσης και τους αναγνώστες αναφέρθηκε εν συντομία στην πορεία συγγραφής και έκδοσης του βιβλίου, στον πυρήνα των σκέψεων και των ιδεών που το διατρέχουν κι έκλεισε ραντεβού με το κοινό για το επόμενο βιβλίο του.

Η βραδιά έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από το Γρηγόρη Καγγελάρη, μικρό κέρασμα με τοπικά προϊόντα και πλούσιες συζητήσεις.

Άφησε σχόλιο