Εκτός σχεδίων ΑΔΜΗΕ η «Αιγαία Ζεύξη» της Iberdrola

0

Τα φαραωνικά σχέδια της Iberdrola για τα νησιά της Χίου, Λέσβου και Λήμνου δεν περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό μέχρι το 2026 του ΑΔΜΗΕ. Ευθύνη της πολιτείας να αδράξει την ευκαιρία και να αναλάβει πρωτοβουλία για τον ενεργειακό σχεδιασμό των νησιών σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, απελευθερωμένη από τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έβαζαν οι επιδιώξεις της Ισπανικής πολυεθνικής.

Χάρτης Προκαταρτικού Σχεδίου ΑΔΜΗΕ όπου φαίνεται ότι δεν προβλέπεται διασύνδεση με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Το Προκαταρκτικό Σχέδιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για την περίοδο 2017 – 2026 έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση ο ΑΔΜΗΕ. Ενδεικτικό των προθέσεων του ΑΔΜΗΕ, το πρόγραμμα δεν προβλέπει τη διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα που αποτελεί τον διακαή πόθο της Ισπανικής πολυεθνικής.

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει όσους υποστήριξαν το προηγούμενο διάστημα ότι το σχέδιο της Iberdrola, είναι πρακτικά ανεφάρμοστο για οικονομικοτεχνικούς λόγους και αφήνει έκθετους όσους βιάστηκαν να στρώσουν κόκκινο χαλί στον ενεργειακό κολοσσό για να εγκαταστήσει 65 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες στο Αίπος και άλλες 10 στην Αμανή, παραβλέποντας ενστάσεις από την τοπική κοινωνία και πολλούς θεματικούς φορείς.

Το γεγονός ότι το ενδεχόμενο εγκατάστασης των 353 ανεμογεννητριών της Iberdrola σε Χίο, Λέσβο, Λήμνο (σε πρώτη φάση) απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το αρχικό πλάνο υλοποίησης και την υποβολή προς έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγείρει ζητήματα εγκυρότητας της Μελέτης, καθώς πολλά οικονομικά και τεχνικά στοιχεία που αναφέρονται σε αυτήν έχουν προ πολλού αλλάξει. Παράλληλα, αυτή η χρονική υστέρηση αφήνει το περιθώριο στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση να αναλάβουν πρωτοβουλία για τον ορθολογικό ενεργειακό σχεδιασμό του νησιών του Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, περιβαλλοντικούς και συλλογικούς φορείς.

Βήμα του Πολιτισμού και της Πολιτικής, της Οικολογίας και της Δημιουργίας

Άφησε σχόλιο