Συνέδριο «Τεχνολογία και Δημοκρατία στην Ευρώπη της κρίσης και των εντάσεων»

0

Με πλήρη χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Παρίσι, Γαλλία) και με την τοπική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνεται στη Χίο αυτή την εβδομάδα (2-3 Οκτωβρίου) διεθνές συνέδριο με θέμα τη σχέση της τεχνολογίας με τη δημοκρατία στην Ευρώπη της κρίσης και των πολυδιάστατων κοινωνικών εντάσεων.

Στο συνέδριο συμμετέχουν αρκετοί από τους πιο διακεκριμένους καθηγητές της ιστορίας της τεχνολογίας στην Ευρώπη, όπως ο καθηγητής της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών Πασκάλ Γκριζέ (Σορβόνη) και ο καθηγητής της ιστορίας των ψηφιακών επιχειρήσεων Αντρέας Φίκερς (Πανεπιστήμιο Λουξεμβούργου). Την ευθύνη της διοργάνωσης τοπικά έχει ο Τέλης Τύμπας, ιστορικός της τεχνολογίας και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Καλύπτονται θέματα που αφορούν τις δυνατότητες και τους κινδύνους από την ανάπτυξη μιας σειράς αναδυόμενων τεχνολογιών, από το βλαστοκύτταρα μέχρι τις ενεργειακές τεχνολογίες (από τη νέα γενιά πυρηνικών μέχρι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Για παράδειγμα, η κυρία Κατερίνα Βλαντώνη, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με συναδέλφους της από την Ιταλία, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα έρευνας στον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκαν ρυθμιστικές πολιτικές για την τεχνολογία παραγωγής οργάνων μέσω βλαστοκυττάρων στην Ιταλία, την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόκειται για το δεύτερο και καταληκτικό μέρος ενός συνεδρίου, το πρώτο μέρος του οποίου έλαβε χώρα στο Παρίσι το φθινόπωρο του 2012. Με τη λήξη των εργασιών την Παρασκευή, οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στην περιοχή του Κάμπου και στα νοτιόχωρα, με στόχο να ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα των ιστορικών της τεχνολογίας για τη σημασία των τεχνολογιών που χαρακτηρίζουν την ιστορία του νησιού (τις τεχνολογίες καλλιέργειας και εξαγωγής εσπεριδοειδών, τις τεχνολογίες που συνδέονται με τη μαστίχα, το μοναδικό σύστημα τηλεπικοινωνιών που αποτελούσαν οι βίγλες του νησιού).

Πρόκειται για ένα ακόμη διεθνές συνέδριο για την μελέτη της σχέσης κοινωνίας και τεχνολογίας που επιλέγεται να διοργανωθεί στη Χίο, η οποία, όπως επιμένει ο Τέλης Τύμπας, παρέχει ιδανικό περιβάλλον για μικρά και μεσαίου μεγέθους συνέδρια ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Τόσο για την φυσική και πολιτιστική της ιδιαιτερότητα όσο και για την κρίσιμη γεωπολιτική της θέση, σε μια θαλάσσια περιοχή στα σύνορα της Ευρώπης που χαρακτηρίζεται ιστορικά από μια αέναη κοινωνική ροή από και προς την Ευρώπη, με βάση μια αδιάκοπη διάχυση και μίξη τεχνολογιών.

 

Άφησε σχόλιο