Ξανά – μανά πρόταση για τον περιφερειακό του Κάστρου

1

Τον περιφερειακό δρόμο που θα ενώνει το κεντρικό λιμάνι της Χίου με τα Ταμπάκικα θέτει ως μακροπρόθεσμο στόχο η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Σταυρινούδη σε επιστολή που απέστειλε στον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Κάρμαντζη, στον έτερο Βουλευτή του νησιού κ. Τριαντάφυλλο, στο Δήμαρχο Χίου κ. Βουρνού και στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ.

Επιθαλάσσιο τείχος

Η πρόταση

Στην επιστολή η κα Σταυρινούδη προτείνει τη δημιουργία ενός άτυπου οργάνου, που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους διοικούντες την Χίο (συν έναν εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ), οι οποίοι θα συναποφασίζουν για το μέλλον της Χίου.

Ανάμεσα στους μακροπρόθεσμους στόχους που η ίδια προτείνει βρίσκεται και η κατασκευή δρόμου περιφερειακά του Κάστρου. Τον δρόμο δηλαδή που είχε οραματιστεί ο Μάρκος Μεννής και είχε επιχειρήσει ετσιθελικά να κατασκευάσει, μη έχοντας τις απαιτούμενες άδειες, προκαλώντας σφοδρές, αλλά δικαιολογημένες, αντιδράσεις. Επίσης προτείνει ο χώρος απέναντι από το Λιμεναρχείο να διαμορφωθεί σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Το ιστορικό

Το ενδεχόμενο δημιουργίας δρόμου περιφερειακά του Κάστρου είχε απασχολήσει την κοινωνία της Χίου πριν από 10 περίπου χρόνια. Ο τότε δήμαρχος Μάρκος Μένης, με το γνωστό, «ασυγκράτητο» ταμπεραμέντο του πίεζε με κάθε μέσο για την κατασκευή του δρόμου που θα αλλοιώνε τον ενάλιο χαρακτήρα του Κάστρου της Χίου. Πολίτες και φορείς του νησιού αντιτάχθηκαν σθεναρά στα σχέδια αυτά, με προσφυγές, επιστολή στον τότε πρωθυπουργό και επί 24ώρου βάσεως επιφυλακή στο επίμαχο σημείο, που τελικά ήταν αυτή που απέτρεψε το μπάζωμα από μπουλντόζες που διέταξε αυθαίρετα ο τότε Δήμαρχος. Ταφόπλακα στα σχέδια κατασκευής του δρόμου, (αρχικά είχε προταθεί να είναι χωματόδρομος που θα εφάπτονταν στα τείχη και συνέχεια να είναι μόνιμος δρόμος εντός της θάλασσας) έδωσε η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ πριν από 4,5 περίπου χρόνια, ενώ είχαν προηγηθεί αρνητικές εισηγήσεις από την 3η Εφορεία Βυζαντινών και την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

Το ερωτηματικό

Η καλή πρόθεση και η ενωτική διάθεση της κας Σταυρινούδη είναι εμφανείς στην «Όλοι μαζί μπορούμε» επιστολή της. Αν θα συσταθεί το άτυπο συντονιστικό ο χρόνος θα το δείξει και τις θέσεις της θα τις κρίνει η κοινωνία. Όμως τι νόημα έχει να τίθεται ξανά στο τραπέζι μια πονεμένη ιστορία, μια υπόθεση που είχε διχάσει την κοινωνία και είχε κλείσει με αποφάσεις της ελληνικής πολιτείας;

Βήμα του Πολιτισμού και της Πολιτικής, της Οικολογίας και της Δημιουργίας

Συζήτηση1 σχόλιο

Άφησε σχόλιο