Το «Μανταρίνι Χίου» αναγνωρίστηκε πριν λίγες ημέρες ως προϊόν Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης και έτσι έγινε το 97ο ελληνικό προϊόν που εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό μητρώο αγαθών Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης και Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σημερινή του ανακοίνωση, ευλογεί τα γένια του για την καταχώρηση αυτή και ισχυρίζεται ότι πλέον δίνεται «η δυνατότητα στους παραγωγούς του απομακρυσμένου νησιού να βελτιώσουν το εισόδημά τους, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ζήτηση και καλύτερες τιμές». Θα ήταν ευχής έργον να επαληθευτεί στο μέλλον η πρόβλεψη του Υπουργείου, γιατί οι τιμές με τις οποίες πωλούν οι εσπεριδοκαλλιεργητές τα μανταρίνια τους στην εταιρεία Χυμοί Κάμπου Α.Ε. είναι εξευτελιστικές. Ειδικά πέρσι, δεν ήταν λίγοι αυτοί που δήλωναν «Καλύτερα να τα αφήνουμε κάτω από τα δέντρα να σαπίζουν παρά να τα δίνουμε τσάμπα». Φέτος η συμφωνία μεταξύ των εσπεριδοκαλλιεργητών και της εταιρείας έχει κλείσει στα 19 λεπτά το κιλό (αυξημένη τιμή σε σχέση με πέρσι, αλλά σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με το παρελθόν) και βέβαια έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα γίνει αναπροσαρμογής της τιμής προς τα πάνω τώρα που το Μανταρίνι Χίου έγινε «brand name».
Τέλος, επειδή πράγματι το Μανταρίνι Χίου συνδέεται με την οικονομία, την ταυτότητα και τον πολιτισμό του νησιού, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, η Πολιτεία θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει για τη διατήρηση των περιβολιών στον Κάμπο και να είχε αποφύγει μέτρα (επιδότηση πατατοκαλλιέργειας, υψηλή φορολόγηση περιβολιών) που οδήγησαν στον αποδεκατισμό των εσπεριδοειδών και την αντικατάστασή τους με άλλες επικερδέστερες καλλιέργειες.
Συζήτηση1 σχόλιο
πώς μπορεί κάποιος να τα προμηθευθεί αυτά τα υπέροχα μυρωδάτα μανταρίνια στην Αθήνα; Πώς περιμένω γιατί πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά αλλά δυστυχώς στην Αθήνα δεν έρχονται.