Ο ξεχωριστός σκηνοθέτης σε μια κίνηση εξαιρετικής συμβολικής σημασίας προσφέρει ελεύθερα τις περισσότερες ταινίες του μέσω Διαδικτύου (αλλά στην Ελλάδα δεν μπορούμε να τις δούμε…)
Ο ριζοσπάστης βρετανός σκηνοθέτης, δημιουργός μεταξύ άλλων των ταινιών «Ψωμί και Τριαντάφυλλα», «Το τραγούδι της Κάρλα», «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι», «Γλυκά Δεκάξι» κ.ά., αποφάσισε να «ανεβάσει» στο YouTube πολλές από τις ταινίες του, προσφέροντας έτσι άνευ αντιτίμου τη δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή με το έργο του.
Στο «κανάλι» του Κεν Λόουτς υπάρχουν μερικές από τις πρώτες ταινίες του, όπως το «Cathy Come Home», αλλά και μερικές από τις γνωστότερές του όπως τα «Poor Cow», «Kes», «Hidden Agenda», «Riff Raff», «Just a kiss».
Δυστυχώς, για κάποιον λόγο που προφανώς έχει να κάνει με «προστασία» πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας, οι ταινίες του δεν είναι διαθέσιμες για προβολή στην Ελλάδα. Η σημασία της κίνησης του Λόουτς ωστόσο, παραμένει ακέραια, ως αμφισβήτηση της παντοκρατορίας της κινηματογραφικής βιομηχανίας από τους ίδιους τους δημιουργούς.
Αντί επιλόγου, η απάντηση του 79χρονου σκηνοθέτη στο ερώτημα: Τι είναι η ελευθερία;
«Δεν μπορώ να περιγράψω την ελευθερία με μια ή δυο λέξεις. Νομίζω ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για αληθινή ελευθερία, αν αυτή δεν ξεκινά από μια οικονομική ελευθερία. Την ελευθερία από την πείνα, από την εκμετάλλευση, από την αγωνία της βασικής επιβίωσης. Πιστεύω σε μια οικονομική Δημοκρατία όπου όλοι συλλογικά αποφασίζουμε για το τι παράγουμε, πώς το παράγουμε, πως προστατεύουμε τον πλανήτη το περιβάλλον. Πώς δουλεύουμε μαζί ώστε κανείς να μην εκμεταλλεύεται τον άλλον.
»Πρέπει επίσης να υπάρχει ελευθερία από τη χειραγώγηση από τα μίντια, από την τηλεόραση, από τον Τύπο, από την εκκλησία, από τις ιδέες που αυτοί μας επιβάλλουν. Πάντα με σοκάρει να ακούω σε ρεπορτάζ για «χριστιανόπουλα» ή «παιδιά μουσουλμάνους». Είναι απλά παιδιά, η κοινωνία μπορεί να επιβάλει τα πιστεύω της πάνω τους, αλλά δεν είναι χριστιανοί, δεν είναι μουσουλμάνοι, είναι απλά παιδιά. Αυτά τα πιστεύω τούς επιβάλλονται και αυτή η επιβολή, τους στερεί την ελευθερία τους».