Φακελάκι σε γιατρό

3

του Στέλιου Κραουνάκη

Πριν από λίγες μέρες «έσκασε» μία είδηση που κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι είδηση με τη λογική ότι μας πληροφορεί για κάτι που δεν ξέρουμε. Στο νοσοκομείο Μυτιλήνης πιάστηκε γιατρός μαιευτήρας με φακελάκι που περιείχε προσημειωμένα, από την αστυνομία, χαρτονομίσματα 250 ευρώ, το ποσό που απαίτησε σύμφωνα με το δημοσίευμα, να πάρει από την εγκυμονούσα γυναίκα για να προχωρήσει στη διαδικασία της γέννας. Σε περίοδο κρίσης που ο κόσμος υποφέρει σκληρά, οι «επαγγελματίες» ασυνείδητοι συνεχίζουν να κάνουν κανονικά τη «δουλειά» τους, ξεζουμίζοντας όσο μπορούν τον αδύναμο που η ανάγκη τον αναγκάζει να τους συντρέχει. Αυτό, δυστυχώς, είναι κάτι που οι περισσότεροι το ξέρουμε και παραδεχόμαστε ότι συμβαίνει στην καθημερινή μας ζωή.

Υπάρχουν πολλοί «επαγγελματίες» του είδους σε αρκετές δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις που χρεώνουν στα κρυφά ή στα φανερά (διάφορες προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες), ακόμα και το ίδιο το κράτος τα επιτρέπει χρόνια (πανωτόκια, εφορία, πρώην ΙΚΑ κλπ). Όλα στην γνωστή λογική του «νταβατζή» που ζητάει χρήμα μπροστά για να γίνει «σίγουρα» η δουλειά, όποια κι αν είναι αυτή. Στον τομέα της υγείας πάντως το άθλημα θεωρείτε «κλασσικό». Ο δαχτυλοδειχτούμενος για χρόνια ήταν ο γιατρός που δεν τα έπαιρνε και όχι αυτός που τα έπαιρνε.

Οποιαδήποτε συναλλαγή πάντως εμπλέκει δύο μέρη, κάποιος έχει λαμβάνειν όταν κάποιο χέρι απλωθεί για να του τα προσφέρει. Λίγοι εναντιώθηκαν στα φανερά σε αυτό το σύστημα και τα έβαλαν μαζί του. Συνήθως αναλαμβάνοντας δυσανάλογα μεγάλο προσωπικό κόστος (δικαστήρια για χρόνια κλπ) και με ελάχιστους συμπαραστάτες, ενάντια σε ένα σύστημα σαθρό, πλαδαρό, εξαθλιωμένο αλλά με τις κατάλληλες διασυνδέσεις, με έντονο αίσθημα αυτοσυντήρησης και αμείλικτα εκδικητικό. Μιλάμε για απλούς ανθρώπους που ζουν σε μία κανονική καθημερινότητα, όχι για κάποιους πολιτικούς που στη μανία τους να πάρουν την εξουσία και μετά να κρατηθούν σε αυτή από την μία καταγγέλλουν και από την άλλη συναλλάσσονται διαπλεκόμενοι με τον καταγγέλλοντα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο κι πολλά ευχαριστώ στην οικογένεια που πήρε το ρίσκο να εναντιωθεί σε ένα γιατρό που έχει και πολιτικές διασυνδέσεις και είναι και μπλεγμένος ενεργά με την πολιτική (στέλεχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, καθώς και του κόμματος της Ν.Δ., ενώ στο πρόσφατο παρελθόν είχε ενεργοποιηθεί στην Τοπική Οργάνωση Λέσβου της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με το δημοσίευμα). Το ύψος του ποσού που ζήτησε ο γιατρός (250 ευρώ) παρότι μπορεί να φαίνεται όχι και ιδιαίτερα υψηλό σε κάποιους που διαβάζουν το δημοσίευμα, χαρακτηρίζει την πράξη του συγκεκριμένου ζευγαριού σαν ακόμα πιο σημαντική και τα κίνητρα του σαν μία ευθεία καταγγελία κατά όλων των βολεμένων νταβατζήδων που μας ταλαιπωρούν στην καθημερινή μας ζωή.

Έχει τελειώσει μεταπτυχιακό στο τμήμα περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Του αρέσει η φωτογραφία και το ποδήλατο.

Συζήτηση3 Σχόλια

  1. Δημήτρης

    Δεν χρειάζεται να πάτε μέχρι τη Μυτιλήνη. Στο Νοσοκομείο της Χίου η «ταρίφα» για ορθοπαιδικό χειρουργείο είναι €700. Οι ασθενείς το ξέρουν αλλά δεν μιλάνε και πληρώνουν, οι εργαζόμενοι το ξέρουν αλλά ούτε αυτοί μιλάνε και ίσως να παίρνουν και αυτοί το κάτι τις. Ο διευθυντής δεν ξέρει τίποτα; Η αστυνομία; Το ΣΔΟΕ;

  2. Δημήτρης

    Τι λέτε βρε παιδιά; Μήπως να σας στείλω τις φωτογραφίες των δωροληπτών με τα λεφτά τα χέρια και τις υπογεγραμμένες ομολογίες τους; Αυτό με το «τούμπανο» και το «κρυφό καμάρι» το έχετε ακούσει; Νομίζετε ότι ο γιατρός που τα έπαιρνε και – ακόμα χειρότερα – τα ζήταγε στη Μυτιλήνη το έκανε για πρώτη φορά και όλοι εκεί «έπεσαν από τα σύννεφα»; Στην πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης (το «αν έχετε στοιχεία για σκάνδαλα να τα πάτε στον εισαγγελέα» του Σημίτη το θυμάστε;), στην οποία οι πολίτες απολαμβάνουν καθημερινά την «δωρεάν» υγεία (και την «δωρεάν» παιδεία για να μην ξεχνιόμαστε) μήπως πρέπει όσοι επαγγέλλονται την ισότητα και την δημοκρατία να κάνουν και τη δουλειά τους;

Άφησε σχόλιο