Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή υπουργική απόφαση που αίρει τον αναγκαστικό χαρακτήρα της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου
Σύμφωνα με πληροφορίες του www.paseges.gr, το σκεπτικό της εν λόγω ΚΥΑ με την οποία θα καταργεί την αναγκαστικότητα της Ένωσης Σάμου βασίζεται στο ότι παραβιάζεται η εθνική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, στις διατάξεις του νόμου 4336/15 για το 3ο μνημόνιο, περιέχεται η περίφημη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» η οποία θεωρεί πως η αναγκαστικότητα της ΕΟΣ Σάμου παραβιάζει τους κανόνες του ανταγωνισμού στην αγορά.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση η υπόθεση δεν πρόκειται να λήξει εύκολα, καθώς η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου δεν είναι διατεθειμένη να «παραδώσει τα όπλα» της αμαχητί. Ήδη η κυρία Μητροπούλου, μαζί με την καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Γλυκερία Σιούτη, έχει λάβει εντολή να προσβάλει την ΚΥΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας αμέσως μόλις δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.
«Μυρίζει χατίρια η σπουδή των υπουργών να διαλύσουν την κερδοφόρα Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, με αφορμή την γνωστοποίηση της σχετικής είδησης. Υπενθυμίζεται πως η αναγκαστικότητα της ΕΟΣ Σάμου είχε αμφισβητηθεί προ ετών από ιδιώτες παραγωγούς, ξεσηκώνοντας ήδη από τότε σφοδρές αντιδράσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη μεριά της είχε εκδώσει ξανά «προειδοποίηση» ούτε δύο μήνες πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου, καλώντας επίσης για άρση της αναγκαστικότητας.
Οι εξελίξεις με τον Συνεταιρισμό της Σάμου, ιδίως αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για άμεση έκδοση της ΚΥΑ, εντείνουν τις ανησυχίες για δυσμενείς εξελίξεις στο μέλλον σχετικά και με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών, αφού πλέον ο αναγκαστικός χαρακτήρας της ΕΜΧ, αλλά και άλλων αναγκαστικών συνεταιρισμών (Σαντορίνης, Κρόκου Κοζάνης) είναι εκτεθειμένος σε όσους προσφύγουν ενώπιον κάθε εθνικής ή Κοινοτικής αρμόδιας αρχής ή δικαστηρίου και επιτύχουν την έκδοση καταδικαστικής απόφασης.
Το δυναμικό της ΕΟΣ Σάμου
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, η ΈΟΣ ιδρύθηκε το 1934, με τη συμμετοχή 25 τοπικών συνεταιρισμών, που αντιπροσωπεύουν όλους τους καλλιεργητές αμπέλου του νησιού. Η ΕΟΣΣ συλλέγει το σταφύλι και παράγει το κρασί, στα δύο οινοποιεία της στο Μαλαγάρι και στο Καρλόβασι. Στη συνέχεια το διαθέτει, χύμα ή εμφιαλωμένο, στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.
Οι εξαγωγές είναι πολύ σημαντικές και καλύπτουν το 80% της ετήσιας παραγωγής, που είναι περίπου 7.000 τόνοι κρασί. H Γαλλία από μόνη της εισάγει το 60% της παραγωγής του νησιού, ενώ άλλες χώρες που εισάγουν σημαντικές ποσότητες σαμιακών οίνων είναι η Αγγλία, η Αυστραλία ,η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία, η Φινλανδία, οι Σκανδιναβικές χώρες και, προσφάτως, χώρες της Άπω Aνατολής.
Μέλη της Ένωσης Ονοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου είναι, υποχρεωτικά, όλοι οι υφιστάμενοι Οινοποιητικοί Συνεταιρισμοί του νομού Σάμου, που ιδρύθηκαν ή θα ιδρυθούν, βάσει του Α.Ν. 6085/1934. Οι παραγωγοί που ανήκουν στους Οινοποιητικούς Συνεταιρισμούς είναι στο σύνολό τους 2.847, εκ των οποίων οι 40 ασχολούνται με τη βιολογική καλλιέργεια. Κάθε Οινοποιητικός Συνεταιρισμός αντιπροσωπεύεται στην Ένωση με ένα έως πέντε μέλη εκλεγμένων αντιπροσώπων. Η ΕΟΣΣ απασχολεί 80 άτομα.