Ανακοινώθηκαν την Δευτέρα 23 Μαΐου στις Βρυξέλες οι νικητές των φετινών βραβείων Natura 2000 που επιδιώκουν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με το δίκτυο Natura 2000 και να αναδείξουν τα οφέλη που προκύπτουν από την προστασία της φύσης
Ανάμεσα στις 24 τελικές υποψηφιότητες, οι οποίες προέκυψαν από εξέταση των 83 αρχικών αιτήσεων από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, περιλαμβάνονταν projects από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Κροατία, Ιταλία, Λετονία, Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσα στους φιναλίστ βρίσκονται και 3 υποψηφιότητες από την Ελλάδα: Οι δράσεις του Προγράμματος LIFE του Δήμου Σκύρου για το όρος Κοχυλάς, η Καστοριά και το πρόγραμμα LIFE ARCTOS για την «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών» και τέλος το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Φιλανδίας και Ουγγαρίας υπό τον τίτλο «Έργο LIFE για τη Νανόχηνα», το οποίο τελικά απέσπασε και το βραβείο στην κατηγορία «Διασυνοριακή συνεργασία και δικτύωση».
Το έργο LIFE για τη Νανόχηνα
Ο πληθυσμός της μικρής ασπρομετωπόχηνας, γνωστότερη ως Νανόχηνα, μειώνεται ανησυχητικά στη νοτιο-ανατολική Ευρώπη. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και οι εταίροι της σε Βουλγαρία, Ουγγαρία, Φινλανδία και Νορβηγία πραγματοποιούν επείγουσες δράσεις για τη διατήρηση και πολλαπλασιασμό του συγκεκριμένου είδους κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθεί το μεταναστευτικό πτηνό. Το βραβευμένο project, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ και το Νορβηγικό Ταμείο Περιβάλλοντος, στοχεύει στην θέσπιση συγκεκριμένων μέτρων, στην ευαισθητοποίηση και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση για την προστασία της Νανόχηνας.
Μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο των διεθνών, εθνικών και τοπικών εμπειρογνωμόνων και ενδιαφερόμενων φορέων, οι εταίροι έχουν θέσει σε εφαρμογή μια επιτυχημένη προσέγγιση μεταναστευτικών διαδρόμων πτηνών που εκτείνονται σε ολόκληρη την Ευρασία. Στο έργο εμπλέκονται δύο εθνικές δημόσιες αρχές (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Ελλάδα και Φινλανδία), τρεις περιβαλλοντικές ΜΚΟ και τέσσερις περιβαλλοντικοί οργανισμοί σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Φινλανδία. Το έργο υλοποιείται ταυτόχρονα σε επτά περιοχές του δικτύου Natura 2000 σε όλη την Ευρώπη και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ενώ κατά την έναρξη του project το 2011, ο πληθυσμός της Νανόχηνας ήταν περίπου 50 με 70 άτομα, σήμερα ο πληθυσμός της Νανοχήνας έχει διπλασιαστεί!