Σαν σήμερα πριν από 133 χρόνια, ο «χαλασμός», ο καταστροφικότερος σεισμός που έχει συμβεί στον Ελλαδικό χώρο, έπληξε τη Χίο
Ήταν 22 Μαρτίου του 1881 (3 Απριλίου σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο) όταν ο εγκέλαδος χτύπησε το νησί μας με επίκεντρο τη νότια Χίο, προκαλώντας το θάνατο 3558 ανθρώπων, το τραυματισμό περίπου 7000 και ζημιές σε χιλιάδες σπίτια στην πόλη και στα Νοτιόχωρα.
Ο σεισμός εντάσεως 6,3 Ρίχτερ (10 στην κλίμακα Μερκάλι!) κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά τα χωριά Νένητα, Βουνό, Φλάτσια, Καλαμωτή, Κοινή, Καλλιμασιά, Διδύμα, Νεχώρι, Θυμιανά, Δαφνώνας, Καταρράκτης, Βερβεράτο και Θολοποτάμι, ενώ μικρότερες ήταν οι ζημιές στα Βορειόχωρα. Από το σεισμό γλίτωσαν οι μεσαιωνικοί οικισμοί των Ολύμπων και των Μεστών και τμήμα του Πυργίου και της Καλαμωτής. Το κάστρο της πόλης έπαθε σοβαρές ζημιές, ενώ το έδαφος της παραλίας βυθίστηκε κατά 80 εκατοστά και σε κάποια μέρη παρατηρήθηκε και κάθετη μετατοπίσει έως 2,5 μέτρα. Επίσης πιθανολογείται η δημιουργία μικρού τσουνάμι με βάση την παρουσία άμμων θαλάσσης σε κήπους στη Χίο, αλλά δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη πληροφορία. Μετά τον αρχικό σεισμό ακολούθησαν εκατοντάδες μετασεισμοί, πολλοί από αυτούς εξίσου καταστρεπτικοί με τον κύριο, μέχρι και το 1884.
Μέχρι το 1970, κάθε 22α Μαρτίου οι καμπάνες της Χίου χτυπούσαν πένθιμα το απόγευμα, ως ένδειξη μνήμης για τον χαλασμό του 1881.
Συζήτηση1 σχόλιο
«Ηταν 3 Απριλίου 1881 και σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο 22 Μαρτίου» !
Μια μικρη διόρθωση.