Εγκαινίασε το περιφραγμένο «Κέντρο Υποδοχής» ο Π. Καμμένος, με την υπουργική κουστωδία να προσπερνά γρήγορα τη μικρή διαδήλωση στην είσοδο. Και ένα βίντεο από ψηλά δείχνει πώς «παντρεύεται» ανάρμοστα το υπέροχο τοπίο με τη «φυλακή» που φτιάχτηκε για εκείνους που δραπετεύουν από τον πόλεμο
Ένας ευχάριστος ήλιος του Φλεβάρη, οι παρυφές του δρόμου γεμάτες κίτρινα λουλούδια, στο βάθος η θάλασσα, καπνοί στα χωράφια των Καμποχώρων από το κάψιμο των τελευταίων λιόκλαδων. Και μετά, συρματοπλέγματα, κοντέινερ «με όλα τα κομφόρ» όπως διαφημίζει ο μέγας χορηγός «Ελληνικά Πετρέλαια», στρατός, αστυνομικοί με μαύρες επιγονατίδες για να φαίνεται το έκτακτο της περιστάσεως, και αναμονή για τους υπουργούς που θα κατέφταναν ωσονούπω για να «εγκαινιάσει» το «κέντρο υποδοχής» προσφύγων στη ΒΙΑΛ.
Στην είσοδο του παλιού εργοστασίου, βρίσκεται μια μικρή ομάδα διαδηλωτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ καθώς και μερικοί αλληλέγγυοι εθελοντές για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης για τους ανθρώπους που κατάφεραν να περάσουν το Αιγαίο, για να αφήσουν πίσω πόλεμο και φτώχεια.
Την εμφάνισή τους έκαναν ωστόσο και ελάχιστοι ακόμα με πανό ξεκάθαρα ακροδεξιάς φρασεολογίας:
Η συνέχεια γνωστή, με όσα έδειξαν τοπικά και πανελλήνια ΜΜΕ: Ο υπουργός εισέρχεται με το βαρύ του περπάτημα, με τα φλας να αστράφτουν, χαιρετά ιδιαιτέρως τον στρατιωτικά ντυμένο εκπρόσωπο της Frontex, κάνει τις απαραίτητες χειραψίες με τους πρόσφυγες που ήταν, σαν επίτηδες στημένοι, στο χώρο, στέκεται ιδιαιτέρως στα παιδάκια που ανυποψίαστα του κάνουν «χάι φάιβ».
Και μετά τα «παιχνίδια», στα σοβαρά: ο υπουργός εν μέσω οχλαγωγίας κλείνει τις δηλώσεις του αναφέροντας ξανά πως «το προσφυγικό πρόβλημα τελειώνει» (!) και πως η συμφωνία για τη ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο Αιγαίο είναι σαφής: όσοι διασώζονται, είτε στα ελληνικά είτε στα τουρκικά ύδατα, και θα έχουν ξεκινήσει από την Τουρκία, «θα γυρίζουν πίσω στην Τουρκία». Κρίμα τα welcome που αράδιαζε στους ατυχείς πρόσφυγες λίγο νωρίτερα…
Το «χότσποτ» της Χίου είναι γεγονός. Πολλαπλές οι διαβεβαιώσεις πως η παραμονή των (επισήμως, υπό κράτηση) προσφύγων – των παιδιών, των γυναικών και των ανδρών που πολλοί Χιώτες προσέτρεξαν στις παραλίες καθώς βγαίνουν βρεγμένοι και ταλαιπωρημένοι από τις βάρκες – θα είναι ολιγόωρη. Δύσκολα προβλέψιμο το μέλλον, που μακάρι να μην περιλαμβάνει παραμονή επί ημέρες, για όσους καταφέρουν να περάσουν το Αιγαίο, σε αυτά τα στριμωγμένα κοντέινερ, με τους ελάχιστους κοινόχρηστους χώρους, τους απροστάτευτους από τον ήλιο. Ακόμα κι αν οι συνθήκες είναι «αξιοπρεπείς», όταν οι αριθμοί των αφιχθέντων είναι χαμηλοί, το χότσποτ σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας ενός χώρου κλειστού, μακριά από τα μάτια της κοινωνίας.