«Να ανοίξουν οι πόρτες της ΒΙΑΛ»

0

Να καταργηθεί στην πράξη η συμφωνία της 20ης Μαρτίου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας ζητά η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου «ΛΑΘΡΑ;» με ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρει μια σειρά από λόγους για τους οποίους η συμφωνία αποτελεί ιστορικό πισωγύρισμα στα ανθρώπινα δικαιώματα και προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Αν και οι εξελίξεις στο προσφυγικό είναι πυκνές και τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν, είναι σαφές πλέον ότι με την πολιτική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε  και Τουρκίας καταργείται  στην πράξη το προσφυγικό άσυλο, ενώ τα νησιά μετατρέπονται σε κέντρα απελάσεων.

Η ιστορικής σημασίας συμφωνία είναι μια μελανή σελίδα για τα δικαιώματα, στην  οποία  η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστάτησε, εκτός των άλλων,  αποδεχόμενη ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα και τα νησιά της αλληλεγγύης  να γίνονται τόποι  ντροπής.

Όλα εκείνα για τα οποία πολεμήσαμε επί χρόνια – τα  δικαιώματα και η δίκαιη πολιτική για τους πρόσφυγες –  καταρρέουν μέσα σε μια στιγμή με μια απόφαση εκδικητική κι ολοκληρωτική, που φέρει μάλιστα την υπογραφή της «αριστερής» κυβέρνησης ΑΝΕΛ – ΣΥΡΙΖΑ.

  • Καταργείται στη πράξη το προσφυγικό δίκαιο και η σύμβαση της Γενεύης, που επιβάλλουν ως υποχρέωση μας την προστασία των προσφύγων και απαγορεύουν την επιστροφή τους σε μη ασφαλείς χώρες.
  • Συστηματοποιούνται οι επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, με κίνδυνο ακόμη και την νομιμοποίηση τους.
  • Τα πολυδιαφημιζόμενα “ανοικτά κέντρα Καταγραφής και Φιλοξενίας” (hotspots) γίνονται κλειστά κέντρα Κράτησης και Απελάσεων.
  • Η Τουρκία βαφτίζεται “ασφαλής Τρίτη χώρα”, και επιστρέφονται ανεξαιρέτως όλοι πίσω.

Ειδικά για τη Χίο, η πραγματικότητα αυτή την στιγμή έχει ως εξής:

  • Η ΒΙΑΛ είναι πλέον κέντρο κράτησης και απελάσεων. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την παραχώρηση του δημοτικού ακινήτου προς την Κυβέρνηση. Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της σύμβασης που υπεγράφη, και πρέπει άμεσα να ανακληθεί η παραχώρησή της.  Το βιομηχανικό κτίριο και οι γύρω χώροι δεν έχουν καμία υποδομή αλλά ούτε και προδιαγραφές για την κράτηση ανθρώπων.
  • Αλληλέγγυες δομές και ΜΚΟ εγκαταλείπουν η μία μετά την άλλη το Κέντρο κράτησης και απέλασης στη ΒΙΑΛ. Ό,τι με κόπο φτιάχτηκε όλους τους προηγούμενους μήνες για να υποστηρίξει τους πρόσφυγες ξηλώνεται σε μια στιγμή. Την ίδια ώρα που το κράτος δεν καλύπτει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες, άνθρωποι κοιμούνται πάνω σε παλέτες και χαρτόνια, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για βρεφικές τροφές και γάλα από την κεντρική Πολιτεία, υπάρχουν συνεχή προβλήματα με την υδροδότηση,  και ήδη από την δεύτερη κιόλας μέρα λειτουργίας της ΒΙΑΛ ζητήθηκε η συνδρομή εθελοντικών οργανώσεων για την σίτιση των κρατουμένων προσφύγων.
  • Η υλοποίηση της συμφωνίας οδηγεί με βεβαιότητα σε επικίνδυνες καταστάσεις. Αυτή τη στιγμή επικρατεί το πλήρες χάος.  Ήδη μέσα στις τρεις πρώτες μέρες λειτουργίας της ΒΙΑΛ ως κέντρου κράτησης και απέλασης, ο χώρος με τους οικίσκους είναι υπερπλήρης, εγείρονται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας σε περίπτωση κινδύνου, και οι πρόσφυγες δικαίως έχουν ξεκινήσει ήδη να διαμαρτύρονται.

Δεν μπορούμε να έχουμε καμία αυταπάτη ότι αυτό θα διαρκέσει λίγο ή ότι οι απελάσεις θα γίνονται με τριαντάφυλλα. Η καταστολή και η απελπισία θα γεννούν συνεχώς εκρηκτικές καταστάσεις, τα θύματα των οποίων εμείς έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε.

Είναι ντροπή για ένα νησί – και την κοινωνία του που στήριξε ολόψυχα τους πρόσφυγες σε δύσκολες ώρες – να ταυτιστεί ως τόπος “κολαστήριο” για τα δικαιώματα και να συνδεθεί με τις απελάσεις προσφύγων πίσω στη Τουρκία.

Αυτή τη στιγμή, δεκάδες μανάδες με παιδιά και βρέφη είναι πίσω από τα σύρματα, διότι έφυγαν από τον πόλεμο. Πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που υποστηρίξαμε ως κοινωνία όλους τους προηγούμενους μήνες. Κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος.  Με κάθε τρόπο πρέπει να πολεμηθεί η συμφωνία, να εξευρεθούν δίκαιες λύσεις και να ανοίξουν οι πόρτες της Βιάλ.

Άφησε σχόλιο