Μπουκάλια, ποτήρια καφέ, σακούλες και πακέτα τσιγάρα διάσπαρτα γύρω από τα μαστιχόδεντρα σηματοδοτούν τη λήξη της περιόδου συγκομιδής της μαστίχας
Όποιος δεν έχει πάει στους σχίνους να μαζέψει μαστίχα, δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί πόσο κοπιαστική είναι αυτή η δουλειά, η τελευταία που πραγματοποιείται στο χωράφι. Πριν καλά καλά ξημερώσει, οι μαστιχοπαραγωγοί ξεκινούν να μαζεύουν την μαστίχα από τα χωράφια υπό ασφυκτική πίεση του χρόνου, γιατί η όλη διαδικασία πρέπει να τελειώσει πριν μεσημεριάσει και η μαστίχα αρχίσει να κολλάει λόγω ζέστης.
Αν τα εργατικά χέρια είναι αρκετά, τα δέντρα λίγα και κυρίως ο μαστιχοπαραγωγός νοικοκύρης, τότε εικόνες σαν την παραπάνω είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστούν στην ύπαιθρο της Νότιας Χίου. Όσο όμως αυξάνεται η παραγωγή, όσο εντατικοποιείται η διαδικασία συλλογής της μαστίχας, τόσο πιθανότερο είναι οι εργάτες να αδιαφορούν και να μην «συμμαζεύουν» τα χωράφια, πριν αποχωρίσουν βιαστικά από αυτά, φορτωμένοι με την πολύτιμη ρητίνη.
Πριν από 4 περίπου χρόνια, η παραδοσιακή μαστιχοκαλλιέργεια εντάχθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ενδυναμώνοντας το brand name της Μαστίχας Χίου. Όλοι οι Χιώτες και πρώτοι απ’ όλους οι μαστιχοπαραγωγοί χαρήκαμε για αυτήν την σημαντική διάκριση.
Πλαστικά μπουκάλια νερού, ποτήρια καφέ, σακούλες και πακέτα τσιγάρων που βρίσκονται διάσπαρτα γύρω από τα μαστιχόδεντρα κάθε φθινόπωρο, εκτός από την προφανή περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλούν, δεν συνάδουν με την ιστορία και τη σημασία της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας. Όλοι μας ας μεριμνήσουμε για την εξάλειψη αυτών των απογοητευτικών εικόνων. Μήπως η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών, ο θεματοφύλακας του Πολιτισμού της Μαστίχας, να επιστήσει την προσοχή στα μέλη της;