γράφει ο Γιώργος Κάκαρης
«Η ανάθεση από τον Θεό στον άνθρωπο της διαφύλαξης της επίγειας δημιουργίας διά της εντολής του «εργάζεσθε και διαφυλάσσειν τον κόσμον» συμπεριλαμβάνει και την διατήρηση της αρμονίας και ισορροπίας μεταξύ του περιβάλλοντος και των έργων των ανθρωπίνων χειρών. Η παράβαση αυτής της Θείας Εντολής μέσω της προσπάθειας του ανθρώπου να αναγείρει τον Πύργο της Βαβέλ είχε όχι μόνο ατυχή έκβαση αλλά και τραγικές συνέπειες για την ανθρωπότητα. Ατυχώς όμως ο άνθρωπος δεν διδάχθηκε και από τότε επιδίδεται στην κατασκευή έργων, μεγάλων μεν και εντυπωσιακών διαταράσσοντας όμως την ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος αθετώντας την με κάθε τρόπο τη θεία εντολή. Το παρόν έργο αποδεικνύει ότι η υπεύθυνη χρήση του ανατεθέντος από τον Θεό στον άνθρωπο του έργου της διαφύλαξης της επίγειας δημιουργίας δύναται να οδηγήσει σε άριστα αποτελέσματα».
Με τα παραπάνω λόγια, λόγια που αναδεικνύουν το χρέος του ανθρώπου να μη διαταράσσει το οικοσύστημα με εκτός κλίμακας έργα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαιρέτησε την βράβευση του αρχοντικού Αντουάνικου στο Κάμπο από την Europa Nostra. Είναι ίσως η μοναδική δημόσια δήλωση οικολογικού περιεχομένου που ακούσαμε το τελευταίο διάστημα στη Χίο, που όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα ταλανίζεται στο δίπολο μνημόνιο – αντιμνημόνιο.
Στον αντίποδα, μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 9 Σεπτεμβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε συνάντηση με τη διοίκηση της Eldorado Gold, της μεταλλευτικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στη Χαλκιδική καταστρέφοντας το αρχέγονο δάσος στις Σκουριές, μολύνοντας αέρα και νερό. Αφορμή για τη συνάντηση οι κινητοποιήσεις των μεταλλωρύχων μετά την αναστολή εργασιών που αποφάσισε η πρώην κυβέρνηση. Ο Ιερώνυμος «εξέφρασε την ανησυχία του για τους μεταλλωρύχους, τονίζοντας ότι βρίσκεται στο πλευρό τους και στηρίζει τον αγώνα τους», προφανώς αδιαφορώντας για την καταστροφή του περιβάλλοντος της Χαλκιδικής και εποφθαλμιώντας χορηγίες από την Eldorado Gold, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα «η εταιρεία εξέφρασε την επιθυμία να στηρίξει το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας».
Τι να πει κανείς για αυτή τη διγλωσσία από τους επικεφαλής της ορθόδοξης εκκλησίας. Ο ένας εξυμνεί την αρμονία φύσης και ανθρώπου, ο άλλος κλείνει το μάτι στην εταιρεία που η λειτουργίας της ισοδυναμεί με ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Τι να πει κανείς… Ένας φίλος πάντως, άνθρωπος του πολιτισμού, μου ψιθύρισε κατά την εκδήλωση βράβευσης του Αντουάνικου: «Μην ψαρώνεις με το λόγο του Πατριάρχη. Όλοι οι ισχυροί, ανάλογα με ποιους έχουν απέναντί τους, λένε αυτά που θέλει να ακούσει το ακροατήριο».