γράφει ο Γιώργος Κάκαρης
Θα ήταν απογοητευτικό αν η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν προχωρούσε στην αναβάθμιση της επικοινωνίας της με τους πολίτες. Απ’ τις πρώτες ενέργειας μετά την ανάληψη καθηκόντων ήταν η -επιβεβλημένη- ανανέωση της ιστοσελίδας και η καθιέρωση της παρουσίας του Δήμου στα δημοφιλή Social Media. Σημαντικότερο αυτών, η δημιουργία εφαρμογής ενημέρωσης μέσω email τόσο των ανακοινώσεων, όσο και των προκηρύξεων του Δήμου, δίνοντας έτσι για πρώτη φορά προς τα έξω μια αίσθηση διαφάνειας.
Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η πρώτη δημόσια διαβούλευση μέσω διαδικτύου για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων σε 7 περιοχές της πόλης. Η συμμετοχή των πολιτών ήταν απελπιστικά ισχνή, δείγμα ότι ακόμα η κοινωνία μας δεν είναι έτοιμη για τέτοιους νεωτερισμούς, ωστόσο είναι θετικό ότι η Δημοτική Αρχή αναζήτησε την άποψη των πολιτών. Προηγήθηκαν οι ενημερώσεις σε χωριά εκ μέρους του Δήμου Χίου στα πλαίσια δημόσιας διαβούλευσης για τα ΣΧΟΟΑΠ Καμποχώρων, Αμανής και Μαστιχοχωρίων. Υποχρέωσή της θα πουν κάποιοι, ωστόσο δεδομένου των στενών χρονοδιαγραμμάτων και της άγνοιας της πλειοψηφίας του κόσμου, το αποτέλεσμα κρίνεται ικανοποιητικό.
Αρχές Ιούνη ανακοινώθηκε η έναρξη της 4μηνης διαβούλευσης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Χίου. Μεγάλη η σημασία του για το μέλλον της πόλης μας, δικαιολογημένες οι φωνές διαμαρτυρίας που ζητούσαν την επιμήκυνση της περιόδου διαβούλευσης πέραν του καλοκαιριού. Παράταση δόθηκε, ανακοινώθηκαν 3 θεματικές ενημερώσεις εκ μέρους του Δήμου, ωστόσο προέκυψαν οι εκλογές και το πράγμα περιπλέχτηκε πάλι, ενώ το ερώτημα παραμένει: Για ένα θεμελιώδες θέμα για το μέλλον της πόλης, αρκούν οι 3 θεματικές ενημερώσεις ή επιβάλλεται η επί τόπου διαβούλευση με τους κατοίκους, δεδομένης της αδιαφορίας των πολιτών;
Σίγουρα από μια τυπική διεκπεραίωση μπορεί να κερδηθεί χρόνος. Ωστόσο ο εξαντλητικός διάλογος θα αποτελέσει παρακαταθήκη για την ανεμπόδιστη και καλύτερη εφαρμογή του ΓΠΣ στο άμεσο μέλλον. Ποιος διαφωνεί ότι απ’ τη στενή συνεργασία Δήμου και κοινωνίας μπορούν να προκύψουν ωφέλη για όλους; Σε μικρές πόλεις, η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Δημοτικής Αρχής και πολιτών δεν είναι άπιαστο όνειρο. Γιατί όχι και στη Χίο.