Μήπως οδεύουμε στη βαλκανιοποίηση της ιβηρικής χερσονήσου;

0

γράφει ο Γιώργος Χατζελένης

Τα τελευταία γεγονότα στην Καταλονία δημιουργούν περίεργα σενάρια τόσο για τη συνοχή της Ισπανίας όσο και για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έπειτα, το πάθος των Καταλανών για ανεξαρτησία κι η πραξικοπηματική στάση της Μαδρίτης, φέρνουν στη θύμησή μου γεγονότα που έχουμε ξαναδεί πριν μερικές δεκαετίες, όπως για παράδειγμα τα δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας σε Σλοβενία και Κροατία λίγο πριν τον μεγάλο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.

Η αντιδημοκρατική αντίδραση της Μαδρίτης απέναντι στο δημοψήφισμα της Καταλονίας, φανερώνει το φόβο των Ισπανών πως το επερχόμενο αποτέλεσμα είναι ήδη καθορισμένο, μιας κι είναι κοινώς αποδεκτό πως δεν υπάρχει κάτι που ενώνει τους δυο συγκεκριμένους λαούς της Ιβηρικής χερσονήσου. Αντιθέτως υπάρχουν πολλά στοιχεία που τους χωρίζουν.

Για τον παραπάνω λόγο, η Μαδρίτη επικαλείται τον οικονομικό παράγοντα, απειλώντας την Καταλονία με τα ίδια επιχειρήματα (π.χ. κατακόρυφη πτώση ΑΕΠ, φυγή επενδυτών, έξοδος από την ευρωζώνη κι υποτίμηση τοπικού νομίσματος) που βομβάρδιζαν και μας τα εγχώρια συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης όταν είχαμε το δικό μας δημοψήφισμα πριν από δύο χρόνια. Τα επιχειρήματα όμως αυτά έριξαν περισσότερο λάδι στη φωτιά μιας κι η Καταλονία θεωρείται ως ένα από τα πλουσιότερα μέρη της Ισπανίας.

Οι χθεσινές όμως εξελίξεις δείχνουν πως η Ισπανία, μες στον πανικό της, κατρακυλάει σε έναν πολιτικό και κοινωνικό σκοταδισμό, δημιουργώντας ανησυχητικά σενάρια για το μέλλον. Αναφέρομαι στην απόφαση του υπουργείου εσωτερικών, το οποίο ανέστειλε την εθνοφυλακή της Καταλονίας και την αντικατέστησε με δυνάμεις της ισπανικής αστυνομίας. Μάλιστα οι Ισπανοί προέβησαν άμεσα σε συλλήψεις, όπως αυτή του γενικού γραμματέα του συμβουλίου οικονομίας της Καταλονίας, Τζουζέπε Μαρία Τζοβέ Λιαδό και στην κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζεται το υπουργείο οικονομίας της Καταλονίας.

Όπως φαίνεται το ποτάμι δύσκολα θα γυρίσει πίσω, μιας και γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό ότι οδεύουμε σε μία περίοδο ισχυρών κλυδωνισμών που θα επιφέρουν νέες χαράξεις στα σύνορα της Ιβηρικής χερσονήσου, κάτι που θα εντείνει τις αποσχιστικές τάσεις και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Παρακολουθώντας όμως τα χθεσινά γεγονότα στην Καταλονία, άρχισα να αναρωτιέμαι μήπως γινόμαστε θεατές σε μία νέα Γιουγκοσλαβία.

Συντηρητής αρχαιοτήτων στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Συγγραφέας των βιβλίων "Καθημερανοητότητα" (2012), "Βαλκανεύοντας" (2014) και "Εντεύθεν" (2016) από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Άφησε σχόλιο