Δημόσια δήλωση ομάδων αντιρρησιών συνείδησης από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου

0

Κοινή δήλωση υπέρ της Ειρήνης και κατά της Στρατιωτικοποίησης πραγματοποίησαν ομάδες αντιρρησιών συνείδησης από 7 κράτη της Ανατολικής Μεσογείου. Παρά το γεγονός της αντιμετώπισης σε πολλές χώρες των αντιρρησιών ως «απειλή», «στις μέρες μας είναι πιο σαφές από ποτέ άλλοτε ότι η απειλή για τις κοινωνίες μας δεν προέρχεται από ανθρώπους που αρνούνται να συμμετέχουν σε πολέμους και στρατούς, αλλά από τους στρατούς και τους πολέμους» αναφέρουν στο μήνυμά τους αντιρρησίες συνείδησης από Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο και Ιταλία. Σε μια χρονική στιγμή που η συγκέντρωση στρατευμάτων στην περιοχή μας εντείνεται και η καχυποψία για τον άλλο, τον απέναντι, τον ξένο αποτελεί την κυρίαρχη αφήγηση εντός και εκτός συνόρων, το μήνυμα των αντιρρησιών αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

Αντιρρησίες Συνείδησης

Είμαστε αντιρρησίες συνείδησης από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η περιοχή μας έχει υποφέρει για πολύ καιρό από καταπίεση, αδικία, στρατιωτικοποίηση, στρατιωτικές κατοχές και πολέμους, φτώχεια, αναλφαβητισμό, πείνα και έλλειψη κοινωνικών υποδομών. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, όταν η περιοχή μας φαίνεται να βυθίζεται ακόμα περισσότερο στο χάος του πολέμου, υψώνουμε μια κοινή φωνή υπέρ της ειρήνης και ενάντια στη στρατιωτικοποίηση.

Αρνούμαστε να επιτρέψουμε αυτόν τον κύκλο της βίας, ο οποίος ξεκίνησε από καταπιεστικά κράτη και οικονομικά συμφέροντα, να συνεχίζεται. Αρνούμαστε να είμαστε μέρος αυτού. Αρνούμαστε να είμαστε εχθροί με τους ανθρώπους που απλά τυχαίνει να είναι διαφορετικής εθνικότητας ή θρησκείας. Εμείς δεν θα συρθούμε στους πολέμους και στους στρατούς τους που οδηγούν στο θάνατο και στην καταστροφή της περιοχής.

Η περιοχή μας είναι μια από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές του κόσμου, από την αναγκαστική στρατολόγηση σε ολόκληρη την περιοχή, μέσω ακραία στρατιωτικοποιημένων συνόρων και στρατιωτικών λύσεων σε κάθε σύγκρουση, έως συνεχιζόμενες και νέες περιπτώσεις κατοχής άμαχου πληθυσμού από ένοπλες δυνάμεις που σκοτώνουν και καταπιέζουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Πιστεύουμε ότι αυτή η βία είναι συστηματική και επηρεάζει ολόκληρη την περιοχή, δεν είναι όμως εγγενής, και δεν είναι επιλογή μας ως κάτοικοι αυτής της περιοχής που επιθυμούμε να ζήσουμε ειρηνικά. Η περιοχή μας έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι οι στρατιωτικές λύσεις δεν είναι ποτέ βιώσιμες και μακροπρόθεσμα οδηγούν μόνο σε περισσότερη βία, ενώ βραχυπρόθεσμα φέρνουν το θάνατο και την καταστροφή.

Η αντίδραση του κόσμου στην τρέχουσα βία στην περιοχή μας θα πρέπει να είναι η οικοδόμηση κοινωνιών, η βοήθεια προς τους πρόσφυγες, και η μεσολάβηση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, όχι η πώληση όπλων, οι βομβαρδισμοί και η παροχή στρατιωτικής βοήθειας.

Οι πόλεμοι στην περιοχή μας έχουν οδηγήσει στη χειρότερη προσφυγική κρίση από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με εκατομμύρια ανθρώπους να ξεφεύγουν από τον πόλεμο και την καταπίεση, μόνο για να συναντήσουν το ρατσισμό, την καταστολή ή ακόμη και το θάνατο, προσπαθώντας να φτάσουν σε ένα ασφαλέστερο μέρος. Αυτή η κρίση έχει οδηγήσει σε στρατιωτικές «λύσεις» όπως η διεθνής στρατιωτική εμπλοκή και βοήθεια, και η στρατιωτικοποίηση των συνόρων. «Λύσεις» που αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες ως απειλή για την ασφάλεια εντείνοντας μόνο τον πόλεμο και το χάος στην περιοχή. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τους πρόσφυγες, τους καλωσορίζουμε και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αρνούμαστε να «περιφρουρήσουμε σύνορα», κάτι που οδηγεί στο θάνατο και τη φυλάκιση (δεκάδων) χιλιάδων προσφύγων στην περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι σε πολλές χώρες, οι αντιρρησίες συνείδησης αντιμετωπίζονται από το στρατό, το κράτος ή ακόμα και τμήματα της κοινωνίας ως «απειλή», στις μέρες μας είναι πιο σαφές από ποτέ άλλοτε ότι η απειλή για τις κοινωνίες μας δεν προέρχεται από ανθρώπους που αρνούνται να συμμετέχουν σε πολέμους και στρατούς, αλλά από τους στρατούς και τους πολέμους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αντιρρησίες συνείδησης που διώκονται από διάφορες κυβερνήσεις στην περιοχή, ιδιαίτερα όσους διώκονται σήμερα από τις ισραηλινές, τις τουρκικές, τις τουρκοκυπριακές και τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, και απαιτούμε τον τερματισμό της δίωξης ή της φυλάκισής τους.

Εναντιωνόμαστε στην υποχρεωτική στράτευση, ασκώντας το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμά μας στην αντίρρηση συνείδησης (παρά τις διώξεις που αντιμετωπίζουμε σε πολλά κράτη στην περιοχή μας), και επιδεικνύουμε αλληλεγγύη σε εκείνους που πλήττονται από τον πόλεμο. Θα συνεργαστούμε σε όλη την περιοχή για:
• την υποστήριξη όλων εκείνων που αντιτίθενται στους πολέμους με την άρνηση της στρατιωτικής θητείας και της συμμετοχής στον πόλεμο, για οποιονδήποτε λόγο, πολιτικό, φιλοσοφικό, θρησκευτικό ή άλλο
• την παύση των διώξεων των αντιρρησιών συνείδησης
• την καταργηση της υποχρεωτικής στράτευσης
Αν και η εκστρατεία μας αυτή στρέφεται κατά της υποχρεωτικής στράτευσης, δεν θέλουμε να αντικατασταθούν οι στρατοί κληρωτών από επαγγελματικούς στρατούς, καθώς ούτε αυτοί δεν αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της περιοχής μας.

Τέλος, παρά τα διαφορετικό υπόβαθρο, τις ιδεολογίες και τις απόψεις μας σχετικά με τους τρόπους πάλης για την απελευθέρωση, συμφωνούμε ότι ο τελικός μας στόχος είναι η ειρήνη με δικαιοσύνη για όλους/-ες.

Όλοι/-ες μας μοιραζόματε ένα κοινό όνειρο για έναν κόσμο όπου όλοι οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, σας καλούμε να ενωθείτε μαζί μας σε αυτό το όνειρο, και να αρνηθείτε να συμμετάσχετε στην περαιτέρω καταστροφή του.

  • NoMilService, Egypt
  • The League of conscientious objectors (LOC), Italy
  • Mesarvot, Israel
  • Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης, Ελλάδα
  • 40 Mothers, Israel
  • Initiative for Conscientious Objection in Cyprus
  • Conscientious Objection Association (Vicdani Ret Derneği), Turkey

Άφησε σχόλιο