Ήρθε ο βουλευτής στο χωριό…

0

Η παθογένεια διαπλοκής κεντρικής εξουσίας και τοπικής αυτοδιοίκησης στα 180 χρόνια ιστορίας εκλογών στην Ελλάδα
 
γράφει ο Μιχάλης Μπάκας

25 Απριλίου 2014, 22 ημέρες πριν τις περιφερειακές εκλογές και η υποψήφια περιφερειάρχης κ Χριστιάννα Καλογήρου παρουσιάζει στο Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης τους βασικούς άξονες του προγράμματος του συνδυασμού «Εμείς, για το Αιγαίο». Στον τοπικό τύπο διαβάζουμε ότι «Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρεθήκαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ κ. Παύλος Βογιατζής, και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές …κλπ».

12 Ιανουαρίου 2015, 13 ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές διαβάζουμε στον τοπικό τύπο ότι «…χωριά του Νότιου Τμήματος της Λέσβου περιόδευσε χθες το πρωί ο Υπουργός Δικαιοσύνης και υποψήφιος βουλευτής Νομού Λέσβου με τη Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο Υπουργός συνοδευόμενος από στελέχη και συνεργάτες του, επισκέφθηκε συγκεκριμένα το Ακράσι…» Στη φωτογραφία, που κοινοποίησε το γραφείο τύπου του υπουργού και δημοσιεύεται στον τύπο, εμφανίζεται ο κ Χ. Αθανασίου με πολίτες των χωριών αλλά και τον Αντιπεριφεριάρχη Λέσβου κ. Ε. Κύτελη. Είναι προφανές ότι ο Αντιπεριφερειάρχης δεν βρέθηκε τυχαία στη φωτογραφία αλλά συνόδευε τον υπ. Βουλευτή στην περιοδεία του στα χωριά της νότιας Λέσβου, ως «στελέχος» ή ως «συνεργάτης» του.

Αναζητώντας την ιστορία των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης διαβάζουμε ότι «Οι πρώτες δημοτικές εκλογές διεξάχθηκαν στην Ελλάδα το 1834 στο νομό Αργολιδοκορινθίας, με την εκλογή του δημάρχου να γίνεται με έμμεσο τρόπο. Οι πολίτες (μόνο άνδρες και με εισοδηματικά κριτήρια) ψήφιζαν για την εκλογή δημοτικών συμβούλων και η κυβέρνηση διόριζε ίσο αριθμό δημοτικών συμβούλων. Από τους τρεις πρώτους πλειοψηφήσαντες, η κεντρική διοίκηση επέλεγε έναν, ο οποίος αναλάμβανε καθήκοντα δημάρχου.

Το 1834 η τοπική αυτοδιοίκηση μόνο ανεξάρτητη δεν ήταν από την κεντρική εξουσία, η κεντρική διοίκηση διόριζε τους μισούς δημοτικούς συμβούλους και στο τέλος κατέληγε να επιλέγει και το Δήμαρχο. Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται με δυστυχώς με έμμεσο τρόπο έως σήμερα. Έχουν περάσει 180 χρόνια από τις πρώτες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, και πολύ φοβάμαι πολύ λίγα ήταν τα ότι τα βήματα δημοκρατίας και ανεξαρτητοποίησης της τοπικής αυτοδιοίκησης που κάναμε. Κάπως έτσι ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, ο οποίος κατά το νόμο είναι και υπεύθυνος και για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, περιφέρεται με υπ. Βουλευτή στα χωριά κάνοντας δημόσιες σχέσεις και καλώντας τους πολίτες να υποστηρίξουν τον εκλεκτό πολιτευτή.

Είναι ακριβώς αυτές οι σχέσεις εκδούλευσης που το παλαιοκομματικό πολιτικό μας σκηνικό έχει μάθει τόσα χρόνια να χρησιμοποιεί για να εξασφαλίσει την εκλογική του πελατεία. Δεν μπορούν να διανοηθούν ότι όποιος εκλέγεται και έχει θεσμικό ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αφήνει στην άκρη την κομματική του ταυτότητα, διότι εξαιτίας ακριβώς αυτή της κομματικής ταυτότητας βρέθηκαν σε αυτές τις θέσεις και οφείλουν να ξεπληρώσουν τα «χρωστούμενα».

Τόσα χρόνια κρίσης, μνημονίων και τόσων δεινών για το λαό μας και αυτοί συνεχίζουν ακόμα να λειτουργούν με τακτικές Μαυρογιαλούρου. Δεν έχουν καταλάβει τίποτα. Καιρός να τους δείξουμε λοιπόν εμείς οι Πολίτες ότι οι εποχές εαυτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Έχουμε πάθει και έχουμε μάθει.

Κυριακή κοντή γιορτή, όπως λέει ο λαός…

(e-mail:mibakas@gmail.com) είναι Περιβαλλοντολόγος, ΜΔΕ στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση, Περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο (2013-14), συντονιστής ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων.

Άφησε σχόλιο