γράφει ο Σιδερής Τσούρος
Δεν αποτελεί νέο ότι ο αριούσιος οίνος κατά την αρχαιότητα ήταν ένα από τα πιο ονομαστά για την ποιότητά τους κρασιά της εποχής. Εκτός από τις πλούσιες ιστορικές πηγές που κάνουν αναφορές στο κρασί αυτό, πολλά είναι τα ναυάγια στη λεκάνη της Μεσογείου που πιστοποιούν την εξαγωγή και διακίνησή του στον αρχαίο κόσμο αφού έχουν βρεθεί χιακοί αμφορείς που κατασκευάζονταν ειδικά για την αποθήκευση και μεταφορά του.
Μια λεπτομέρεια που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή είναι η αγάπη των αρχαίων Αιγυπτίων για τον αριούσιο οίνο. Το πάθος τους για το χιώτικο κρασί τους οδήγησε σε προσπάθειες καλλιέργειας χιώτικων αμπελιών στην Αίγυπτο που βέβαια εισήγαγαν από τη Χίο. Δυστυχώς για τους Αιγυπτίους λάτρεις του καλού κρασιού οι προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν ή καλύτερα δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το χιώτικο κρασί που παρήγαγε η Αίγυπτος υστερούσε σε άρωμα και γεύση από τον ντόπιο αριούσιο οίνο.
Το αποτέλεσμα ήταν οι Αιγύπτιοι καταναλωτές να προτιμούν την αγορά του εισαγόμενου αριούσιου οίνου αν και ήταν πανάκριβος. Βλέπετε η φορολόγηση και τα χαράτσια υπήρχαν και στην αρχαιότητα! Από πάπυρο της εποχής που περιέχει λογιστικά και εκτελωνιστικά στοιχεία μαθαίνουμε ότι η φορολόγηση του αριούσιου οίνου ανερχόταν στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 50%, χωρίς να υπολογίζουμε τα μεταφορικά κόστη που επιβάρυναν και άλλο την τιμή. Παρόλα αυτά οι Αιγύπτιοι τον αυθεντικό αριούσιο οίνο προτιμούσαν και ας ήταν η τιμή σχεδόν διπλάσια από τη χιώτικη ποικιλία που καλλιεργούνταν στην Αίγυπτο.
Και όλα αυτά χωρίς μάρκετινγκ, SEO support στα κοινωνικά δίκτυα και το ίντερνετ, ούτε διαφήμιση, παρά με μοναδικά όπλα το άρωμα και τη γεύση.
Μια ιστορία παρόμοια με αυτή του μαστιχόδεντρου που παρά τις προσπάθειες να καλλιεργηθεί και σε άλλες χώρες ή περιοχές πλην της Νότιας Χίου δεν δίνει σημαντικά αποτελέσματα και το παραγόμενο προϊόν υστερεί από τη χιώτικη μαστίχα. Οι ιδιαιτερότητες της Χίου, το κλίμα της και η σύσταση του εδάφους αποτελούν διαχρονική προίκα για το νησί. Πρέπει να προστατευθεί και να αναδειχθεί με προσοχή και σεβασμό στο περιβάλλον.
Τα στοιχεία αντλήθηκαν από:
- Yale Classical Studies, Volume 3, Cambridge University Press, (1832).
- Edgar C., “Zenon Papyri” in Catalogue General des Antiquites Egyptiennes du Musee du Caire, I (1925) No 59012 pages 21-27.