10 παραστάσεις σε όλη τη Χίο για τα «Εργαζόμενα Κορίτσια» του Frank McGuinness από το θεατρικό σχήμα «Σκηνοβάτες» του Γιώργου Παυλιδάκη
Τα «Εργαζόμενα Κορίτσια» λοιπόν ξεκινούν δουλειά το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 20.30 στο Κινηματοθέατρο της ΠΕΚΕΒ στο Βροντάδο και συνεχίζουν … στα Νένητα στις 11 Ιουνίου, στο Νεχώρι στις 18 Ιουνίου, στα Θυμιανά στις 22 Ιουνίου, στην Καλλιμασιά στις 26 Ιουνίου, στο θέατρο Καστρομηνά στις 2 και 3 Ιουλίου, στο Θολοποτάμι στις 6 Ιουλίου, στα Μεστά στις 9 Ιουλίου και στην Καλαμωτή στις 10 Ιουλίου και έπεται συνέχεια.
Παίζουν: Κλαίρη Ανδρονούδη, Μαρία Αυγουστίδη, Μαρία Ζαννίκου, Μαρκέλλα Καραπιπέρη, Ειρήνη Κρεατσούλα, Κώστας Κυπαρίσσης, Μίτση Λεγάτου, Δημήτρης Μπαχάς, Ειρήνη Τσίχλα – Κοκρή
Λίγα λόγια για τους «Σκηνοβάτες»
Το νεοσύστατο Θεατρικό Σχήμα «Σκηνοβάτες» δεν αποτελεί παρθενογένεση, αλλά είναι βγαλμένο μέσα από τα σπλάχνα του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δηπεθε Β. Αιγαίου με έδρα τη Χίο. Με παρακαταθήκη και πυξίδα το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο του Χιώτη σκηνοθέτη, ηθοποιού και θεατρικού συγγραφέα Κωνσταντίνου Μάριου και των μαθητών του, με σκληρή δουλειά και επιμονή συνεχίζει την καλλιτεχνική του πορεία. Στόχος του η δημιουργία θεατρικών παραγωγών και παραστάσεων, που εκπαιδεύουν, ψυχαγωγούν, θέτουν ερωτήματα και τροφή για σκέψη… αναζητώντας, στο τεντωμένο σκοινί των καιρών μας, την ισορροπία στην σκηνή, την εποχή και την κοινωνία μας.
Λίγα λόγια για το έργο «Εργαζόμενα Κορίτσια»
Σε ένα εργοστάσιο υποκαμίσων, οι εργάτριες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν πιεστικές συνθήκες εργασίας και προσωπικές υποχρεώσεις και δυσκολίες. Η μοναδικότητα, η προσαρμοστικότητα και η αφοσίωση τους τις κρατά ενωμένες. Όταν ο διευθυντής του εργοστασίου ανακοινώνει νέες εργασιακές πρακτικές και το ενδεχόμενο απολύσεων, οι γυναίκες αποφασίζουν να διαμαρτυρηθούν. Σταδιακά, καθώς η απεργία προχωράει, ο θεατής αντιλαμβάνεται την κρίσιμη θέση των γυναικών, οι οποίες καλούνται επιπλέον να έρθουν αντιμέτωπες με τα δικά τους κίνητρα, να αναμετρηθούν με τις δυνάμεις και τους φόβους τους. Τα εργαζόμενα κορίτσια είναι μια σύγχρονη μεταφορά του αγώνα των γυναικών για ελευθερία, αυτονομία και δημιουργικότητα, αλλά και η πορεία του ανθρώπου προς την συνειδητότητα.