Θεσμικό χτύπημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στους αγρότες του Βορείου Αιγαίου

0

Αποκλεισμός από Ινστιτούτα και μελετητές
 
γράφει ο Στέλιος Κραουνάκης

Αγρότες

Υπάρχει ένα είδος κατευθυνόμενης “ανάπτυξης” που εφαρμόζεται αφειδώς τα τελευταία χρόνια. Πρώτα αφήνουμε ένα κλάδο να απαξιωθεί, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς στελέχωση, στην πορεία σπαταλάμε κάποιες χιλιάδες ευρώ για έργα δίχως αύριο, έπειτα κατηγορούμε τον κλάδο για όλα αυτά και κατόπιν εφαρμόζουμε περικοπές και μοιράζουμε θέσεις κατά το δοκούν.

“Στο πλαίσιο της προσπάθειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της χώρας και την ανάπτυξη της αγροτικής έρευνας, ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) – ΔΗΜΗΤΡΑ ανακοινώνει την προκήρυξη πρόσληψης εκατό (100) νέων θέσεων Ερευνητών που θα πλαισιώσουν τις δομές του…η ενέργεια αυτή αναμένεται να δώσει μια νέα πνοή στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης της καινοτομίας σε όλους τους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας, δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους ερευνητικούς οργανισμούς του αγροτικού τομέα στη Μεσόγειο. Προσδοκία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ είναι οι νέοι αυτοί επιστήμονες να στελεχώσουν τα Ερευνητικά Ινστιτούτα που παραμένουν εδώ και χρόνια υποστελεχωμένα ή σε αδράνεια, δίνοντας μια νέα δυναμική στην ελληνική γεωργία και συμβάλλοντας στην ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων.” Η παραπάνω προκήρυξη έρχεται σαν συνέχεια της απόφασης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για αναδιοργάνωση της υπηρεσίας με συγκέντρωση του ερευνητικού δυναμικού που υπάρχει στα ινστιτούτα και τους ερευνητικούς σταθμούς πανελλαδικά, σε 11 Διευθύνσεις Ινστιτούτων γεωργικής έρευνας στη χώρα, οι οποίες θα παράγουν αντίστοιχα ερευνητικό έργο.

Ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει κάποιο υπό σύσταση Ινστιτούτο να λειτουργεί στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου, δεν προβλέπει κανένα ερευνητή για να ασχοληθεί με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της καλλιέργειας μαστίχας στη Χίο ή της εκτεταμένης ελαιοπαραγωγής στη Λέσβο ή της οινοπαραγωγής στη Λήμνο. Επιπρόσθετα, το υπό ίδρυση “Κέντρο αγροτικής ανάπτυξης νησιωτικής οικονομίας”, ένα από τα 5 κέντρα που θα λειτουργήσουν πανελλαδικά, θα συσταθεί στην Κρήτη και όχι στη Λέσβο ή στη Χίο. Ο Σταθμός Γεωργικής Ενέργειας που έχει στηθεί στη Λέσβο εδώ και 15 χρόνια με κόστος 500.000 ευρώ από ελληνικό δημόσιο και 70.000 από την τότε Νομαρχία Λέσβου, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ λόγω μη πρόσληψης προσωπικού, δεν αναβαθμίζεται στι Ινστιτούτο αλλά μετατρέπεται σε “πρότυπο αγρόκτημα”.

“Εκτός νυμφώνος” μένουν και οι νομοί της Δυτικής Ελλάδας (Πελλοπόνησος, Ιόνια Νησιά, Ήπειρος) παρ’ όλο που το 20% του πληθυσμού τους απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, διαθέτουν δυναμικές καλλιέργειες (λάδι, εσπεριδοειδή, αμπέλια, κηπευτικά) και αντίστοιχα τμήματα αγροτικής κατεύθυνσης (παραγωγή, μεταποίηση, εμπορία) σε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ. Στην ουσία δηλαδή η χωροταξική κατανομή των 100 θέσεων ερευνητών κατευθύνονται κυρίως προς Θεσσαλονίκη (37), Αθήνα (23) και Πέλλα (9), γενέτειρα και εκλογική περιφέρεια του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης Γιώργου Καρασμάνη. Οι υπόλοιπες θέσεις κατανέμονται ως εξής : Καβάλα (5), Λάρισα (5), Χανιά (5), Ηράκλειο (4), Ημαθία (3), Ιωάννινα (2), Χαλκιδική (1), Φθιώτιδα (1), Μαγνησία (1), Αχαία (1), Μεσσηνία (1), Κέρκυρα (1).

Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης προφανώς δεν παίρνει υπόψη την ανάγκη για παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών δεδομένων στο Βόρειο Αιγαίο, την ανάγκη για εκπαιδευμένους αγρότες που θα χρησιμοποιούν προς όφελος τους την αγροτική έρευνα, για νέες τεχνολογίες και για καινοτομία στην διάθεση επώνυμων ελληνικών νησιώτικων προιόντων. Τέτοιου είδους αποφάσεις αφήνουν ξεκρέμαστους τους αγρότες στις Περιφέρειες της Ελλάδας, χωρίς επιστημονική υποστήριξη, χωρίς καμία ρήτρα νησιωτικότητας, έρμαιο των επιδοτήσεων και των κάθε λογής αγροτοπατέρων. Το ανησυχητικό βέβαια είναι ότι στην παρουσίαση του νέου μοντέλου εφαρμογής της νέας ΚΑΠ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πριν από λίγο καιρό, υπήρξαν ελάχιστες αντιδράσεις και υποτονική δημοσιότητα…

Έχει τελειώσει μεταπτυχιακό στο τμήμα περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Του αρέσει η φωτογραφία και το ποδήλατο.

Άφησε σχόλιο