γράφει ο Γιώργος Χατζελένης
Εδώ και τρεις βδομάδες η Γαλλία ξαγρυπνά εξαιτίας του «νόμου Κομρί» (εμπνευσμένο από το όνομα του Υπουργού Εργασίας Μιριάμ Ελ Κομρί). Η αρχή έγινε στις 31 Μαρτίου κι έκτοτε χιλιάδες Γάλλοι, κυρίως νέοι, συγκεντρώνονται κάθε βράδυ στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι.
Με φόντο το άγαλμα της Μαριάν, η γαλλική νεολαία εκδηλώνει το κατηγορώ της στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει ο Φρανσουά Ολάντ, τη στιγμή που εκείνος προσπαθεί να σώσει την εναπομείνασα εμπιστοσύνη του λαού μέσα από τηλεοπτικές συζητήσεις. Τα νούμερα τηλεθέασης είναι αποκαρδιωτικά ενώ το κίνημα μέρα με τη μέρα διογκώνεται κι επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις (εξήντα στο σύνολο μέχρι στιγμής).
Οι βασικοί παράγοντες των διαδηλώσεων είναι ίδιοι με τους δικούς μας, με κυριότερες την μαζική ανεργία, το αβέβαιο μέλλον, τις κοινωνικές ανισότητες, τον περιορισμό ελευθεριών που έχουν επιβάλλει τα έκτακτα μέτρα και την αστυνομική βιαιότητα. Προβλήματα που προσπαθεί ο Ολάντ να τα αντιμετωπίσει εφαρμόζοντας την πολιτική του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Γκέρχορντ Σρέντερ, ενισχύοντας δηλαδή την ανταγωνιστικότητα, σε μία χώρα όμως που βρίσκεται ήδη σε δεινή οικονομική θέση. Οι κυριότερες μεταρρυθμίσεις είναι οι εξής: μείωση προσωπικού στο δημόσιο τομέα, άνοιγμα επιχειρήσεων τις Κυριακές, ελάφρυνση φορολογίας του Κεφαλαίου και διευκόλυνση απολύσεων. Θυμίζουν κάτι όλα τα παραπάνω;…
Οι διαδηλώσεις διαρκείας όμως οδηγούν σε βίαιες αντιδράσεις από τη μεριά της εξουσίας. Ξημερώματα Δευτέρας (18.04.16), αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν τις κατασκηνώσεις των διαδηλωτών. Τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα τόσο στην πλατεία Δημοκρατίας όσο και στα Ιλίσια Πεδία με ανταλλαγές κροτίδων και δακρυγόνων μεταξύ διαδηλωτών κι αστυνομικών.
Όσο όμως το κράτος αντιδρά βίαια, τόσο πιο έντονες γίνονται οι κινητοποιήσεις των νέων, με τις καταλήψεις των λυκείων να ακολουθούν η μία την άλλη.
Όπως φαίνεται, το ελληνικό πείραμα άρχισε να εφαρμόζεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά η Παριζιάνικη ξαγρύπνια δείχνει πως θα διαρκέσει πολύ…