Με επίσημη ανακοίνωσή του, ο ευρωπαϊκός οργανισμός δηλώνει πως αποσύρει τους άντρες του από τις διαδικασίες καταγραφής στα παλαιό εργοστάσιο για λόγους υγείας, καθώς η οροφή αποτελείται από υλικά που περιέχουν αμίαντο και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του αέρα. Και οι υπόλοιποι, πρόσφυγες και εργαζόμενοι;
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ανακοίνωσε επίσημα (δείτε την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, με ημερομηνία μάλιστα 18/12, δηλαδή 4 ημερών ήδη) ότι απαγόρευσε πλέον στα 32 στελέχη της που ασχολούνται με την καταγραφή, τη δακτυλοσκόπηση αλλά και τη μετάφραση, να εργάζονται στο κέντρο καταγραφής στα Ταμπάκικα μέχρι να λάβουν διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Frontex ίχνη αμίαντου εντοπίστηκαν στην οροφή του παλαιού εργοστασίου που επελέγη για να στεγαστεί το κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης.
«Λόγω ανησυχίας για πιθανή μόλυνση οι ειδικοί της ταυτοποίησης καθώς και οι μεταφραστές που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή δεν θα συνεχίσουν να εργάζονται εκεί» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Frontex.
«Η Frontex είναι υπεύθυνη για την υγεία και την ασφάλεια των αξιωματικών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να εργάζονται για πολλές ώρες καθημερινά στο συγκεκριμένο κέντρο καταγραφής στην Χίο μέχρι να πάρουμε διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πιθανής μόλυνσης από αμίαντο» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίας Φαμπρίς Λεγκέρι.
«Η Frontex είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου τις διαδικασίες καταγραφής μόλις τοποθετηθούμε σε κατάλληλες εγκαταστάσεις ή μόλις οι έλεγχοι δείξουν ότι ο αέρας μέσα στις παρούσες εγκαταστάσεις δεν είναι μολυσμένος» πρόσθεσε ο Λεγκέρι.
Να σημειωθεί πως ανάλογες ανησυχίες είχαν εκφράσει από καιρό και εργαζόμενοι σε οργανώσεις και ΜΚΟ, χωρίς ωστόσο να έχει, τουλάχιστον από όσο γνωρίζουμε, να έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση από οποιονδήποτε αρμόδιο για το βάσιμο των ανησυχιών ή όχι.
Το ερώτημα που γεννάται φυσικά είναι αν είχε προηγηθεί σχετικός έλεγχος πριν αποφασιστεί η διάθεση του χώρου για τη συγκεκριμένη χρήση, στον οποίο – εκτός από τους αξιωματικούς της Frontex βεβαίως – εργάζονται και στελέχη των ελληνικών αρχών και εργαζόμενοι στις ΜΚΟ και καθημερινά παραμένουν εκατοντάδες συνάνθρωποί μας, κάθε ηλικίας, περιμένοντας να καταγραφούν.