«Το Αίπος ανήκει στο λαό του Βροντάδου και στο ναό του Αγίου Γεωργίου»

0

Αρνητικός στο ενδεχόμενο πώλησης του «χωριού» του Αίπους είναι ο πρώην Δήμαρχος Βροντάδου Μάρκος Μεννής. Σε επιστολή του υποστηρίζει την παραχώρηση με συμβολικό τίμημα των εγκαταστάσεων του Αίπους, για όσα χρόνια επιθυμεί η Κιβωτός του Κόσμου, άλλα όχι την πώλησή τους στην Κιβωτό, το έργο της οποίας εξαίρει. Ολόκληρη η επιστολή του Μ. Μεννή που θυμίζει άγνωστα στοιχεία σχετικά με την κατασκευή του «χωριού» στο Αίπος, έχει ως εξής:

Αίπος

Κύριε Διευθυντά

Με αφορμή τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το ξεπούλημα του Αίπους στην Κιβωτό του Κόσμου, θα ήθελα να σας τονίσω τα εξής:

Το Αίπος δεν έγινε από τον Μεννή. Ήταν δικό του το όραμα, αλλά οι συντελεστές αυτού του θαύματος ήταν πολλοί. Οι πρώτοι που πίστεψαν σ’ αυτό, ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο και οι απλοί πολίτες του Βροντάδου. Η τότε Δημοτική Αρχή με την ΠΑΚ συνεργάστηκαν με τη σημερινή Λαϊκή Συσπείρωση, επικεφαλής της οποίας ήταν ο αείμνηστος Νίκος Γέμελος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο στόχος ήταν κοινός, η πορεία κοινή για την υλοποίηση αυτού του έργου που αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από τον κόσμο του Βροντάδου. Με εθελοντική εργασία, καθημερινή και Σαββατοκύριακα, μόχθησαν δεκάδες πολίτες Βρονταδούσοι, που στοιχημάτισαν να βοηθήσουν με κατεύθυνση την ανάπτυξη του τόπου μας. Και καταφέραμε να κάνουμε το βουνό, λιβάδι. Κατασκευάστηκε ένα έργο πρότυπο, που δεν το πίστεψαν κάποιοι και πολεμήθηκε από κάποια ΜΜΕ. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε και ευτυχίσαμε να ζήσουμε μέρες χαράς και αναγνώρισης αυτού του εγχειρήματος από πολλές πλευρές.

Θα ήταν άδικο να μην αναφέρω ότι στην προσπάθεια αυτή συνεισέφεραν οι Σύλλογοι των Βρονταδουσίων Αττικής και Νέας Υόρκης. Ο πρόεδρος τότε της ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗΣ Κώστας Μπαχάς και Μάρκος Ψώρας, ο αείμνηστος Γρηγόρης Μπαχάς και ο μέχρι σήμερα Νίκος Πιτσιλός, διευθυντής της ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗΣ, ο Κώστας Ραπίτης, διευθύνων σύμβουλος. Με κίνδυνο να παρεξηγηθώ, θα αναφέρω ενδεικτικά μερικά ονόματα συμβούλων και μη, ανθρώπων που στάθηκαν κοντά στην ιδέα μας αυτή. Ο Χαράλαμπος Πιτσιλός, ο Κυριάκος Κισσάνης, ο αείμνηστος Μάριος Νεαμονιτάκης, ο Αποστόλης και ο Δημήτρης Τελλής, ο Νίκος Κοτσάνης, ο Σιδερής Ψύλλος, ο Γιώργος Νικολάου, ο Γ. Τσατσαρώνης, ο Λευτέρης Ντόγρης, ο Κώστας Τελλής και δεκάδες επώνυμοι και ανώνυμοι συμπολίτες μας, που είναι αδύνατο να τους απαριθμήσω όλους.

Τα μέγιστα βοήθησε η Τεχνική Εταιρεία του Δήμου, με αρχιτέκτονες τον Σταύρο και τη Μαρία Βασιλάκη, ο Λεωνίδας Καρακούρος, ο αγαπημένος μου φίλος Κωστής Σκέλλας, ο Αντώνης Τσατσαρώνης και όλο το προσωπικό της Εταιρείας. Στη μάχη μπήκαν μικροεργολάβοι Βρονταδούσοι, ξυλουργοί χτίστες, αλουμινάδες, σοβατζήδες και η περήφανη εργατιά που κατέθεσαν ψυχή μέχρι αργά τις νύχτες που εργαζόταν. Ακόμα στην κατασκευή του Αίπους, για την ιστορία, πρέπει να αναφέρουμε ότι συνετέλεσαν ο υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλός, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Γρηγόρης Γιάνναρος, ο υπουργός Οικονομικών Φλωρίδης, ο οποίος έκανε και τα εγκαίνια, ακόμα και ο Γιώργος Γεννηματάς, πολλοί βουλευτές απ’ όπου μπορούσαν. Σε όλη την Ελλάδα διαπιστώσαμε με πόσο ενδιαφέρον παρακολούθησαν να γίνεται πράξη αυτό το δύσκολο όραμα. Σε πολλούς Δήμους κλήθηκα να εξηγήσω πώς καταφέραμε ν’ ανθίσουν τα βράχια.

Ακόμη θα αναφέρω ξεχωριστά τους συνταξιούχους ναυτικούς, καθώς συντοπίτες από Χίο εγκατεστημένοι στην Αμερική με πρωτοπόρο τον μαστρο Λευτέρη Πίττα. Παραλείπω πολλά σημαντικά, για να φτάσω στο δια ταύτα.

Σήμερα διαπιστώνω με λύπη μου ότι οι σημερινοί ενοικιαστές των εγκαταστάσεων γυρίζουν από κανάλι σε κανάλι και αναφέρουν ότι παρέλαβαν ένα ερείπιο, το οποίο λειτουργεί σήμερα κατόπιν εξόδων τους. Όμως το Αίπος είχε ενοικιαστεί πριν από την Κιβωτό και ευθύνη εκείνου ήταν η συντήρησή του. Το λιγότερο που περιμένεις από κάποιον που του παραχώρησες στέγη έστω και ημιτελή είναι μια αναγνώριση γι’ αυτούς που μόχθησαν. Ούτε ευχαριστώ ούτε χειροκρότημα χρειάζεται ο λαός γι’ αυτό που πίστεψε και το πρόσφερε απλόχερα στους εαυτούς τους και στα παιδιά τους να το χαίρονται.

Προς γνώσιν σας, σαν Πρόεδρος της ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗΣ, υπέγραψα σύμβαση με την πρεσβυτέρα του παπά Αντώνη, στο συμβολαιογραφείο της κ. Ελπίδας Τσουρή, με συμβολικό ενοίκιο 22.000 το χρόνο για καταβολή του ΕΝΦΙΑ και μέρους του δανείου της ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗΣ.

Βέβαια, προκειμένου να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ, το ενοίκιο δεν πληρώνεται από τον Ιούλιο του 2015 και καταβάλλεται από την ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ. Σήμερα η Κιβωτός ζητά να γίνει ιδιοκτήτης του έργου του Αίπους. Το Αίπος δεν είναι του Μεννή, και θα είναι ανέντιμο εκ μέρους μου να συναινέσω προς αυτή την κατεύθυνση, προδίδοντας το λαό που με στήριξε στην προσπάθειά μου αυτή. Ιδιοκτήτης του Αίπους πρέπει να παραμείνει ο λαός του Βροντάδου και ο Καθεδρικός Ναός Αγ. Γεωργίου, που το παραχώρησε. Καλώ τους Δημοτικούς Συμβούλους να αντισταθούν και να μη συμφωνήσουν προς την πώληση του Αίπους.

Αντιθέτως δεν υπάρχει καμιά αντίρρηση το θεάρεστο έργο του παπά Αντώνη να βοηθηθεί, να παραχωρηθεί η χρήση του, για όσα χρόνια θελήσουν στην υπηρεσία της Κιβωτού του Κόσμου.

Η μόνη υποχρέωσή του θα είναι να πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ και μέρος του δανείου που πήρε η ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ, για να βοηθήσει στην περάτωση του αθλητικού χωριού. Προτρέπω όλο το Δημ. Συμβούλιο να συνηγορήσει προς την κατεύθυνση αυτή και να παραμείνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ, στο Δήμο Χίου, που είναι ο κύριος μέτοχος και στο Καθεδρικό Ναό που παραχώρησε την περιοχή. Επίσης θέλω να προσθέσω ότι το εκκλησάκι του Αγ. Διονυσίου να παραμείνει ιδιοκτησία της Ιεράς Μητρόπολης, σαν κοινόχρηστος χώρος προς τους ευσεβείς πολίτες.

Κάθε άλλη απόφαση θα μας βρει αντίθετους και στις επάλξεις να κρατήσουμε αυτό που δικαιωματικά ανήκει στο Λαό.

Άφησε σχόλιο