Η επιστολή, που έχει ήδη κοινοποιηθεί στους παραλήπτες, ενημερώνει για την κατάσταση των προσφύγων στη Χίο, την ήδη δίμηνη παραμονή τους σε υποτυπώδεις συνθήκες στους 3 καταυλισμούς της Χίου, και τονίζει πως οι πρόσφυγες-απεργοί «ζητούν τα αυτονόητα, με ελάχιστο τον ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας εξέτασης της αίτησης άσυλου που έχουν καταθέσει προκειμένου να μπορέσουν να προγραμματίσουν τη ζωή τους».
Οι πρόσφυγες, τονίζεται, «αναφέρονται ιδιαίτερα στα παιδιά τους τονίζοντας ότι εγκατέλειψαν τη χώρα τους που σπαράσσεται από τον πόλεμο και τη φτώχεια ώστε να μπορούν εκείνα να έχουν μια καλύτερη εκπαίδευση και ένα καλύτερο μέλλον», και ζητείται από τους 3 παραλήπτες της επιστολής, να αναλάβουν άμεσα δράση.
Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει πως ζητείται εξ ονόματος των απεργών πείνας αλλά και όλων των προσφύγων στη Χίο και ευρύτερα στα νησιά του Β. Αιγαίου:
«Να μεριμνήσετε άμεσα προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της καθυστέρησης των συνεντεύξεων άσυλου και να δοθούν συγκριμένες ημερομηνίες εξέτασης των αιτήσεων τους.
Η στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως η Υπηρεσία Ασύλου (μόνο 3 στελέχη της βρίσκονται στη Χίο) και η EASO, το συντομότερο δυνατό. Oι ίδιοι οι πρόσφυγες αναφέρουν πως και πριν από 1 μήνα είχαν λάβει τις ίδιες απαντήσεις για τον αριθμό των υπαλλήλων στο νησί, και φοβούνται πως θα πρέπει να μείνουν ακόμη περισσότερο καιρό στο νησί χωρίς να γίνονται συνεντεύξεις για το άσυλο».
Η σχετική ανοιχτή επιστολή έχει ήδη συγκεντρώσει άνω των 120 υπογραφών σε λιγότερο από 3 ώρες, και η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.
Επιστολή προς τον Γ. Μουζάλα, τον Γ. Κυρίτση, τον Α. Μιχαηλίδη ζητώντας άμεση δράση για τα αιτήματα των προσφύγων-απεργών πείνας από 17/5
Ως κάτοικοι της Χίου και βρισκόμενοι καθημερινά δίπλα στους 2.500 πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στο νησί μας, σας αποστέλλουμε αυτή τη δημόσια επιστολή με σκοπό να σας ενημερώσουμε από πρώτο χέρι για την κατάσταση που επικρατεί και κυρίως για τα αιτήματα των 18 προσφύγων που βρίσκονται σε απεργία πείνας από τις 17 Μαΐου.Οι πρόσφυγες που έφτασαν στη Χίο μετά τις 20 Μαρτίου διαμένουν σε τρεις χώρους φιλοξενίας, στο ΔΗΠΕΘΕ (κτίριο στο κέντρο της πόλης), στον καταυλισμό της Σούδας (δίπλα στο Κάστρο της Χίου) και στο hotspot της ΒΙΑΛ (νοτιοανατολικά της πόλης).Οι συνθήκες διαβίωσης είναι άσχημες (συνωστισμός, ανεπαρκή καταλύματα, ελλιπές φαγητό, έλλειμμα ασφάλειας) με αποκορύφωμα τον χώρο της ΒΙΑΛ όπου πρόσφατα έγιναν 2 απόπειρες αυτοκτονίας. Επιπλέον πολλοί από τους πρόσφυγες αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ενώ και οι οικονομικοί τους πόροι εξαντλούνται εντείνοντας την ανασφάλειά τους και τον κίνδυνο εκδήλωσης παραβατικών συμπεριφορών.
Ενδεικτικό της κατάστασης των προσφύγων είναι η απεργία πείνας που ξεκίνησαν στις 17 Μαΐου 2016 στην Σούδα 18 πρόσφυγες, άνδρες και γυναίκες, εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς μαζί με τις οικογένειές τους.
Η απεργία συνεχίζεται έως σήμερα 2 Ιούνη 2016, για 17η μέρα πλέον.Οι απεργοί ζητούν τα αυτονόητα, με ελάχιστο τον ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας εξέτασης της αίτησης άσυλου που έχουν καταθέσειπροκειμένου να μπορέσουν να προγραμματίσουν τη ζωή τους. . Zητούν ακόμα νομική υποστήριξη και να τους αποδοθεί καθεστώς διεθνούς προστασίας ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες χώρες της ΕΕ.
Αναφέρονται ιδιαίτερα στα παιδιά τους τονίζοντας ότι εγκατέλειψαν τη χώρα τους που σπαράσσεται από τον πόλεμο και τη φτώχεια ώστε να μπορούν εκείνα να έχουν μια καλύτερη εκπαίδευση και ένα καλύτερο μέλλον.
κ. Μουζάλα, ως υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής και πλέον αρμόδιος, σας ζητούμε εξ ονόματος των απεργών πείνας αλλά και όλων των προσφύγων στη Χίο και ευρύτερα στα νησιά του Β. Αιγαίου:
- να μεριμνήσετε άμεσα προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της καθυστέρησης των συνεντεύξεων άσυλου και να δοθούν συγκριμένες ημερομηνίεςεξέτασης των αιτήσεων τους.
- Ζητάμε τη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως η Υπηρεσία Ασύλου (μόνο 3 στελέχη της βρίσκονται στη Χίο) και η EASO, το συντομότερο δυνατό. Oι ίδιοι οι πρόσφυγες αναφέρουν πως και πριν από 1 μήνα είχαν λάβει τις ίδιες απαντήσεις για τον αριθμό των υπαλλήλων στο νησί, και φοβούνται πως θα πρέπει να μείνουν ακόμη περισσότερο καιρό στο νησί χωρίς να γίνονται συνεντεύξεις για το άσυλο.
Αυτοί οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τις πατρίδες του με ένα όνειρο. Ας μην σκοτώσουμε αυτό το όνειρο στην Ελλάδα.
Κοινοποιούμε παράλληλα αυτή την επιστολή στον Γ. Κυρίτση ως εκπρόσωπο του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, καθώς και στον Ανδρέα Μιχαηλίδη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χίου, ζητώντας να αναλάβουν και οι ίδιοι άμεσα δράση.
Ζητάμε παράλληλα από κάθε πολίτη στην Ελλάδα να συνυπογράψει αυτή την επιστολή-έκκληση, με τη σκέψη στους ανθρώπους που αφού κατάφεραν να περάσουν τη θάλασσα ζωντανοί, τώρα βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου, ρισκάροντας την ίδια τους τη ζωή για ένα καλύτερο μέλλον.