Με απόφαση των ίδιων των Μαστιχοπαραγών, αλλά και «κατόπιν έκδοσης σχετικής αμετάκλητης δικαστικής απόφασης» ή «προς εφαρμογή εθνικής νομοθεσίας» μπορεί να αρθεί ο αναγκαστικός χαρακτήρας της ΕΜΧ
Παρά τις κινητοποιήσεις, τις απειλές για καταψήφιση του νομοσχεδίου και την καθολική στήριξη της κοινωνίας στο αίτημα των μαστιχοπαραγωγών για διατήρηση του αναγκαστικού χαρακτήρα της Ένωσης Μαστιχοπαραγών, η κυβέρνηση με αλλεπάλληλες αλλαγές του άρθρου 32 του Νομοσχεδίου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς άνοιξε την κερκόπορτα για την άρση της αναγκαστικότητας.
Πλέον ο αναγκαστικός χαρακτήρας της ΕΜΧ, αλλά και των οινοποιητικών συνεταιρισμών της Σάμου και της Σαντορίνης και του συνεταιρισμών του Κρόκου Κοζάνης είναι εκτεθειμένος σε όσους προσφύγουν ενώπιον κάθε εθνικής ή Κοινοτικής αρμόδιας αρχής ή δικαστηρίου και επιτύχουν την έκδοση καταδικαστικής απόφασης. Σε μια τέτοια περίπτωση η πολιτεία θα υποχρεούται να άρει την αναγκαστικότητα των 4 αναγκαστικών συνεταιρισμών της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι πριν 3 χρόνια ιδιώτης οινοπαραγωγός προσέφυγε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της αναγκαστικότητας του συνεταιρισμού της Σάμου και δικαιώθηκε, ανοίγοντας έτσι τον ασκό του Αιόλου για τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς.
Το άρθρο 32 για την άρση της αναγκαστικότητας
Για την ιστορία αναφέρουμε την τελική διατύπωση στο άρθρο 32 του Νόμου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που εδώ και 3 ημέρες είναι σε ισχύ:
1. Η µετατροπή των αναγκαστικών συνεταιρισµών και των Ενώσεών τους σε ΑΣ του παρόντος νόµου πραγµα-τοποιείται µε απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, ύστερα από απόφαση της γενικής τους συνέλευσης µε την απαρτία της παραγράφου 3 του άρθρου 13 και µε την πλειοψηφία της παραγράφου 2 του άρθρου 14 και αίτηµά τους προς την αρµόδια αρχή ή κατόπιν έκδοσης σχετικής αµετάκλητης καταδικαστικής απόφασης ή προς εφαρµογή εθνικής νοµοθεσίας. Η µετατροπή πραγµατοποιείται, σύµφωνα µε τις διατάξεις του παρόντος άρθρου και ολοκληρώνεται σε έξι (6) µήνες από την έναρξη ισχύος της απόφασης. Με την παρέλευση του εξαµήνου καταργούνται οι ειδικοί νόµοι που ρυθµίζουν τη λειτουργία των αντίστοιχων αναγκαστικών συνεταιρισµών.
2. Η διαδικασία µετατροπής των αναγκαστικών συνεταιρισµών και των Ενώσεών τους σε ΑΣ του παρόντος νόµου πραγµατοποιείται ως εξής:
α) Η Ένωση των αναγκαστικών συνεταιρισµών µετατρέπεται σε ΑΣ του παρόντος νόµου µε τη συγχώνευση των αναγκαστικών συνεταιρισµών µελών της, ως εξής:
αα) Λαµβάνονται αποφάσεις των γενικών συνελεύσε-ων καθενός από τους αναγκαστικούς συνεταιρισµούς που είναι µέλη της Ένωσης περί συγχώνευσης, καθώς και της γενικής συνέλευσης της Ένωσης περί µετατροπής σε ΑΣ του παρόντος νόµου, µε την απαρτία της παραγράφου 3 του άρθρου 13 και µε την πλειοψηφία της παραγράφου 2 του άρθρου 14. ββ) Τα διοικητικά συµβούλια όλων των συγχωνευόµε-νων αναγκαστικών συνεταιρισµών κα της Ένωσης συ-ντάσσουν το σχέδιο σύµβασης συγχώνευσης – µετατροπής, που περιλαµβάνει τους όρους της συγχώνευσης και την αξία της µερίδας του νέου ΑΣ. γγ) Τα µέλη των υπό συγχώνευση αναγκαστικών συνεταιρισµών συγκαλούνται σε κοινή γενική συνέλευση, µετά από πρόσκληση των διοικητικών συµβουλίων τους. Η συνέλευση αυτή εγκρίνει το σχέδιο σύµβασης συγχώνευσης – µετατροπής, το καταστατικό του νέου ΑΣ και ε-κλέγει το προσωρινό διοικητικό συµβούλιο, που προκύπτει από τη συγχώνευση.
β) Όσοι αναγκαστικοί συνεταιρισµοί δεν αποφασίσουν τη συγχώνευσή τους, µετατρέπονται σε ΑΣ του παρόντος νόµου µε τροποποίηση του καταστατικού τους για την προσαρµογή τους στον παρόντα νόµο, που εγκρίνεται από το αρµόδιο δικαστήριο, µετά από απόφαση της γενικής τους συνέλευσης που λαµβάνεται µε την απαρτία της παραγράφου 3 του άρθρου 13 και µε την πλειοψηφία της παραγράφου 2 του άρθρου 14. Οι αποχωρούντες λαµβάνουν την αξία της συνεταιρικής τους µερίδας κατά τους όρους του καταστατικού της Ένωσης εντός δύο (2) ετών από την αποχώρησή τους.
Το νοµικό πρόσωπο του ΑΣ που προκύπτει από την εφαρµογή των διατάξεων της παρούσας παραγράφου, είναι καθολικός διάδοχος της Ένωσης και των αναγκαστικών συνεταιρισµών µελών της που συγχωνεύονται – µετατρέπονται και τους υποκαθιστά πλήρως σε κάθε δικαίωµα και υποχρέωση, καθώς και στις εκκρεµείς δίκες, τις οποίες συνεχίζει.
Για τη µετατροπή της παρούσας παραγράφου εφαρµόζονται συµπληρωµατικά και αναλογικά οι διατάξεις του άρθρου 24.