Η Κόστα Ρίκα συντρίβει την Ελλάδα – Όχι στο ποδόσφαιρο, αλλά στο περιβάλλον

0

Η Εθνική Ελλάδος δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Κόστα Ρίκα και να προκριθεί στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 που διεξάγεται στη Βραζιλία. Παρότι, η Εθνική μας ήταν καλύτερη στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα αποκλείστηκε στην άχαρη διαδικασία των πέναλτυ. Ωστόσο, υπάρχει ένα πολύ σημαντικότερο “γήπεδο” στο οποίο η Κόστα Ρίκα δεν πετυχαίνει “τυχερές” νίκες, αλλά μας βάζει κυριολεκτικά τα γυαλιά: αυτό του περιβάλλοντος και της οικολογίας.

Η Κόστα Ρίκα λοιπόν διακρίνεται για τις καινοτόμες πολιτικές της στον τομέα του περιβάλλοντος και είναι η μόνη χώρα που πληροί τα πέντε κριτήρια που καθορίζονται για τη μέτρηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να γίνει το πρώτο κράτος με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2021. Αυτό σε μεγάλο βαθμό θα επιτευχθεί μέσω ενός προγράμματος εκτεταμένων δενδροφυτεύσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα περισσότερο από το μισό της έκτασης της χώρας καλύπτεται από δέντρα όταν το 1980 το ποσοστό ήταν μόλις 20%.

Μάλιστα, πρόσφατη έκθεση της αμερικανικής ΜΚΟ Union of Concerned Scientists ανακήρυξε την Κόστα Ρίκα κορυφαία χώρα στον κόσμο στην καταπολέμηση της αποδάσωσης και στην προσπάθεια προστασίας των τροπικών δασών της βροχής. Όσον αφορά στη χρήση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, η διείσδυσή τους ήταν 47% το 2004 και 96% το 2006 με βασικές τεχνολογίες τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και τη γεωθερμία. Η Κόστα Ρίκα διακρίνεται για το πολύ υψηλό ποσοστό χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και ειδικά των λεωφορείων που συχνά διαθέτουν ακόμα και τουαλέτες.

Το 2009 αναδείχθηκε ως «η πιο πράσινη χώρα στον κόσμο» σύμφωνα με αξιολόγηση του New Economics Foundation ενώ το 2012 η έκθεση Enviromental Performance Index η οποία κάθε χρόνο αξιολογεί τις επιδόσεις των χωρών σε περιβαλλοντικά θέματα υψηλής προτεραιότητας, την κατέταξε στην 1η θέση στην Αμερική και στην 5η παγκοσμίως.

Όσον αφορά στη βιοποικιλότητα, η Κόστα Ρίκα φιλοξενεί των 5% των ειδών παγκοσμίως, ποσοστό τεράστιο για μια μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής με έκταση 51.100 τετρ. χλμ. Μεταξύ άλλων διαθέτει 130 είδη ψαριών του γλυκού νερού, 160 είδη αμφίβιων, 208 είδη θηλαστικών, 220 είδη ερπετών, 850 είδη πουλιών, 1000 είδη πεταλούδων, 1.200 ποικιλίες ορχιδέων, 9.000 ήδη φυτών και 34.000 είδη εντόμων. Πώς προστατεύει όλα αυτά τα είδη; Ανακηρύσσοντας το 25% των εδαφών της σε πάρκα, τα 32 εθνικά και σε καταφύγια της άγριας ζωής. Επίσης 100 περιοχές της χώρας έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες.

Η ακτογραμμή της φτάνει τα 1,287 χιλιόμετρα, ενώ ξεκινάει στον Ειρηνικό και φτάνει μέχρι την Καραϊβική. Εκεί βρίσκεται και η περίφημη παραλία Samara Beach (καμία σχέση με τους δικούς μας σαμαράδες) η οποία αναδείχθηκε ως η δεύτερη καλύτερη παραλία της Κεντρικής Αμερικής από το «Travellers Choice 2013», της διάσημης ταξιδιωτικής πλατφόρμας TripAdvisor.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η Κόστα Ρίκα θεωρείται παγκόσμιος πρωτοπόρος στην ανάπτυξη του οικολογικού τουρισμού από τη δεκαετία του 1990 ακόμη. Πρόκειται για μια πανέμορφη χώρα με τροπικά δάση, ορεινά δάση, ηφαίστεια, πεντακάθαρα ποτάμια και χρυσές παραλίες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι κοσταρικανοί θεωρούνται ως οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο σύμφωνα με τον δείκτη Happy Planet Index που συνυπολογίζει το προσδόκιμο ζωής (73,4 χρόνια), την ικανοποίηση των ανθρώπων από τη ζωή τους και το (πολύ περιορισμένο) περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Επιπλέον, 2012 έγινε η πρώτη χώρα στην αμερικανική ήπειρο που απαγόρευσε το κυνήγι, ενώ έχει καταργήσει και το στρατό. Λοιπόν σταματάμε εδώ διότι οι αναπόφευκτες συγκρίσεις με την Ελλάδα θα μας φέρουν κατάθλιψη. Και μας κέρδισαν και στη μπάλα.

Άφησε σχόλιο