Η ΡΑΕ, μετά την ανάθεση στο ΕΜΠ της μελέτης για την εφικτότητα κάλυψης των ενεργειακών αναγκών των νησιών του Βορείου Αιγαίου, θέτει σε διαβούλευση πρόγραμμα ανάπτυξης του Δικτύου Φυσικού Αερίου που προβλέπει την δημιουργία τοπικού δικτύου στα νησιά μας
Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε 43 πόλεις και νησιά ανά την Ελλάδα περιλαμβάνει το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου 2017 – 2021 που υποβλήθηκε από την Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε. στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία με την σειρά το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση.
Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του Δικτύου Διανομής, περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις σχετικά με την κατασκευή του Δικτύου, με αναφορά στο μήκος νέου Δικτύου Διανομής μέσης και χαμηλής πίεσης, τις περιοχές στις οποίες θα κατασκευαστεί και το αντίστοιχο κόστος, τις εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των καταναλωτών που θα συνδεθούν με το Δίκτυο Διανομής, καθώς και τις εκτιμήσεις σχετικά με την ποσότητα φυσικού αερίου που θα διανεμηθεί μέσω του Δικτύου για κάθε κατηγορία καταναλωτών. Στο πρόγραμμα ανάπτυξης περιλαμβάνεται η ανάπτυξη δικτύων και για μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος, αλλά και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου Λέσβος, Σάμος και Χίος.
Πιο συγκεκριμένα για το Βόρειο Αιγαίο προβλέπεται η δημιουργία δικτύου μήκους 6 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 30 συνδέσεις στη Μυτιλήνη, δίκτυο μήκους 6 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 30 συνδέσεις στη Σάμο και δίκτυο μήκους 6 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 30 συνδέσεις στη Χίο. Συνολικά, στα 3 νησιά του Βορείου Αιγαίου προβλέπεται να συνδεθούν μέχρι του 2021, 60 Οικιακοί και 30 Εμπορικοί νέοι τελικοί πελάτες, για τους οποίους προβλέπεται κατανάλωση που ανέρχεται αντίστοιχα σε 480 MWh για τους Οικιακούς και 1.200 MWh για τους Εμπορικούς Τελικούς Πελάτες.
H δημόσια διαβούλευση του Προγράμματος Ανάπτυξης του δικτύου Φυσικού Αερίου, που λήγει στις 4 Απριλίου 2018, είναι άλλη μια απόδειξη της κινητικότητας που παρατηρείται στα ενεργειακά ζητήματα.