Τετραήμερο Αγίου Πνεύματος 17-20 Ιουνίου 2016
Μετά από 2 χρόνια με μεγάλη συμμετοχή το Απλεπιστήμιο Βολισσού επιστρέφει με στόχο την εισαγωγή μας στη μετα-καταναλωτική εποχή
Τα εργαστήρια κινούνται γύρω από το τρίπτυχο: Φυσική Ζωή – Φυσική Διατροφή – Φυσική Καλλιέργεια και στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και τον αποκαταναλωτισμό, την υγεία και το σεβασμό στο οικοσύστημα.
Πληροφορίες
· Τρεις διανυκτερεύσεις (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) σε παραδοσιακά σπίτια στη Βολισσό. Το κόστος είναι 65 ευρώ/άτομο ενώ υπάρχει η δυνατότητα για όσους εργάζονται να επιλέξουν μια ημέρα λιγότερη με συνολικό κόστος 50 ευρώ/άτομο.
· Τα εργαστήρια γίνονται δωρεάν από τον φυσικό καλλιεργητή και συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη και θα πραγματοποιηθούν σε δύο δίωρες ενότητες το Σάββατο και την Κυριακή το απόγευμα.
· Και τις δύο αυτές μέρες οι συζητήσεις μας θα κλείσουν με χορτοφαγικά δείπνα.
· Το πρωί της Δευτέρας θα πεζοπορήσουμε στην πανέμορφη διαδρομή Βολισσός, Πύργος, Ροδόνας, Λημνιά, μια εύκολη διαδρομή διάρκειας περίπου μίας ώρας.
Κρατήσεις μέχρι Πέμπτη 16 Ιουνίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@chiosunexplored.gr, τηλ 6934605011.
Ερεθίσματα για συζήτηση:
Φυσικοί πόροι και χρήμα, αξίες και ευτέλειες
Η θεώρηση του χρήματος ως φυσικού πόρου και μάλιστα μοναδικού. Όχι απλώς άλωση αλλά κατανάλωση, η μέγιστη ύβρις. Η αναπλήρωση φυσικών πόρων δεν αποτελεί ούτε καν σκέψη του “πολιτισμένου” καταναλωτή. Το διαρκές έγκλημα των ανυποψίαστων καταναλωτών και οι καθημερινές του συνέπειες επί της ζωής αυτών και των λοιπών πλασμάτων. Υποκατάσταση του οικοσυστήματος από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και του ανθρώπου από το αριθμημένο αναλώσιμο άτομο.
Ο τρισυπόστατος σύγχρονος άνθρωπος
Φυσικό ον, καταναλωτικό άτομο, ψηφιακό προφίλ. Η φυσική ζωή, διατροφή και καλλιέργεια στη γη και στην κοινωνία ως μέθοδοι ευζωίας. Ο άνθρωπος ως κρίκος της αλυσίδας ζωής του οικοσυστήματος και ο καταναλωτής ως σημείο διακοπής της, ως ενσαρκωτής ενός στείρου θανάτου. Οι ασθένειες ως συνέπειες της καταναλωτικής διαβίωσης σε περιβάλλοντα αφύσικα, έξω από το οικοσύστημα και μακριά από την παραγωγή. Η ατομική στάση της μη ευθύνης. Η ανάθεση της ευθύνης της ζωής, της διατροφής, της υγείας μας στις πολυεθνικές του συστήματος που ενσαρκώνουμε και συντηρούμε οι ίδιοι. Η αφόδευση σπόρων ζώντων επί της γης ως απόδειξη υγείας και πολιτισμού.
Το μάταιον της λεγόμενης ανάπτυξης
H διαστρέβλωση των εννοιών και των όρων και η μακάβρια κατάληξή της, η αρχή διατήρησης της ενέργειας, η αποανάπτυξη και το δημιουργικό εξισορροπητικό Χάος που όλα τα ορίζει. Άνθρωποι ως αντισώματα στην ύβρη των καταναλωτών. Από το σύστημα στο οικοσύστημα, πορεία ανάστροφη. Φυσική ζωή, διατροφή, καλλιέργεια. Ο Άνθρωπος ως ισότιμο μέλος του Κόσμου, ως μαέστρος και οργανωτής των πάντων και όχι πια καταναλωτής και κουρσάρος τους. Η αλλαγή πορείας της διαρκούς επανάστασης του Ανθρώπου επί της γης. Η Ζωή ως προετοιμασία για έναν ζωογόνο Θάνατο.