Η Γκερνίκα των προσφύγων

0

Δεκαπέντε άνθρωποι βρήκαν φρικτό θάνατο την Κυριακή 1/11 σε ναυάγια κοντά στη Σάμο και το Φαρμακονήσι. Δυναμώνουν οι φωνές για να πέσει ο φράχτης του Έβρου. Σε εξέλιξη η κατασκευή του καταυλισμού στη Σούδα, στη βορεινή πλευρά του Κάστρου της Χίου. Οριστικοποιήθηκε ως «hotspot» η ΒΙΑΛ σε συνάντηση Μιχαηλίδη-Μουζάλα.

refugees-guernica

Έργο που εκτέθηκε στην Κωνσταντινούπολη (πηγή: kulturistanbul)

Χωρίς τελειωμό οι τραγωδίες στο Αιγαίο. Εγκλωβισμένοι στην καμπίνα πλαστικού σκάφους βρήκαν το θάνατο 11 πρόσφυγες, τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν αυτό βυθίστηκε λίγα μέτρα πριν φτάσει στο Γαλάζιο της Σάμου. Πέντε γυναίκες, δυο παιδιά και τέσσερα βρέφη ανασύρθηκαν νεκρά, ενώ διασώθηκαν 15 ακόμα πρόσφυγες.

(το βίντεο από το I-samos.gr)

Την Κυριακή επίσης, ανασύρθηκαν τέσσερις νεκροί από ναυάγιο ανοιχτά του Φαρμακονησίου, ενώ τέσσερις ακόμα βρέθηκαν ζωντανοί. 7 άνθρωποι ακόμα αγνοούνται. Το περιστατικό συνέβη μισή ώρα μετά την αναχώρηση του φουσκωτού από τα τουρκικά παράλια, και παραμένει ασαφές αν σημειώθηκε στα ελληνικά ή τουρκικά χωρικά ύδατα. Να σημειώσουμε ακόμα πως πλέον, μετά την ανεύρεση κι άλλων νεκρών, τα θύματα της τραγωδίας της 28ης Οκτωβρίου ανέρχονται σε 45.

Μπροστά σε τόσες τραγωδίες, η άφιξη – σώων – περίπου 200 προσφύγων το πρωί σήμερα, Δευτέρα, στην παραλία του Ζέφυρου στην πόλη της Ρόδου μοιάζει ανακουφιστική:

(το βίντεο από τη Ροδιακή)

Σήμερα δημοσιοποιήθηκε και βίντεο από τους λιμενικούς Χίου και Σάμου από επιχείρηση διάσωσης προσφύγων στη Χίο. Δείτε το σαν υπενθύμιση του πόσο κοντά είναι η επόμενη τραγωδία:

Δυναμώνουν οι φωνές για να πέσει ο Φράχτης στον Έβρο

Με διαδήλωση στις Καστανιές  ολοκληρώθηκε η πανελλαδική διαμαρτυρία το Σάββατο στον Έβρο, με αίτημα να πέσει ο φράχτης που φράζει το μοναδικό χερσαίο σύνορο (το υπόλοιπο κομμάτι της μεθοριακής γραμμής Ελλάδας – Τουρκίας είναι το ίδιο το ποτάμι). Συμμετείχαν εκατοντάδες διαδηλωτές, ενώ σημειώθηκε και ρίψη δακρυγόνων και συγκρούσεις με την αστυνομία, που απέκλεισε την πρόσβαση επειδή πρόκειται για «στρατιωτική περιοχή».

Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στον Έβρο

Μαζική ήταν η συμμετοχή και στην αντίστοιχη διαμαρτυρία στη γειτονική Λέσβο, ενάντια στον φράχτη, στη δημιουργία νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης (ποιος ξεχνά την αλησμόνητη Παγανή;), στις επαναπροωθήσεις:

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης:

(φωτ.: Μιχ. Μπάκας)

Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας αναφέρει (στην Εφημερίδα των Συντακτών) πως το αίτημα να γκρεμιστεί ο φράχτης στον Έβρο κινείται μεν σε σωστή ιδεολογική βάση και είναι αποδεκτό, ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία, δεν πρόκειται να λύσει κανένα ζήτημα, ενώ αντίθετα, ενδέχεται να δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση των προσφύγων

Ο υπουργός διευκρινίζει ότι η παλιότερη αναφορά σε «τεχνικά ζητήματα» που εμποδίζουν το γκρέμισμα του φράχτη, δεν αναφερόταν φυσικά, σε υλικά μέσα αλλά σε προϋποθέσεις που λείπουν αυτή τη στιγμή. Σημειώνει πως η λύση είναι να σταματήσουν άλλες χώρες να φτιάχνουν φράχτες, να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που καταργεί τους φράχτες στα ευρωπαϊκά σύνορα και να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία, ώστε να γίνεται ομαλά η προσφυγική ροή.

Στήνεται ο καταυλισμός στη Σούδα

Προχώρησε μες στο Σαββατοκύριακο η εγκατάσταση τέντας και οικίσκων ο ένας δίπλα στον άλλον στην περιοχή της Σούδας, στη βορινή πλευρά του Κάστρου, όπου αναμένεται να λειτουργήσει ο νέος καταυλισμός για τους πρόσφυγες που καταφέρνουν να φτάσουν στη Χίο:

(φωτ. από τη σελίδα στο facebook του Γ. Καραμανή)

Στη Χίο – με τις αφίξεις προσφύγων μειωμένες αλλά όχι μηδενικές εξαιτίας των ισχυρών ανέμων – εκτιμάται πως έχουν μείνει αυτή τη στιγμή περίπου 500 πρόσφυγες, μετά την αναχώρηση αρκετών με πλοία προς Πειραιά το Σαββατοκύριακο.  Σημειώνεται πως λόγω της απεργίας των ναυτεργατών, που δεν εξαίρεσαν τα πλοία που μεταφέρουν αποκλειστικά πρόσφυγες, το επόμενο δρομολόγιο προς Πειραιά είναι την Τετάρτη το βράδυ.

Στη Μυτιλήνη, ωστόσο, όπως μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, «η κήρυξη της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας βρήκε το λιμάνι της Μυτιλήνης με 6.360 μετανάστες και πρόσφυγες που περιμένουν τη λήξη της απεργίας για να αναχωρήσουν για Πειραιά ή Καβάλα. Στην πλειονότητά τους, μένουν σε σκηνές στο λιμάνι κάτω από πολύ κακές συνθήκες και ιδιαίτερα λόγω του κρύου που επικρατεί τα βράδια, στον καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ ή όσοι έχουν χρήματα σε επιχειρήσεις ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης».

Συνάντηση Aν. Μιχαηλίδη με Γ. Μουζάλα: Οριστικοποιείται η ΒΙΑΛ ως hotspot

Ο βουλευτής Χίου με δελτίο Τύπου σήμερα Δευτέρα γνωστοποιεί πως το Σάββατο 31 Οκτωβρίου στη συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, παρουσία και των άλλων νησιωτών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν οι παρακάτω διαπιστώσεις:

  • Υιοθετήθηκε η ΒΙΑΛ ως «hot spot» στη Χίο, ενώ ως προσωρινές λύσεις αυτές των Ταμπάκικων και της τάφρου του Κάστρου.
  • Προωθείται άμεσα ο ορισμός συντονιστή σε τοπικό επίπεδο (Διοικητή και Υποδιοικητή) με αυξημένες αρμοδιότητες στο συντονισμό των ενεργειών για το προσφυγικό από την πολιτική εποπτεία του Υπουργού Μετανάστευσης. Τ
  • Δρομολογείται άμεσα η χρηματοδότηση των υποδομών, οι οποίες θα υλοποιηθούν με τη στενή συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Μόνη πατρίδα τα παιδικά μας χρόνια

Άφησε σχόλιο