«Αιγαίο, θάλασσα των λαών, όχι των εθνικισμών»

0

Μετά την περσινή ανάπαυλα, μια αντιρατσιστική γιορτή στήνεται και πάλι στο Δημοτικό Κήπο της Χίου

Ένα μήνυμα αλληλεγγύης και σεβασμού στο διαφορετικό, συνύπαρξης και διαλόγου, απέναντι σε κάθε ρατσισμό και εθνικισμό, θέλει να περάσει το Αντιρατσιστικό Διήμερο που διοργανώνουν συλλογικότητες και φορείς στον Δημοτικό Κήπο της Χίου την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Ιουνίου.

Τους επισκέπτες, από τις 6 το απόγευμα και τις δύο μέρες με ελεύθερη είσοδο, θα υποδέχεται η έκθεση «Το Μετέωρο Βήμα» της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, με θέμα το προσφυγικό ταξίδι, που έχει ήδη ταξιδέψει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Στο χώρο θα υπάρχει παιδότοπος, μεταναστευτικές κουζίνες και μπαρ.

Την Παρασκευή 15/6 στις 9 μ.μ. θα προβληθεί, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου, το ντοκιμαντέρ «Το Ταξίδι του Ορφέα» (62′) του Θεόφιλου Δαδή, μια ταινία που μιλάει για την προσφυγιά μέσα απ την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής.

Στις 10.30 μ.μ. της Παρασκευής η σκυτάλη περνάει στα μουσικά συγκροτήματα Fiction of 4 (Άρτεμις Ανδρουλάκη, Μιχάλης Πατάπης στα ντραμς, Γιάννης Πιππίδης στην κιθάρα, Γιώργος Ψυχής μπάσο και κιθάρα) και Vinyls (Δημήτρης Αρώνης στα ντραμς, Μιχάλης Γεωργιόπουλος στην κιθάρα και φωνή, Στέφανος Σκαλιστής στο μπάσο), ενώ θα ακολουθήσει Dj set με τον Κουπεπέ.

Το Σάββατο 16/6 στις 8 μ.μ. η κύρια συζήτηση του Διημέρου με θέμα «Αιγαίο και Εθνικισμοί» και ομιλητή τον ιστορικό και δημοσιογράφο στην Εφημερίδα των Συντακτών, Τάσο Κωστόπουλο, που έχει ασχοληθεί επί δεκαετίες με το ζήτημα του εθνικισμού.

Στις 10 μ.μ. του Σαββάτου στη μουσική σκηνή του Αντιρατσιστικού Διημέρου θα ανέβει ο Κώστας Παρίσης, γνωστός από τη συμμετοχή του ως το 2013 στα Υπόγεια Ρεύματα, που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο σύγχρονο ελληνικό μουσικό στερέωμα.

Aκολουθούν οι Alcalica, με τους Λεωνίδα Δανέζο και την Julie Loi, ένα σχήμα από το Βερολίνο και τη γειτονική Μυτιλήνη, που δε διστάζει να φέρει σε ισότιμη συνομιλία τον μπαγλαμά και το σαντούρι με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά, το μυτιληνιό απτάλικο και το μεσοπολεμικό ρεμπέτικο με το drum ‘n’ bass και το αστικό industrial.

Το Αντιρατσιστικό Διήμερο του 2018 διοργανώνεται από τον Κοινωνικό Χώρο Αντίβαρο. Συμμετέχουν και στηρίζουν οι Αλληλέγγυοι Χίου, η Χιακή Συμπολιτεία, η «ΛΑΘΡΑ;» – Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου, η ΑΝεξάρτητη Συμμαχία, ο ΦΕΟΧ και ανένταχτοι/ες.

Το πρόγραμμα

Παρασκευή 15 Ιουνίου, ώρα 21.00

Προβολή ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου

Το Ταξίδι του Ορφέα (62′)  του Θεόφιλου Δαδή 

Μια ταινία που μιλάει για την προσφυγιά μέσα απ την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής. Μία προσφυγοπούλα από τη Συρία στον λασπότοπο της Ειδομένης. Ένας Έλληνας πρόσφυγας, επιζών της Μικρασιατικής Καταστροφής. Κούρδοι της Συρίας που βρήκαν καταφύγιο στα Γρεβενά. Τούρκοι που επιστρέφουν στην Ελλάδα, στο χωριό των παππούδων τους, έναν αιώνα μετά την υποχρεωτική Ανταλλαγή Πληθυσμών. Παράλληλες ιστορίες προσφυγικού δράματος, με κοινή πυξίδα τη Μουσική, ως την κοινή γλώσσα των ανθρώπων.

Παρασκευή 15 Ιουνίου, 22.30

Συναυλία με μαθητικά γκρουπ της Χίου με διασκευές από κλασική ροκ σκηνή και πρωτότυπες συνθέσεις

Παίζουν οι:

Fiction of 4

Άρτεμις Ανδρουλάκη (φωνή), Μιχάλης Πατάπης (ντραμς), Γιάννης Πιππίδης  (κιθάρα), Γιώργος Ψυχής (μπάσο, κιθάρα)

Vinyls

Δημήτρης Αρώνης (ντραμς), Μιχάλης Γεωργιόπουλος (κιθάρα, φωνή), Στέφανος Σκαλιστής (μπάσο)

Θα ακολουθήσει Dj set με τον Κουπεπέ

 Έκθεση σκίτσου και τις δυο ημέρες «Το μετέωρο βήμα», με θέμα το προσφυγικό.

Το Αντιρατσιστικό Διήμερο 2018 στη Χίο παρουσιάζει την έκθεση σκίτσων της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων  με τίτλο “Μετέωρο Βήμα” και θέμα το προσφυγικό. 28 σκιτσογράφοι, ο καθένας με τα εκφραστικά του μέσα και την ιδιαιτερότητα της ματιάς του, μεταφράζουν σε κριτική εικόνα τον πόνο, την οργή, την πίκρα, την υποκρισία, την ενοχή και υποκλίνονται στην αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό των απλών ανθρώπων.

Ενδέχεται λίγα σκίτσα να μην μπορούν να γκρεμίσουν την άδικη τάξη του κόσμου αυτού. Όμως, μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να συνεννοούνται πιο εύκολα και να επισημαίνουν τις πηγές των δεινών τους.

Σάββατο 16 Ιουνίου, 20.00

Συζήτηση «Αιγαίο και Εθνικισμοί»

Ομιλητής Τάσος Κωστόπουλος –  ιστορικός, δημοσιογράφος στην Εφημερίδας των Συντακτών

Σάββατο 16 Ιουνίου, 22.00

Μουσική Σκηνή

Κώστας Παρίσσης

Ιδιαίτερες συστάσεις για τον Κώστα Παρίσση δεν χρειάζονται. Επί 20 χρόνια η πορεία του αποτελεί για την εγχώρια μουσική σκηνή, χαρακτηριστική καταγραφή.

Ενα «υπόγειο ρεύμα», λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου του cd, με λυρική διάθεση εκφράζεται μέσα από τα τραγούδια του,αλλά και από αυτά που γέννησαν οι συνεργασίες του με πολλούς φίλους του, όπως η Μελίνα Κανά, ο Γιάννης Χαρούλης, ο Χάρης Κατσιμίχας ο Μπάμπης Στόκας ο Πάνος Μουζουράκης ο Μίλτος Πασχαλίδης κ.α.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ενα νέο τραγούδι, ως προπομπός του επικείμενου cd του με τίτλο «το ποδήλατο», που τραγουδάει παρέα με τον Μπάμπη Στόκα και είναι αφιερωμένο στην μνήμη του φίλου του Θάνου Ανεστόπουλου.

Παράλληλα κυκλοφόρησε ένα νέο τραγούδι του Γιώργου Σταυριανού με τίτλο «ο παλιός μου εαυτός», που ερμηνεύει ο Κώστας παρέα με τον Μίλτο Πασχαλίδη και έχει ήδη αγαπηθεί πολύ.

Παρέα με την κιθάρα του, σας προσκαλεί σε μια βραδιά κατάνυξης όπου τον πρώτο ρόλο έχουν τα τραγούδια «γυμνά», όπως δημιουργήθηκαν.

Alcalica

Aegean Dream’n’Bass

Από το Βερολίνο, το πολιτικό/καλλιτεχνικό κέντρο της Ευρώπης, έως τη Μυτιλήνη, στο υδάτινο όριο, εκεί όπου σήμερα δοκιμάζεται ο ανθρωπισμός, εκεί όπου η συμφωνία EE – Τουρκίας δημιουργεί μια σκληρή πραγματικότητα.

Κάπως έτσι είναι και η πορεία των Alcalica, του σχήματος στον πυρήνα του οποίου συναντάμε τους Λεωνίδα Δανέζο και την Julie Loi. Μια πορεία η οποία συμπληρώνει 12 χρόνια. Μια πορεία η οποία σηματοδοτείται από εκλεκτικές συνεργασίες, 6 δίσκους και πολλές συμμετοχές σε σημαντικά φεστιβάλ. Μια πορεία η οποία ακροβατεί ακριβώς πάνω στα όρια, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι διαχωριστικές γραμμές υπάρχουν ακριβώς για να υπερβαίνονται, για να συναντούνται, να συντήκονται και να αλληλεπιδρούν οι πολιτισμοί και οι παραδόσεις.

Η μουσική των Alcalica καταργεί στην πράξη διάφορα ψευδο-διλήμματα τύπου «Δύση-Ανατολή», μη διστάζοντας να φέρει σε ισότιμη συνομιλία τον μπαγλαμά και το σαντούρι με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά, το μυτιληνιό απτάλικο και το μεσοπολεμικό ρεμπέτικο με το drum ‘n’ bass και το αστικό industrial. Broken Beats και ποίηση σε διαφορετικές γλώσσες συνθέτουν μια κινηματογραφική και ειλικρινή χορευτική μουσική Aegean Dream’n’bass.

Άφησε σχόλιο