Ουσιαστικός προβληματισμός αλλά και αποφασιστικότητα για αντιφασιστική δράση τα στοιχεία που κυριάρχησαν στην εκδήλωση – συζήτηση στο Αντίβαρο το βράδυ της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου
Ουσιαστικός προβληματισμός αλλά και αποφασιστικότητα για αντιφασιστική δράση ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στην εκδήλωση – συζήτηση με τίτλο «Γιατί μαυρίζουν τα νησιά μας; – Εκφασισμός στο Βόρειο Αιγαίο, αίτια και αντιστάσεις» που οργανώθηκε από τον Κοινωνικό Χώρο Αντίβαρο το βράδυ της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου.
Τη συζήτηση άνοιξε ο προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής Στρατής Σκουντιανέλλης, δικηγόρος από τη Λέσβο, ο οποίος με μια αναλυτική και τεκμηριωμένη εισήγηση μετέφερε την απαραίτητη πληροφόρηση και πολιτική εκτίμηση για όσα διαδραματίζονται από το 2016 έως σήμερα στο γειτονικό νησί, με πολλές ενδιαφέρουσες ομοιότητες αλλά και διαφορές με τα τεκταινόμενα στα καθ’ ημάς.
Επέμεινε ιδιαίτερα στην ύπαρξη πολιτικού κέντρου – με απολήξεις τόσο σε διάφορες ακροδεξιές συσσωματώσεις αλλά και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη ΝΔ – που καθοδηγεί την καλλιέργεια κλίματος ρατσισμού και ξενοφοβίας με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα. Επισημάνθηκε επίσης ο καταλυτικός ρόλος που παίζει η μετάδοση και διασπορά ψεύτικων ειδήσεων στη διάδοση της ακροδεξιάς ρητορικής και στον εκφασισμό.
Περιγράφοντας αναλυτικά δράσεις αυτοδικίας, οργανωμένων τραμπουκισμών και εκφοβισμών με αποκορύφωμα το πογκρόμ της 22ας Απριλίου 2018, ο Στρ. Σκουντιανέλλης μίλησε για «πολιτικό απόστημα του φασισμού» το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα. Κλείνοντας υπογράμμισε ότι η ήττα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού συνδέεται άμεσα με τη διεκδίκηση της άρσης του γεωγραφικού περιορισμού και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά.
Οι παρεμβάσεις
Ακολούθησε σειρά παρεμβάσεων από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση όπου εκφράστηκε ο προβληματισμός για ανάλογες εμπειρίες που έχουν υπάρξει και στη Χίο, για την ανάδυση της ακροδεξιάς ρητορικής και τα φαινόμενα ρατσιστικών συμπεριφορών που είναι καθημερινά.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από εκπαιδευτικούς, με αφορμή τη λειτουργία των ΔΥΕΠ και τις μεθοδευμένες αντιδράσεις σ΄αυτές, στις επιδράσεις που θα έχει η διάδοση κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού στο ευαίσθητο κομμάτι του μαθητικού πληθυσμού. Τόνισαν δε πως οι ακροδεξιές φωνές που ακούστηκαν επιμένουν υπογείως να δημιουργούν κλίμα αναταραχής και συνέστησαν επαγρύπνηση.
Παράλληλα υπογραμμίστηκαν από συμμετέχοντες στη συζήτηση οι σαφείς ευθύνες της κυβέρνησης, της οποίας πολιτική επιλογή είναι ο εγκλωβισμός των προσφύγων με βάση την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Πάνω στο έδαφος αυτό αναπτύσσεται ο ρατσισμός και η ακροδεξιά με τρόπο οργανωμένο και ενορχηστρωμένο από «γνωστούς-άγνωστους» κύκλους.
Ο εκφασισμός στις τοπικές κοινωνίες των νησιών μπορεί να αντιμετωπιστεί με διαρκή και ανυποχώρητη αντιφασιστική παρέμβαση στο δημόσιο λόγο και στη δημόσια σφαίρα, με ταυτόχρονη διεκδίκηση για σεβασμό όλων των δικαιωμάτων των προσφύγων, με κυρίαρχο αυτό της άρσης του γεωγραφικού περιορισμού και της ελεύθερης μετακίνησης.
Η εκδήλωση στο Αντίβαρο ανέδειξε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να συζητάμε με πολιτικούς όρους για όσα συμβαίνουν γύρω μας, επιδιώκοντας τη συντονισμένη παρέμβαση στην καθημερινότητά μας.