Η διακήρυξη της αξιοπρέπειας

0

γράφει ο Γιώργος Χατζελένης

Την περασμένη εβδομάδα ενενήντα Αυστριακοί συγγραφείς υπέγραψαν μία διακήρυξη διαμαρτυρίας κατά της αυστριακής κυβέρνησης για τη σκληρή κι απάνθρωπη στάση της στο προσφυγικό αλλά και για την αδιανόητη επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Ελλάδος. Η διακήρυξη αυτή δεν έμεινε μόνο εντός της Αυστρίας αλλά συζητήθηκε και στην παγκοσμίως γνωστή έκθεση βιβλίου της Λειψίας. Η κίνηση αυτή έδωσε μία ανάσα αξιοπρέπειας στον ναρκωμένο πνευματικό κόσμο της Ευρώπης.

Οι Αυστριακοί συγγραφείς κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποτυχία της στην υλοποίηση μίας πραγματικής ευρωπαϊκής κοινότητας που θα χαρακτηριζόταν από τον ανθρωπισμό της και την αλληλεγγύη της.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προκάλεσε αρκετές συζητήσεις και προβληματισμούς, μα πάνω απ’ όλα απέδειξε πως αν οι πνευματικοί άνθρωποι μιλούσαν και δρούσαν, εντάσσοντας μέσα σ’ αυτούς και τους ακαδημαϊκούς και πανεπιστημιακούς, τότε πιθανότατα να ασκούταν μία υπολογίσιμη πίεση ανθρωπιάς απέναντι στην υποκρισία και τον αυταρχισμό των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Έφτασε λοιπόν ο καιρός να σπάσει αυτή η σιωπή. Η πνευματική φωνή είναι ένα ισχυρό όπλο απέναντι στη ξενοφοβία, στον ρατσισμό, στον εθνικισμό κι όλων των απάνθρωπων ιδεολογιών που έχουν ενισχυθεί κι ενταθεί τα τελευταία χρόνια και μας έχουν οδηγήσει αρκετά βήματα πίσω.

Ήρθε η στιγμή που οφείλουμε να σηκώσουμε την πραγματική σημαία των λαών της Ευρώπης, μήπως κι έτσι καταφέρουμε να θορυβήσουμε και να τερματίσουμε το απάνθρωπο έργο των τεχνοκρατών που εξουσιάζουν με γνώμονα μόνο το κέρδος και το συμφέρον.

Οι Αυστριακοί συγγραφείς έκαναν την αρχή. Μένει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι…

Συντηρητής αρχαιοτήτων στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Συγγραφέας των βιβλίων "Καθημερανοητότητα" (2012), "Βαλκανεύοντας" (2014) και "Εντεύθεν" (2016) από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Άφησε σχόλιο