Το 3ο μέρος του αφιερώματος του Βασίλη Αγιαννίδη στον Κάμπο της Χίου με τα σπίτια της οικογένειας των Αυγερινών
Διαβάστε εδώ το εισαγωγικό σημείωμα του αφιερώματος
Ο Φίλιππος Αργέντης αναφέρει πως σύμφωνα με μια παράδοση η οποία διατηρήθηκε και στον κεφαλλονίτικο και στο χιώτικο κλάδο της οικογενείας, οι Αυγερινοί ήταν βυζαντινοί άρχοντες που μετοίκησαν στη Λέσβο κατά το δεύτερο τέταρτο του 14ου αιώνα. Το 1462, μετά την κατάκτηση του νησιού από τους Τούρκους, κατέφυγαν στη Χίο. Στα τέλη του ίδιου αιώνα, δύο πρώτα ξαδέλφια Αυγερινοί, μετά από περιπλάνηση στις θάλασσες με το βενετσιάνικο στόλο, εγκαταστάθηκαν στο Ληξούρι.
Ο κεφαλλονίτικος κλάδος προέρχεται από τον μεγαλύτερο από τους δύο εξαδέλφους, τον Μιχαήλ Αυγερινό. Απόγονοι του εγκαταστάθηκαν στη Ρωσία το 1767, υπηρέτησαν στο ρωσικό στρατό και συμπεριλήφθησαν στους ρώσους ευγενείς. Άλλοι απόγονοι του Μιχαήλ βρέθηκαν στην Πελοπόννησο στα τέλη του 17ου αιώνα και διακρίθηκαν στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
Οι Αυγερινοί στη Χίο αναφέρονται σε γραπτές πηγές από το 1572. Η γενεαλογία τους ξεκινά από το 1580. Ο Αλέξανδρος Αντωνίου Αυγερινός υπήρξε ο πρώτος Χιώτης που εγκαταστάθηκε στη Ρωσία το 1793 και ίδρυσε εμπορικό οίκο, αρχικά στο Ταγκανρόγκ και μετά στην Οδησσό. Οι απόγονοί του κατείχαν σημαντικές θέσεις στο ρωσικό κράτος. Οι Αυγερινοί μυήθηκαν νωρίς στη Φιλική Εταιρεία και ο Ζωρζής Αντωνίου Αυγερινός απαγχονίστηκε από του Τούρκους το 1822. Συγκαταλέγονται ανάμεσα στους δωρητές του Παναγίου Τάφου και των Σχολείων της Χίου. Διάφορα μέλη της οικογενείας τιμήθηκαν με μετάλλια διαφόρων τάξεων των ρωσικών Ταγμάτων της Αγίας Άννης, του Αγίου Βλαδιμήρου, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Στανισλάου και με το ελληνικό μετάλλιο του Τάγματος του Σωτήρος.
Εκτός από τη Ρωσία βρίσκονται από το 18ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη και μετά τη Σφαγή του 1822 στη Σύρο.
Ενδεικτική βιβλιογραφία: Philip Argenti, Libro d’Oro de la Noblesse de Chio, 1-2, London 1955.
Τα περιβόλια των Αυγερινών στον Κάμπο
1. Καρδαμάδα. Το «Αριστείδικο». Αναφέρεται στη σελίδα 441 στον Κάμπο του Περρή, νούμερο 8 στο τοπογραφικό του Smith. Αρχικά ανήκε στην οικογένεια Δρακοπούλου, μετά στην οικογένεια Αυγερινού, έπειτα στην οικογένεια Ζυγομαλά και αργότερα στον Αριστείδη Ζαμπετάκη-Κρητικό. Τίποτα δεν έχει μείνει από τα ερείπια «ενός από τους πιο ονομαστούς πύργους» που περιγράφει ο Περρής. Ένας καινούργιος χαμηλός τοίχος περιβάλλει δύο-τρεις γέρικες τσικουδιές, λίγες πορτοκαλιές και ελιές, το πηγάδι και τη στέρνα.
2. Καρδαμάδα. Το κτήμα «του Σπιτάλιου». Αναφέρεται στη σελίδα 465 στον Κάμπο του Περρή, νούμερο 7 στο τοπογραφικό του Smith, νούμερο 26 στο φύλλο Θ΄ στο χάρτη του Μαστοράκη. Περιήλθε στην ιδιοκτησία του Σκυλιτσείου Νοσοκομείου μετά από δωρεά των Αυγερινών και κατόπιν αγοράστηκε από τον Ιωάννη Ν. Ζαμπετάκη-Κρητικό.
3. Κάμπος. Το κτήμα του Σταμάτη Παϊδούση-Αυγερινού. Αναφέρεται στη σελίδα 465 στον Κάμπο του Περρή, νούμερο 56 στο τοπογραφικό του Smith, νούμερο 177 στο τοπογραφικό του Ζολώτα, νούμερο 33 στο φύλλο Ε΄ και νούμερο 53 στο φύλλο Ι΄ στο χάρτη του Μαστοράκη. Αρχικά ανήκε στην οικογένεια Σπαράγγη, μετά στην οικογένεια Αυγερινού, έπειτα στην οικογένεια Παϊδούση και αργότερα στον Μιχαήλ Μπαχά.
4. Κάμπος. Το «Φιριπίδικο». Αναφέρεται στη σελίδα 467 στον Κάμπο του Περρή, νούμερο 57 στο τοπογραφικό του Smith, νούμερο 23 στο τοπογραφικό του Ζολώτα σαν κτήμα «των Σχολείων», νούμερο 32 στο φύλλο Ε΄ και 55 στο φύλλο Ι΄ στο χάρτη του Μαστοράκη. Περιήλθε κατόπιν στην οικογένεια Φιριπή και έπειτα στον Αυγουστή Μπαχά.
5. Κάμπος. Αναφέρεται στις σελίδες 279 και 287 στον Κάμπο του Περρή, νούμερο 88 στο τοπογραφικό του Smith, νούμερο 220 στο τοπογραφικό του Ζολώτα. Αρχικά ανήκε στην οικογένεια Μαυροκορδάτου-Τσίλα, μετά στην οικογένεια Αυγερινού, ενσωματώθηκε στο περιβόλι της οικογενείας Νεγρεπόντη, περιήλθε στον Μικέ Σέρμπο ο οποίος το κληροδότησε στην κόρη του Μιμίνα, σύζυγο Κωνσταντίνου Αναστασάκη.
6. Κάμπος. Το κτήμα του «Σκυλακιού» ή του «παπά-Λαμπρινούδη». Αναφέρεται στη σελίδα 278 στον Κάμπο του Περρή, νούμερο 96 στο τοπογραφικό του Smith, νούμερο 222 στο τοπογραφικό του Ζολώτα. Αρχικά ανήκε στην οικογένεια Μαυροκορδάτου-Βιτέλλα, μετά στην οικογένεια Αυγερινού, έπειτα στην οικογένεια Λαμπρινούδη και αργότερα στον Αντώνη Ευαγγελινό. Σήμερα είναι ιδιοκτησία Παληού.
7. Καλαμπάκα. Αναφέρεται στη σελίδα 467 στον Κάμπο του Περρή, νούμερο 189 στο τοπογραφικό του Smith (το νότιο τμήμα), νούμερο 126 στο τοπογραφικό του Ζολώτα, νούμερο 31 στο φύλλο Γ΄ στο χάρτη του Μαστοράκη. Αρχικά ανήκε στην οικογένεια Καλαμπάκα, μετά στην οικογένεια Αυγερινού και αργότερα στον Θεοδόσιο Τσόκο.
8. Τάλαρος. Ο πύργος του Θεοδώρου Αυγερινού. Αναφέρεται στις σελίδες 279, 267 και 467 στον Κάμπο του Περρή, νούμερο 191 στο τοπογραφικό του Smith, νούμερο 41 στο φύλλο Γ΄ στο χάρτη του Μαστοράκη. Κατόπιν ιδιοκτησία Μαυροκορδάτου, μετά Μαστοράκη και έπειτα Στεφάνου Λοΐζου. Περιήλθε στον γιό του Γιώργο Λοΐζο και στους απογόνους του. Ο περιώνυμος πύργος αυτού του περιβολιού, ιδιοκτησία του κλάδου της οικογενείας Αυγερινού της οποίας παρατίθεται το γενεαλογικό δέντρο, κατέρρευσε στο σεισμό του 1881 και το υπάρχον κτίσμα οικοδομήθηκε από την οικογένεια Λοΐζου.
9. Τάλαρος. Το «τούρκικο». Πρόκειται για το δυτικό τμήμα του περιβολιού και του Θεοδώρου Αυγερινού, από την άλλη πλευρά του δρόμου. Λέγεται πως η κεντρική οδός του Κάμπου περνούσε κάτω από γέρμα του πύργου. Αναφέρεται στη σελίδα 467 στον Κάμπο του Περρή, νούμερο 40 στο φύλλο Γ΄ στο χάρτη του Μαστοράκη. Κατόπιν ιδιοκτησία Κατσάλα.
10. Κοντάρι. Αναφέρεται στη σελίδα 468 στον Κάμπο του Περρή και η θέση του ορίζεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νυν αεροδρομίου. Στο τοπογραφικό του Ζολώτα δίδεται η θέση ενός κτήματος των Αυγερινών στο Κοντάρι με νούμερο 348 αλλά στη βορειοανατολική πλευρά του αεροδρομίου. Απαλλοτριώθηκε κατά την κατασκευή του αεροδρομίου.
Απλουστευμένη Γενεαλογία ενός κλάδου της οικογένειας Αυγερινού
Παρατίθεται η γενεαλογία ενός κλάδου της οικογενείας Αυγερινού που δεν συμπεριλαμβάνεται στους πίνακες του Libro d’ Oro του Φιλίππου Αργέντη. Οι πληροφορίες για το ενδεικτικό γενεαλογικό δέντρο των απογόνων του Παντελή και του Θεοδώρου Αυγερινού προέρχονται από προφορικές μαρτυρίες της Κυρίας Μαίρης Λ. Μιχάλου, του Κυρίου Τόνυ Π. Μερούση, του Κυρίου Γιάννη Γ. Χωρέμη, από ανέκδοτα γενεαλογικά δέντρα των οικογενειών Μερούση, Μιχάλου, Χωρέμη, Φαφαλιού και από τον ιστοτόπο http://stevenzannos.tribalpages.com.
Παντελής Αυγερινός (1823-1905), νυμφεύθηκε την Κλεοπάτρα Κ. Χωρέμη (1834-;) απέκτησαν επτά τέκνα (1 έως 7):
1. Άρτεμις Αυγερινού (1855-1896), νυμφεύθηκε τον Λουκά Εμμανουήλ Μπενάκη, απέκτησαν τέσσερα τέκνα (Α έως Δ):
Α) Αλεξάνδρα Μπενάκη, νυμφεύθηκε τον Αντώνη Εμμανουήλ Μπενάκη, τέκνο τους ο:
α) Μανώλης Μπενάκης, νυμφεύθηκε την Θάμαρ Φραντζή.
Β) Αντώνης Μπενάκης (1880-;), νυμφεύθηκε την Δέσποινα Τζίφου (1884-;), τέκνο τους ο:
α) Λουκάς Μπενάκης, νυμφεύθηκε την Μαίρη Τσουκάτου.
Γ) Αργίνη Μπενάκη (1888-1978), νυμφεύθηκε τον Δημήτρη Θεοχάρη, τέκνο τους η:
α) Αλεξάνδρα Θεοχάρη, νυμφεύθηκε τον … Πεζά → απόγονοι.
Δ) Μπόμπο Μπενάκης (1891-;), νυμφεύθηκε την Daulet Rassin.
2. Ανδρέας Αυγερινός (1856-1900).
3. Ερατώ Αυγερινού (1857-1892), νυμφεύθηκε τον Δημήτριο Νικολαΐδη, απέκτησαν τέσσερα τέκνα (Α έως Δ):
Α) Ιωάννης Νικολαΐδης (1881-;), νυμφεύθηκε την Ουρανία …, τέκνο τους η:
α) Ερατώ Νικολαΐδη.
Β) Παντελής Νικολαΐδης (1882-;), νυμφεύθηκε τη Νίνα Ιωαννίδου.
Γ) Κλεοπάτρα Νικολαΐδου (1890-1946), νυμφεύθηκε τον Γεώργιο Μακκά, τέκνα τους οι:
α) Ρέα-Δάφνη Μακκά (1911-1914).
β) Έλλη Μακκά, νυμφεύθηκε τον Πέτρο Φωκά-Κοσμετάτο → απόγονοι.
Δ) Aurore Νικολαΐδου (1888-;), νυμφεύθηκε τον Αλφρέδο Χατζηαργύρη, τέκνα τους οι:
α) Γιάννης Χατζηαργύρης.
β) Δημήτρης Χατζηαργύρης.
4. Πολυξένη Αυγερινού (1859-1888), νυμφεύθηκε τον Ιωάννη Σαρίκα.
5. Κατερίνα Αυγερινού (1860-1860).
6. Κωνσταντίνος Αυγερινός (1862-1898), νυμφεύθηκε την Αλεξάνδρα Καλαμποκίδη, απέκτησαν δύο τέκνα (Α έως Β):
Α) Λουκάς Αυγερινός (1896-;)
Β) Κωνσταντίνος Αυγερινός.
7. Σταμάτης Αυγερινός
Θεόδωρος Αυγερινός, αδελφός του Παντελή Αυγερινού, απέκτησε εννέα τέκνα (1 έως 9):
1. Αυγερινός Αυγερινός, απέκτησε τρία τέκνα (Α έως Γ):
Α) Θεόδωρος Αυγερινός.
Β) Ελευθέριος Αυγερινός.
Γ) Ιουλία Αυγερινού.
2. Μικές Αυγερινός, απέκτησε δύο τέκνα (Α έως Β):
Α) Θεόδωρος Αυγερινός.
Β) Μαρούσα Αυγερινού, νυμφεύθηκε τον Δημήτριο Φαφαλιό.
3. Ουρανία Αυγερινού (1865-1881).
4. Σεμίρα Αυγερινού, νυμφεύθηκε τον Μιλτιάδη Τζούρο.
5. Ευανθία Αυγερινού, νυμφεύθηκε τον Ιωάννη Τομάζο.
6. Ελένη Αυγερινού, νυμφεύθηκε τον Νικόλαο Παπαλά.
7. Αικατερίνη Αυγερινού, νυμφεύθηκε τον Ιωάννη Φρυδά.
8. Αμαλία Αυγερινού, νυμφεύθηκε τον Ιωάννη Μπογδάνο.
9. Μαρίτση Αυγερινού, νυμφεύθηκε τον Αντώνιο Μερούση, απέκτησαν επτά τέκνα (Α έως Ζ):
Α) Καλλιόπη Μερούση (1889-1949), νυμφεύθηκε το Ζαννή Μίχαλο (1872-1935), τέκνα τους οι:
α) Νικόλαος Μίχαλος (;-1985), νυμφεύθηκε την Muriel Garnham.
β) Αντώνης Μίχαλος, νυμφεύθηκε την Elsa Tanner→ απόγονοι.
α) Λεωνίδας Μίχαλος, νυμφεύθηκε τη Μαίρη Λιβανού → απόγονοι.
γ) Ανθούλα Μιχάλου (;-1917).
Β) Ευρυδίκη Μερούση, νυμφεύθηκε τον Εμμανουήλ Γρέγο.
Γ) Παντελής Μερούσης, νυμφεύθηκε την Φωφώ Πίσση, τέκνο τους ο:
α) Τόνυ Μερούσης.
Δ) Ουρανία Μερούση.
Ε) Ερατώ Μερούση, νυμφεύθηκε τον Θεόδωρο Μπουκογιάννη.
Στ) Λάμπρος Μερούσης.
Ζ) Νικόλαος Μερούσης.
Συζήτηση1 σχόλιο
Καλό ταξειδι αρχοντισσα.Την είχα γνωρίσει προ ετών στο σπιτι της στο ψυχικό. Σωκρατης Καταφυγιωτης χειρουργος ουρολογος.Κινητο 6945540018.Πειραιας