Τρία εκπαιδευτικά προγράμματα το φθινόπωρο στο Άγιο Γάλας

0

«Με ψωμί κι ελιά είμαι εγώ ο βασιλιάς!», «Η κοπριά και το νερό, κάνουν το λάχανο γερό», «Σαν σου χαρίζουν γάιδαρο, μην τον κοιτάς στα δόντια» είναι οι εύγλωττοι τίτλοι των 3 εκπαιδευτικών προγραμμάτων στον πολυχώρο του Αγίου Γάλακτος

Άγιο Γάλας

Τη δυνατότητα παρουσίας και της βορειοδυτικής Χίου στο χάρτη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε πρώτη φάση για παιδιά τάξεων Δημοτικού, παρέχει από το εφετινό φθινόπωρο ο πολυχώρος «Άγιο Γάλας», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

Με την έγκριση των Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χίου διοργανώνει από τις 15 Οκτωβρίου – 20 Νοεμβρίου τρία βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Συγκεκριμένα:

1) Με ψωμί κι ελιά είμαι εγώ ο βασιλιάς!

Σιτάρι και λάδι, τα δυο βασικά συστατικά του γνήσιου ελληνικού τραπεζιού. Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διδασκόμαστε τη διαδρομή για να φτάσουν στο τραπέζι μας με την αγνή τους, παραδοσιακή μορφή. Το εργαστήρι διοργανώνεται σε  συνεργασία του πολυχώρου με το ελαιοτριβείο Ν. Ποταμιάς.

Κατά τη διάρκεια του οι μαθητές ζυμώνουν ψωμί στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του πολυχώρου, γνωρίζουν τα συστατικά του και τη διαδικασία φουρνίσματος. Στα ελαιόδεντρα χτενίζουν τις ελιές απ’ τα κλαδιά, ξεχωρίζουν τον καρπό από τα φύλλα και τον συλλέγουν με τα δίχτυα στα καφάσια. Ενδιάμεσα γεύονται τον κόπο τους με κολατσιό από τη βορειοχωρούσικη πίτα που έφτιαξαν, συνοδευόμενη από ελιές χουρμάδες, χιώτικο ντοματάκι και πέστο ελιάς ή κοπανιστή. Στη διάρκεια του κολατσιού μαθαίνουν παροιμίες και φράσεις … ζυμωμένες απ’ την παραδοσιακή διαδικασία στην οποία συμμετείχαν. Τέλος στο ελαιοτριβείο τρίβουν τις ελιές παρακολουθώντας όλη τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου.

Υπεύθυνος προγράμματος: Στυλιανός Κάρλος – διαιτολόγος, διατροφολόγος.

2) Η κοπριά και το νερό, κάνουν το λάχανο γερό

Χειμωνιάτικα λαχανικά, η ασπίδα του οργανισμού μας για μια προσεκτική διατροφή. Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ερχόμαστε σε επαφή με το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το παντζάρι, το μαρούλι και την αγκινάρα, μαθαίνουμε τον βιολογικό τρόπο καλλιέργειας τους και τη διαδρομή τους μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι μας.

Κατά τη διάρκεια του οι μαθητές θα περιηγηθούν στον λαχανόκηπο γνωρίζοντας τα λαχανικά της εποχής και τον τρόπο που καλλιεργούνται, θα φυτέψουν τα δικά τους λαχανικά και θα μάθουν τον τρόπο που θα πρέπει να τα φροντίζουμε. Τέλος θα μάθουν τη θρεπτική αξία του καθενός και τον τρόπο που μπορούμε να τα καταναλώνουμε και θα τα γευτούν σε διάφορες μορφές (βραστά,ψητά, ωμά).

Υπεύθυνος προγράμματος: Στυλιανός Κάρλος – διαιτολόγος, διατροφολόγος.

3) Σαν σου χαρίζουν γάιδαρο, μην τον κοιτάς στα δόντια

Το υπομονετικό και αγόγγυστο τετράποδο της ελληνικής υπαίθρου τείνει πια προς εξαφάνιση. Με τη βοήθεια του τελευταίου σαμαρτζή της βόρειας Χίου μαθαίνουμε το  γαϊδουράκι, τις συνήθειες του, το πετάλωμα του, το σαμάρι του και τον ιδανικό τρόπο για να το φορτώσουμε. Ο Θ. Τσολάκης εξηγεί στα παιδιά γιατί τα συγκεκριμένα ζώα είναι αναπόσπαστο στοιχείο της περιοχής. Με καρφιά και πέταλα τα διδάσκει πως γίνεται το πετάλωμα των γαϊδάρων. Με πιστάρια και παϊδες κατανοούν πως φτιάχνονται τα σαμάρια και τέλος κάνουν βόλτα πάνω στα γαϊδουράκια και μαθαίνουν τον τρόπο για να φορτώνονται.

Υπεύθυνος προγράμματος: Θωμάς Τσολάκης – σαμαρτζής

Η διάρκεια των προγραμμάτων είναι δίωρη και μπορεί να ενσωματώσει και επιπλέον δραστηριότητες, έπειτα από εκδήλωση επιθυμίας των σχολικών μονάδων. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο τηλέφωνο: 6932711019 και 22740 22004 και στο email: agiogalas@gmail.com.

Άφησε σχόλιο