Πεζοπορία στην Ελληνόστρατα

0

Η Βιβλιοθήκη Κοραή διοργανώνει πεζοπορία στην Ελληνόστρατα με την καθοδήγηση του Γιώργου Χαλάτση. Η πεζοπορία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Μαρτίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 9 το πρωί στη Βιβλιοθήκη Κοραή από όπου θα ξεκινήσει πούλμαν για την αρχή της διαδρομής στο Μερσινίδι.

Δυο λόγια για τη διαδρομή

To oροπέδιο του Αίπους ήταν από την αρχαιότητα μέχρι τη δεκαετία του 1920 ο βασικός συγκοινωνιακός κόμβος για τη Βορειοανατολική και Βορειοδυτική Χίο. Η Ελληνό-στρατα (ιδιαίτερα φροντισμένο μονοπάτι) ήταν η κύρια οδική αρτηρία (εμπορική και στρατιωτική) από και προς Κυδιάντα, Κοίλα, Καρδαμύλη Χώρα, ∆ελφίνι αλλά και προς Πιτυός, Βολισσό, χωριά Αμανής, Ανάβατο, Αυγώνυμα. Από την Ελληνόστρατα πέρασε ο Ιστιαίος για να επιτεθεί στην πόλη της Χίου, όπως και οι Αθηναίοι κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Ξεκινούσε από το Βροντάδο (μνημείο Ψυχάρη) και συνέχιζε ανηφορικά με πολλές στροφές πάνω από το Μερσινίδι. Το τμήμα αυτό και σήμερα ακόμα λέγεται «του Σκλάβου το μονοπάτι». Η αφετηρία της σήμερα είναι λίγο μετά τον καταυλισμό των προσφύγων (δεξιά) στο δρόμο για το Νεκροταφείο του Βροντάδου. Η διαδρομή είναι δύσκολη, λόγω της απότομης ανάβασης στο πετρώδες έδαφος της περιοχής. Έχει μήκος 5,3 χλμ., απαιτούνται 2,5 ώρες και το τέρμα της είναι η Συκιάδα. Η κύρια κατεύθυνσή της είναι βόρεια (υπάρχει και δευτερεύον παρακλάδι, δυτικά, για Φλώρι). Περνάει από τον Αστυφιδόλακκο, όπου εντυπωσιάζουν «οι Σωροί της Γρηάς» ή «Χουβέλες». Πρόκειται για δεκάδες πέτρινων σωρών (ύψος μέχρι 10μ.) που αναδύονται μέσα από τις γκρεμισμένες πανάρχαιες πεζούλες. Η λαϊκή φαντασία, τους συνέδεσε με την ύπαρξη του κρυμμένου θησαυρού της «Γρηάς», αντρειωμένης γριάς, που βοηθά τους ανθρώπους να ξεχαλικώσουν τα χωράφια, να γεμίζει την ποδιά της με πέτρες και να τις στοιβάζει στα άγονα μέρη του οροπεδίου. Κάθε άδειασμα κι ένας Σωρός!!! Η έρευνα έχει αποδείξει ότι πρόκειται πράγματι για τεράστιο έργο ξεχαλικώματος, που μάλλον επιτελέσθηκε από χιλιάδες δούλους, που υπήρχαν κατά την αρχαιότητα στη Χίο. Είναι γνωστή η εξέγερση των δούλων με αρχηγό τον ∆ρίμακο. Λίγο ανατολικότερα στην άκρη απότομου γκρεμού είναι «της Γρηάς το πήδημα», σημείο από το οποίο πήδηξε «η Γρηά» και πνίγηκε στη θάλασσα ή πέρασε στην απέναντι Μικρα-σιατική ακτή για να γλυτώσει από τους διώκτες της.

Θα γίνει ιστορική αναδρομή , από το Χρίστο Στεργ. Μπελλέ, ∆ρ Ιστορίας και Πρόεδρο της Βιβλιοθήκης, καθώς και από τον καθοδηγητή-καθηγητή, Γιώργο Χαλάτση, ακάματο σκαπανέα στην υπόθεση της «εξ επαφής» εκμάθησης της Τοπικής Ιστορίας.

Άφησε σχόλιο