Ανάδειξη θεματικής πεζοπορικής διαδρομής «των μαστόρων της θυμιανούσικης πέτρας»

0

Tην ανάδειξη ενός ιστορικού πεζοπορικού θησαυρού της Χίου σχεδιάζει ο Δήμος Χίου εμπλουτίζοντας έτσι το τουριστικό προϊόν του Καρφά, της περιοχής που συγκεντρώνει τους περισσότερους επισκέπτες στη Χίο

Φωτογραφία: Κώστας Μάγκος
Πελεκανιά θυμιανούσικης πέτρας | Φωτογραφία: Κώστας Μάγκος

Μονάχα ως θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η βούληση του δήμου Χίου να δημιουργήσει μια πεζοπορική διαδρομή στη πλέον τουριστική περιοχή της Χίου, με την ανάδειξη της πεζοπορικής διαδρομής των «μαστόρων της πέτρας». Έτσι οι επισκέπτες της περιοχής Κάμπου-Καρφά-Θυμιανών, θα έρθουν σε επαφή με την ιστορία του τόπου, θα γνωρίσουν τα μνημεία του και τον τρόπο κατεργασίας της Θυμιανούσικης πέτρας και θα περπατήσουν σε περιοχές που η φύση δεν έχει πληγωθεί από την άναρχη ανάπτυξη.

Η διαδρομή «των μαστόρων της πέτρας» θα είναι περίπου 14 χιλιόμετρα και θα έχει διακλαδώσεις προς Μέγα Λιμιώνα, Αγία Ερμιόνη, Κεραμεία, Θυμιανά, και Κάμπο. Συγκεκριμένα, θα ξεκινάει από τον Άγιο Γεώργιο του Καρφά θα διέρχεται από τα Θυμιανά και θα επιστρέφει μέσω του Αγ. Ιωάννη Φακά ξανά στον Κάμπο. Επιμέρους τμήματα γύρω από την διαδρομή αυτή θα διανοιχθούν και θα σηματοδοτηθούν έως την Αγίας Ερμιόνη, την Παναγιά Κεραμαριώτισα, το Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων και τον Πύργο του Αγίου Γιάννη στα Κεραμεία.

Χάρτης διαδρομής
Χάρτης δικτύου διαδρομών
Η διαδρομή θα διέρχεται κατά βάση εντός υφιστάμενων αγροτικών δρόμων, και παλαιών μονοπατιών. Για την ανάδειξη της διαδρομής σχεδιάζονται σε συνεργασία με το τοπικό συμβούλιο Θυμιανών και τον ΜΕΟΘ μια σειρά από μικρής κλίμακας παρεμβάσεις (καθαρισμούς, σημάνσεις, επιδιορθώσεις ξερολιθιών κτλ), ενώ θα τοποθετηθούν πληροφοριακές πινακίδες στις στοές απόληψης πέτρας, που θα δίνουν πληροφορίες στους περιπατητές για την κατεργασία της θυμιανούσικης πέτρας.

Σημείωση της «Α»: Ο όρος «διαδρομή των Καρφάδων» που χρησιμοποίησε ο Δήμος Χίου σε σχετικό ΔΤ είναι λανθασμένος, αφού Καρφάδες ονομάζονταν οι σιδηρουργοί. Εκείνοι που ασχολούνταν με την εξόρυξη της πέτρας ονομάζονταν «πελεκάνοι» ή «Στενακούσοι» και αντίστοιχα πελεκανιές οι χώροι εξόρυξης. Μέχρι σήμερα ο συντεχνιακός τους ναός καλείται Άγιός Ιωάννης Στενακούσων.

Άφησε σχόλιο