Ας μην καταστρέψουμε τα νησιά μας για πάντα

0

Ας μην ξεχνάμε ότι η κρίση θα περάσει… αλλά ό,τι καταστραφεί σήμερα θα καταστραφεί για πάντα

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού συνεχίζει την προσπάθεια να μην ψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο για το χωροταξικό του Τουρισμού που απειλεί την ιδιαιτερότητα των μικρών νησιών της Ελλάδας. Το πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης που προωθεί το σχέδιο νόμου ανοίγει το δρόμο για την μαζική δόμηση κατοικιών υπό το πρόσχημα της τουριστικής ανάπτυξης, αναπαράγοντας το αποτυχημένο πρότυπο άλλων χώρων, θίγοντας καθοριστικά τα απαράμιλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας.

Λόγω των ευαίσθητων ισορροπιών που χαρακτηρίζουν τα νησιά μας σε επίπεδο τοπίου, φυσικών και πολιτιστικών πόρων, οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να σχεδιάζονται με βάση την ανάγκη της διατήρησης της μέγιστης δυνατής αυτονομίας των νησιών σε φυσικούς πόρους (ενέργεια, νερό, κτλ) και άρα να είναι εφικτή μόνο όπου η φέρουσα ικανότητα το επιτρέπει. Γι’ αυτό η Ελληνική Εταιρεία ξεκίνησε προχθές καμπάνια συλλογής υπογραφών που θα κατατεθούν στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Περιβάλλοντος με αίτημα να εξαιρεθούν από το σχέδιο νόμου τα νησιά κάτω των 130 τ.χλμ., οι αρχαιολογικοί χώροι και οι προστατευόμενες περιοχές.

Την προσπάθεια αυτή υποστηρίζουν 28 νησιωτικοί δήμοι (προστέθηκαν 3 Δήμοι επιπλέον στους 25 που είχαν ανακοινωθεί το καλοκαίρι). Διαβάστε το κείμενο και υπογράψτε και εσείς το ψήφισμα γιατί η κρίση μπορεί να περάσει… αλλά ό,τι καταστραφεί σήμερα θα καταστραφεί για πάντα.

Το κείμενο της συλλογής υπογραφών

Ό,τι και να έχει συμβεί στον τόπο μας η μοναδική ομορφιά της φύσης και της αρχιτεκτονικής των νησιών μας έχει διατηρηθεί.

Την ώρα της κρίσης, αυτό αποδείχτηκε πολύτιμο πλεονέκτημα και ο λόγος που εκατομμύρια τουριστών επισκέπτονται τα νησιά μας για διακοπές, παρά το υψηλό μεταφορικό κόστος και τα απρόβλεπτα του ταξιδιού.

Ενδεικτικό είναι ότι εκατομμύρια ταξιδιώτες επιλέγουν τα νησιά μας, αποφεύγοντας τις δικές τους ακτές – υποβαθμισμένες από την πυκνή δόμηση, όπως οι Ισπανοί και οι Τούρκοι.

Σ’ αυτόν τον θησαυρό του λαού μας έρχεται να βάλει τέλος το σχέδιο για την αναθεώρηση του Χωροταξικού του Τουρισμού, υποβαθμίζοντας τα ελληνικά νησιά για πάντα. Το σχέδιο αυτό:

• Ομαδοποιεί περιοχές – όπως τους παραδοσιακούς και τους εγκαταλελειμμένους οικισμούς – τις οποίες αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους.
• Πριμοδοτεί την δόμηση νέων τουριστικών κατοικιών αδιακρίτως, σε κάθε είδους περιοχές: ορεινές, προστατευόμενες, παράκτιες κλπ
• Για πρώτη φορά επιτρέπεται η οικοδόμηση σε τεράστια κλίμακα σε όλα τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, και χωρίς να συνυπολογίζονται η Φέρουσα Ικανότητα τους και η αυτονομία τους σε φυσικούς πόρους όπως το νερό.
• Το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος θα είναι ανυπολόγιστο και με αμφίβολα οικονομικά αποτελέσματα όπως έχει αποδειχθεί στην Τουρκια και την Ισπανία, με χιλιάδες απούλητων σπιτιών και κουφαριών.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να εξαιρεθούν από το σχέδιο νόμου τα νησιά κάτω των 130 τ.χλμ., οι αρχαιολογικοί χώροι και οι προστατευόμενες περιοχές. 

Ήδη 28 Δήμαρχοι νησιωτικών περιοχών έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους στο πρότυπο ανάπτυξης που προωθείται.

Ας μην ξεχνάμε ότι η κρίση θα περάσει… αλλά ό,τι καταστραφεί σήμερα θα καταστραφεί για πάντα…

Άφησε σχόλιο