Πίστα ντριφτ και «κολλημένα μυαλά»

1

Με ποιες διαδικασίες αποφασίζεται η αξιοποίηση της δημοτικής γης;

Η καταγγελία της Χιακής Συμπολιτείας για την υπό κατασκευή πίστα ντριφτ, τάραξε τη μακαριότητα της κοινωνίας μας. Τα ερωτήματα που τέθηκαν σχετικά με τη νομιμότητά της, δεν έχουν ακόμα απαντηθεί τόσο από εκείνους που την κατασκευάζουν και παραμένουν άγνωστοι, με χρήση μηχανήματων του δήμου, σύμφωνα με την καταγγελία, όσο και από το δήμο Χίου και τις υπηρεσίες που σχετίζονται με την αδειοδότηση ή μη παρεμβάσεων στο περιβάλλον.

Αντί αυτών απάντησε με δήλωση στον τοπικό τύπο το Αθλητικό Σωματείο Αυτοκινητιστών Χίου (ΑΣΑΧ) -που σημειωτέον δεν έχει κάποιο θεσμικό ρόλο-κάνοντας λόγο για «μυαλά ορισμένων που είναι πολύ πίσω και κολλημένα» και «για  τη συνέχεια ενός πολέμου γύρω από το άθλημα» διαχωρίζοντας τη θέση του από την ευθύνη της κατασκευής της πίστας και ταυτόχρονα εκφράζοντας τη συμπαράστασή του προς τους κατοίκους της Βολισσού που ζητούν τη δημιουργία της, όπως ανέφερε.  Η απάντηση του συγκεκριμένου σωματείου περιορίστηκε σε μια έωλη επιχειρηματολογία, χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης (νομιμότητα), λέγοντας πως αντίστοιχες κινήσεις σε άλλες περιοχές φέρνουν χρήματα, λες και το σοβαρότερο πρόβλημα και μόνη έλλειψη της Αμανής είναι η πίστα ντριφτ. Για τους κυρίους του ΑΣΑΧ, δεν υπάρχουν ούτε πληθυσμιακός μαρασμός, ούτε κακοτεχνίες στο λιμάνι των Λιμνιών, ούτε ελλείψεις στο σχολείο και το Πολυ(α)δύναμο ιατρείο Βολισσού, ούτε υποβάθμιση του περιβάλλοντος από τις συχνές πυρκαγιές. Ας μάθουν λοιπόν πως κι άλλες δραστηριότητες μπορούν να φέρουν χρήματα, όπως η ήπια τουριστική ανάπτυξη και η ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού, μα αυτά για εκείνους ίσως είναι ψιλά γράμματα, θέτοντας το σωματειακό συμφέρον πάνω από του συνόλου της κοινωνίας.

Άλλο επιχείρημά τους είναι πως αντί να πηγαίνουν στο 18 να «ξεδίνουν» κινδυνεύοντας, μια πίστα θα σώσει αρκετές ζωές. Όμοια επιχειρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την αναγκαιότητα πχ του σκοπευτηρίου στα Καμπόχωρα,  πως τάχα θα «ξεδίνουν» εκεί οι κυνηγοί και δεν θα γίνονται στόχος ο,τι πετάει και οι πινακίδες των οδών, που δεν ίσχυσε στην πράξη αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.  Μάρτυρας της ίδιας αδιέξοδης νοοτροπίας και επιχειρηματολογίας είναι οι σχεδόν εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις στο Χαλκειός. Εκτός από την παράνομη πίστα της Βολισσού, το Α.Σ.Α.Χ δήλωσε πως έχει σκοπό να κατασκευάσει οργανωμένη πίστα στη περιοχή Σαλάγωνα Ολύμπων σε δημοτική έκταση 35 στρεμμάτων την οποία νοικιάζει και έχει ήδη διαμορφώσει (παλιά πίστα Γιαμά;). Η δήλωση αυτή εγείρει ερωτηματικά τόσο για την ορθή αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, προς όφελος της κοινωνίας και με τρόπο διαφανή, όσο και για το αν έχει λάβει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. Βέβαια δεν έγινε καμία αναφορά για το ποιόν θα βαραίνει το κόστος επισκευής της πίστας.

Αν υποθέσουμε ότι πρέπει να βρεθεί χώρος για να ασχολούνται τα μέλη του Α.Σ.Α.Χ. με το χόμπυ τους, τότε ας ψάξουμε να βρούμε λύση που δεν θα σπαταλήσει ούτε δημόσιο χρήμα, ούτε γη. Στην «αναπτυγμένη» Ρόδο δεν υπάρχει πίστα και αντίστοιχες διοργανώσεις και προπονήσεις γίνονται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μαριτσών. Ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνεται το ίδιο και στη Χίο (όπως ήδη συμβαίνει και στο πολιτικό και στο αεροδιάδρομο Ολύμπων) στον αεροδιάδρομο των Ολύμπων σε συνεργασία με την 96 Α.Δ.Τ.Ε. σε μόνιμη βάση.

Με αφορμή τη καταγγελία της «Χιακής Συμπολιτείας» θα ήταν ενδιαφέρον να ενημερωθεί η κοινωνία και για το αν έχουν τις απαιτούμενες άδειοδοτήσεις και οι πίστες μότο-κρος στα Κεραμεία και τους Ολύμπους, ποιό το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς κι αν αποζημιώθηκαν οι ιδιοκτήτες που τα κτήματά τους καταστράφηκαν. Η νομιμότητα των πράξεων, η ορθολογική χρήση γης με γνώμονα τις επιτρεπόμενες χρήσεις, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των παραγωγικών εκτάσεων, δεν είναι ευχολόγια, μα προσθετική αξία σε έναν τόπο που μεταφράζεται σε χρήμα προς όλη την κοινωνία και όχι για μεμονωμένους φορείς.

Βήμα του Πολιτισμού και της Πολιτικής, της Οικολογίας και της Δημιουργίας

Συζήτηση1 σχόλιο

Άφησε σχόλιο